Lukuaika: Noora Karma: lähtemistä ja saapumista auringon alla

Noora Karma: lähtemistä ja saapumista auringon alla

Nykyään tv:stäkin tuttu mentalisti ja taikuri Noora Karma aloitti matkan kohti viihdetaiteilijan ammattia tekemällä katoamistempun – Suomesta.

Valmistuttuaan lukiosta 18-vuotias Noora Karma halusi lähteä pois Suomesta, tekemään kansainvälistä uraa.

– Heti kun sain tietää että olin päässyt ylioppilaskirjoituksista läpi, ostin saman tien menolipun Lontooseen.

Kierros maailmalla kesti kaikkiaan yli 15 vuotta. Suurin osa ajasta meni Lontoossa, mutta myös Teneriffalla ja Dubaissa hän asui parisen vuotta kummassakin. Mutta millaisia ajatuksia ja tunteita Suomi herätti Karmassa ulkomailla asuessa?

– Näin Suomen vähän nostalgisena, kaipasin näitä tuttuja perusasioita kuten ruisleipää ja salmiakkia. Samalla oli tosi tärkeää päästä aina kesäisin ja jouluisin käymään Suomessa.

- Mainos -

Vaikka Suomeen tulo oli Karman mukaan aina ihanaa, vääjäämättä joistain asioista oli kuitenkin ns. ”pihalla”. Tässä osansa oli epäilemättä sillä, että kun Karma lähti Suomesta 90-luvun puolivälissä, nykymuotoinen sosiaalinen media, samoin kuin netin uutis- ja videopalvelut yms. olivat vielä hamaa tulevaisuutta.

– Kulttuuri ja kaikki mikä Suomessa tapahtui poissa ollessani, oli todella vierasta. Tiesin mitä oli tapahtunut kun olin 18 vuotias ja palasin kartalle reilusti yli kolmekymppisenä, kun muutin takaisin Suomeen.

Konkreettinen esimerkki kartalta putoamisesta on Karman visiitti Venla-gaalassa, jossa hän esiintyi vuonna 2011 muutettuaan hieman aikaisemmin takaisin Suomeen.

– Ainut ihminen jonka tunnistin Venla-gaalassa, oli Pikku Kakkosen juontaja, Noora Karma nauraa.

Lapset toivat Suomeen

Karma muutti takaisin Suomeen reilut kymmenen vuotta sitten yhdessä silloisen miehensä, espanjalaisen taikuri Alfonso Riosin kanssa. Tarkkaan ottaen he muuttivat kolmistaan, sillä Karma odotti tuolloin parin esikoista.

– Tulin raskaaksi asuessamme Dubaissa, ja koska emme olleet naimisissa, se ei ollut oikein hyvä paikka asua sellaisessa tilanteessa.

Paluu tuttuun ja turvalliseen Suomeen tässä uudessa elämäntilanteessa tuntui Karman mukaan hyvältä, varsinkin aluksi.

- Mainos -

– Olin tosi onnellinen kun pääsin Suomeen. Muutimme Porvooseen, joka on todella kaunis kaupunki.

Neljä edellistä vuotta Karma oli kuitenkin viettänyt auringonpaisteessa, ensin Teneriffalla ja sitten Dubaissa. Kauneudestaan huolimatta Suomi alkoi pian tuntua pimeältä. Erityisesti pimeys alkoi ahdistaa Karman espanjalaista miestä, ja muutaman vuoden kuluttua pari ajautuikin erilleen.

– Itselläni oli myös lähes alusta asti sellainen tunne, että milloin muutamme takaisin Espanjaan? Mutta siinä vaan tapahtui niin paljon. Lapset olivat pieniä, ura Suomessa lähti nopeasti lentoon ja koko ajan oli töitä ja tekemistä, niin ettei olisi ollut järkevääkään lähteä, Noora Karma kertaa.

Kymmenkunta Suomessa vietettyä vuotta tekivät lopulta tehtävänsä, ja nyt Karma valmistelee kahden lapsensa kanssa muuttoa Aurinkorannikolle ensi vuodenvaihteessa.

– Kaikesta huolimatta koko tämän kymmenen vuotta minulla on ollut sellainen tunne, että tämä on väliaikaista. Että jotenkin olen enemmän kotonani ulkomailla kuin Suomessa. Vaikka Suomi on ihana paikka, niin etenkin espanjalainen kulttuuri ja mentaliteetti tuntuu läheisemmältä.

– Vanhemmillani on ollut asunto Torreviejan lähellä parikymmentä vuotta ja olen käynyt siellä paljon. Lasten isän ja hänen sukunsa kautta olen tietysti tutustunut espanjalaiseen kulttuuriin ja elämänmenoon, joka on letkeätä ja mukavaa, rakastan espanjalaista ruokaa ja musiikkia. Tänne kun tulee, niin pelkästään se tuoksu on ihana, Karma kuvailee Espanjan vetovoimaa.

Uuden edessä

Vuosikymmenen kypsyttelyn jälkeen tarvittiin lopulta koko maailman pysäyttänyt virus, joka sai Noora Karman lopulta päättämään, että nyt on aika siirtyä suunnitelmista käytäntöön.

- Mainos -

– Niin kuin kaikilta muiltakin taiteilijoilta, myös minulta lähtivät työt alta, joten oli aikaa miettiä rauhassa mitä haluan tehdä.

Karmalla on Sipoossa esittäviin taiteisiin keskittyvä Talent School, jonka hän aikoo tuoda nyt myös Aurinkorannikolle.

– Alkuperäinen suunnitelma oli monistaa Talent School ensin parille paikkakunnalle Suomeen ja vasta myöhemmin tuoda se tänne Espanjaan, mutta korona-aika kirkasti ajatuksen siitä, että laitetaan mutkat suoraksi, ja perustetaan koulu tänne nyt.

Vaikka Noora Karma muuttaa tulevana talvena Aurinkorannikolle, eivät siteet Suomeen tietenkään katkea.

– Minulle jää edelleen alkuperäinen Talent School Sipooseen ja toki käyn Suomessa myös keikoilla, mutta pääasiallinen toiminta keskittyy jatkossa tänne Aurinkorannikolle ja erityisesti uuden Talent Schoolin käynnistämiseen.

Näillä näkymin Karman muuttolaatikot saapuvat Aurinkorannikolle vuodenvaihteen tienoilla ja koulun on tarkoitus avata ovensa viimeistään hiihtoloman aikaan.

– Tekemistä riittää, mutta onneksi tässä on hyvin aikaa.

Kuka?

  • Noora Karma
  • 45 vuotta
  • Taikuri, mentalisti, viihdetaiteilija
  • Syntyisin Vaasasta
  • Kaksi lasta
  • Asunut Lontoossa, Teneriffalla ja Dubaissa
  • Muuttaa Aurinkorannikolle vuoden 2022 alussa

Janne Leipijärvi

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...