Laululintu lehahti Mijasin rinteelle

 

Laulaja ja laulupedagogi Maija Hapuoja saapui Espanjaan ja Aurinkorannikolle vuonna 2017. Neljän ja puolen täällä vietetyn vuode aikana hän on löytänyt kaipaamaansa vaihtelua, mennyt naimisiin, remontoinut miehensä kanssa unelmiensa kodin ja tullut onnelliseksi. Siinä ohessa hän on innostunut vielä esiintymäänkin, vaikka oli periaatteessa ehtinyt jo päättää, että yleisölle laulaminen saa riittää.

Mutta kaikesta tästä lisää vähän tuonnempana. Sukelletaan ensin hyvä tovi ajassa taaksepäin.

Nopeita liikkeitä

- Mainos -

Nopeat liikkeet ovat näyttäviä. Tämän vanhan sanonnan Maija Hapuoja on elänyt todeksi useampaan otteeseen. Yksi näistä kerroista liittyy opiskeluun ja ammatin- tai pikemminkin instrumentin valintaan.

– Olin jo viittä vaille valmis pianisti Sibelius-Akatemiassa kun halusin vaihtaa pääaineeni lauluun, Hapuoja kertaa.

– Ajattelin, että en minä kyllä loppuikääni jaksa näitä pianokonserttoja pimputella. Niinpä kävelin yhtenä aamuna rehtorin kansliaan ja ilmoitin, että haluan vaihtaa pianonsoiton lauluun. Rehtori katsoi minua pöytänsä takaa jaa tuumasi, että omahan on urasi, vaihda sitten.

Opinnot johtivat laulajan ja laulupedagogin tutkintoon. Laulunopettamisesta tuli lopulta Maija Hapuojan elämänura ja intohimo. Sen rinnalla on kaiken aikaa kulkenut myös laulajan ura, mutta ei kuitenkaan klassisen laulajan.

– Klassinen laulu on niin valtavan kaavoihin kangistunutta, että se lakkasi aika nopeasti kiinnostamasta. Sen sijaan kevyen musiikin eri lajit alkoivat viehättää ja kiinnostaa minua todella paljon.

Estradeilla ja kulisseissa

Suurena vaikuttajana Maija Hapuojan laulajan uralla on ollut Heikki Sarmanto. Todellinen suomijazzin legenda kiinnitti huomionsa Hapuojan poikkeuksellisiin taitoihin jo aivan 70-luvun alussa, ja siitä lähtien he ovat tehneet yhteistyötä levyttäen ja esiintyen yhdessä ympäri maailmaa.

Mielenkiintoista on sekin, että lähes jokainen suomalainen on epäilemättä kuullut Maija Hapuojan laulua, vaikkei olisi eläessään kuunnellut minuuttiakaan jazzia. Hapuojan cv:stä löytyy nimittäin melkoinen ura Suomen johtavien artistien taustalaulajana.

- Mainos -

– Olen laulanut arviolta noin kolmen tuhannen iskelmäkappaleen taustalaulut, Hapuoja paljastaa.

Joukossa on lukuisia koko kansan suosikkeja, kuten Armin ja Dannyn Tahdon olla sulle hellä ja Markku Aron Etsin kunnes löydän sun.

Taustalaulujen parista löytyy myös hauskoja tarinoita.

– Esimerkiksi kerran kävi niin, että minulle soitettiin eräältä studiolta, että nyt Maija tarvitaan sut nopeesti tänne. Meillä on täällä nauhoitukset käynnissä, eikä laulaja pääse korkeaan C:hen, sun pitäisi tulla laulamaan se korkea C”, Hapuoja kertoo.

– No, minä menoin paikalle, lauloin sen yhden korkean C-äänen, ja kuittasin neljän tunnin palkan, hän muistelee huvittuneena.

Kuka tuo C:hen yltämätön laulaja oli, sen Hapuoja jättää salaisuudeksi.

Tähtien opettaja

Hapuoja on ehtinyt tehdä uskomattoman uran musiikin parissa. Hän on opiskellut laulua mm. New Yorkissa useita kertoja, hänet on palkittu lukuisilla palkinnoilla, hän on esiintynyt mm. Queen Elizabeth Hallissa Lontoossa ja Lincoln Centerissä New Yorkissa, jne.

- Mainos -

Kaikesta tästä huolimatta voidaan sanoa, että hän on mielellään pysytellyt kirkkaimpien kohdevalojen saavuttamattomissa. Iskelmän ja muun valtavirtamusiikin saralla taustalaulajana, solistina puolestaan mm. jazzin parissa, jonka yleisö on toki asiansa tuntevaa, mutta määrällisesti pienempi.

