Vaikka korona jyllää vahvana maailmalla ja tartuntamäärät vain nousevat omikronin herkän tarttuvuuden takia, näkyy tunnelin päässä jo valoa.
Tuo valonpilkahdus johtuu itse asiassa juuri omikronista. Kun se leviää nopeasti, eikä tauti enää tapa kuten ennen, eivätkä teho-osastot täyty entiseen tahtiin, kevään korvilla voi jo helpottaa.
Yksi selvä mittari löytyy maailman pörsseistä. Pörssikurssit kertovat aika hyvin ennakkoon, miten talous elpyy, ja talouden elpymiseen vaikuttaa merkittävästi pandemian tilanne.
Tammikuussa sijoittajat ovat vähän kyttäysasemissa. Talouden menoa tarkkaillaan ja tulevaisuutta tutkaillaan. Lievää optimismia on havaittavissa.
Etenkin tuo optimismi näkyy lentoliikenteessä, mikä on oiva mittari juuri pandemian kohdalla. Lentoliikennehän on täysi riippuvainen tautitilanteen kehityksestä. Jos tauti helpottaa, lentoliikenne palautuu samassa suhteessa.
Finnairin kurssi on noussut yli 12 prosenttia kahtena ensimmäisenä pörssipäivänä, SAS:n noin 20 prosenttia ja Lufthansan lähes 14 prosenttia. British Airwaysin nousu oli yli 11 prosenttia.
Pörssien heilahtelu on tällaisessa tilanteessa nopeaa ja suurta. Pienikin pelko siihen suuntaan, että matkustusrajoitukset taas tiukkenevat, heilauttaa kursseja. Iso riski tähän on lyhyellä aikavälillä olemassa.
Kun pandemia alkoi kaksi vuotta sitten, lennot loppuivat nopeasti lähes kokonaan. Jäljelle jäi vain alle 10 prosenttia liikenteestä. Tuon jälkeen on tultu tasaisesti ylös, mutta matkaa entiseen normaaliin on yhä. Lentojen määrä on ”normaalista” perässä yhä yli 50 prosenttia.
Menneen vuoden syksyllä näytti jo Aurinkorannikon näkövinkkelistä hyvältä. Suorat lennot Helsingistä Málagaan lisääntyivät ja koneet olivat täynnä. Vuoden vanhetessa näkymät synkkenivät päivä päivältä ja jo ennakkoon varattuja matkoja peruttiin.
Monet jouluksi kotimaahansa matkustaneet suomalaiset seuraavat nyt herkeämättä tilannetta. Aurinkoon on kova hinku päästä, mutta etenkin iäkkäämpiä ihmisiä tartuntariski pelottaa.
Onneksi rokotettujen määrä kasvaa. Etenkin riskiryhmässä olevista suomalaista kahden rokotuksen saaneita on jo noin 85 prosenttia ja kolmannenkin saaneita on lähes 50 prosenttia.
Samalla tiedot omikronin luonteesta ovat rohkaisevia. Omikronmuunnos aiheuttaa toisen rokotuksen saaneilla vain lievän flunssan kaltaisen olotilan. Kolmen rokotukseen saaneilla tartunta aiheuttaa vieläkin lievemmän reaktion.
Vakavammat tautitapaukset ovat rokottamattomilla. Kaksi, saati kolme rokotusta suojaa jo varsin hyvin tartunnalta.
Mitä enemmän tällaista tietoa pandemiasta saadaan, sen korkeammaksi nousee kynnys rajoituksiin esimerkiksi juuri matkustamisessa.
Alkaneena vuonna vahvistuukin tunne, että vaikka tauti ei kokonaan ihmisten keskuudesta häviäkään, sen muoto lievenee niin, että lähes normaali elämä voi olla mahdollista lähitulevaisuudessa. Aurinkorannikolla toimiville suomalaisille yrityksille, talvensa täällä viettäville ja vakituisesti asuville vielä toiveasteella olevan olotilan toteutuminen olisi henkisesti vapauuttava ja mielialoja nostattava.
Sitä me kaikki toivomme!
Pauli Uusi-Kilponen
Kirjoittaja on yli 40 vuotta media-alalla toiminut lehdistöneuvos.