Espanjan Aurinkorannikolla Esteponassa sijaitseva luksustason asuinkompleksi on joutunut melkoisen kohun keskelle.
Kyse on Torre Bermeja -taloyhteisön brittiläisestä puheenjohtajasta, joka on onnistunut saamaan työstään peräti 86 700 euron vuosipalkkion.
Espanjassa ei ole asunto-osakkeita ja taloyhtiöitä, vaan yleensä jokainen asunto on oma kiinteistönsä, jotka yhdessä muodostavat taloyhteisön (comunidad de propietarios).
Tienaa enemmän kuin Andalusian presidentti
Esteponalaisen taloyhteisön puheenjohtajan itselleen junailema huikea vuosikorvaus on esimerkiksi suurempi kuin Andalusian itsehallintoalueen presidentti Juanma Morenon vuosipalkka.
Asia paljastui, kun Torre Bermejan 109 asunnon omistajasta yksi teki muodollisen valituksen. Tämän seurauksena palkkiosta nousi kohu, kun niin espanjan- kuin englanninkieliset paikallismediat uutisoivat siitä kissan korkuisin kirjaimin.
Äänestys valtakirjoilla
Valituksen tehnyttä asunnon omistajaa edustaa asianajaja ja Esteponan entinen pormestari David Valadez.
Hänen mukaansa palkkion suuruus ”tulee vasta nyt julkisuuteen, vaikka onkin ollut käytössä jo vuosia”.
– Viime vuonna tämä mies sai 84 000 euroa. Kesäkuun yhtiökokouksessa palkkio nostettiin lähes 87 000 euroon sillä verukkeella, että hänen palkkansa pitäisi saada kuluttajahintaindeksin mukaiseksi. Yksi tämän mahdollistanut tekijä on valtakirjaäänestys. Hänellä on enemmistö, asianajaja Valadez on selittänyt.
Vapautti itsensä myös vastikkeista
Torre Bermeja on korkeatasoinen asuinalue, missä suurin osa omistajista on ulkomaalaisia, jotka vain lomailevat siellä. Tietämättömyyden tai välinpitämättömyyden vuoksi kukaan muu ei ole tehnyt valitusta. Enemmistö asunnon omistajista on täysin irrallaan yhteisön päivittäisestä toiminnasta.
Komealla ranta-alueella sijaitsevan luksuskompleksin on suunnitellut tunnettu arkkitehti Melvin Villaroel.
– Tämä mahdollistaa järjestelyt, jotka ovat mielestämme epäoikeudenmukaisia ja yhteisön etuja vahingoittavia, valitusta ajava juristi tähdentää.
Taloyhteisön brittiläinen puheenjohtaja on saanut itsensä myös vapautettua vastikkeiden maksamisesta. Summa olisi ollut 8 000 euroa vuodessa.
Puheenjohtaja on tosin saanut mediassa myös puolustavia kommentteja. Muutama ulkomaalainen asunnonomistaja on kehunut hänen työpanostaan ja korostanut puheenjohtajan paiskineen yli 20 vuotta töitä taloyhteisön puolesta.