On tosiaan monen laulajan onni, että Maija Hapuoja on halunnut tehdä pääasiallisen uransa nimenomaan opettajana. Varmasti kuuluisin hänen oppilaistaan on Jari Sillanpää, jonka yhteistyö Hapuojan kanssa juontaa aivan hänen uransa alkumetreiltä asti.

Muita nimekkäitä laulajia oppilaiden joukossa ovat mm. a cappella -lauluyhtye Rajattomasta tutut Essi Wuorela, Hannu Lepola ja Aili Ikonen, Voice of Finland -ohjelmassakin kilpaillut hevilaulaja Mikko Herranen, sekä koko kansan suosikki Kaija Koo.

Vuosikymmenten kokemus laulunopettajana johti lopulta Hapuojan myös kirjoittamaan aiheesta kirjan. Koko kroppa laulaa ilmestyi Gummeruksen kustantamana vuonna 2015.

Onni Espanjassa

Eläkeiän lähestyessä alkoi Maija Hapuojan elämässä uusi luku, joka nivoutuu vahvasti Aurinkorannikolle.

– Soitimme nykyisen mieheni Ari Koveron kanssa samassa kaveribändissä ja olimme kumpikin tahoillamme naimisissa. Avioliittomme kuitenkin päättyivät samoihin aikoihin, ja pian sen jälkeen löysimme toisemme myös musiikin ulkopuolella, Hapuoja kertaa.

– Aloimme sitten miettiä, että mitäs tehtäisiin, että saadaan elämään vähän vaihtelua. Pohdinnan jälkeen päätimme muuttaa lämpimään.

Vuonna 2017 pariskunta oli Málagan seudulla katsastamassa löytyisikö sopivaa, remontoitavaa taloa, josta he voisivat tehdä yhteisen pesänsä. Ja löytyihän se, Mijasin rinteeltä, sanoinkuvaamattoman kauniilta paikalta.

– Tämä oli tuplasti lian iso, tuplasti liian kallis ja aivan hirveässä kunnossa, Maija Hapuoja sanoo, viitaten upeaan taloon, jonka työhuoneessa istumme.

– Mutta kun tulimme tuohon terassille, ja näin nuo näkymät merelle ja vuorille, tajusin, että tämä on saatava, keinolla millä hyvänsä.

Keinot löytyivät, mutta sen jälkeen piti löytyä vielä aimo annos työn iloa, sillä talo oli jokseenkin asuinkelvottomassa kunnossa.

– Olemme remontoineet tämän käytännössä itse. Mieheni on taitava remontoimaan, ja hän on tehnyt kaikki rakenteelliset työt, minä olen sitten maalannut pinnat, sisustanut ja niin edelleen, Maija Hapuoja selittää.

Vuonna 2018 pariskunta järjesti talollaan ystäville ”Maijan 70-vuotisjuhlat”. Vasta juhlien alettua vieraille paljastui, että samalla vietettiinkin pariskunnan häitä. Kyseessä oli aprillipäivä, mutta avioliitto ja rakkaus olivat, ja ovat edelleen, totta.

– Olen sanonut, että minun piti elää 70-vuotiaaksi, ennen kuin tulin todella onnelliseksi, Hapuoja huokaa.

Vieläkin laulattaa

Espanjaan muutto on saanut Hapuojan myös pyörtämään, ainakin osittain, eläköitymispäätöksensä. Hänet on nähty Aurinkorannikon lavoilla tulkitsemassa mm. Chrisse Johanssonin ja Reino Helismaan tuotantoja. Parhaillaan on työn alla joulukonsertti, jossa Hapuojan kanssa lavan jakavat Seita Van den Eeden ja Marja-Liisa Kuosmanen. He saavat Hapuojalta osakseen varauksetonta suitsutusta.

– He ovat ensinnäkin aivan ihania tyyppejä. Kun he tulevat tänne harjoittelemaan, meillä on niin hauskaa, että välillä ei meinaa naurusta tulla loppua. Lisäksi he ovat treenanneet todella ahkerasti ja konsertista tulee varmasti upea, Hapuoja lupaa, viitaten konserttiin, jossa säestyksestä vastaavat Suomesta asti saapuvat pianisti Ari Pekka Korhonen ja sellisti Antti Nykänen. Lisämausteita loihtii Maijan puoliso Ari Kovero.

Kuka?

  • Maija Hapuoja
  • 73 vuotta
  • Asuu Mijas Pueblossa
  • Lauludiplomi Sibelius-Akatemiassa 1974
  • Opettajana Oulunkylän Pop & Jazz konservatoriossa 1988-1999
  • Laulun lehtorina Jyväskylän Suomalaisessa Konservatoriossa 1999- 2013
  • Suunnittelee vielä yhtä levyä Heikki Sarmannon kanssa

Janne Leipijärvi

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...