Vanha vuosi vetelee viimeisiään ja mieli kääntyy jo uuden vuoden puoleen.
Lukiossa historian opettajani vakuutti, että kautta aikojen vanhempaan väkeen kuuluvat ovat aina päivitelleet, miten ennen oli kaikki paremmin.
Opettaja veikkasi, että myös me nuoret aikanaan tulemme tekemään samaa, sillä menneiden aikojen kultaaminen kuulunee ihmisluontoon.
Kuitenkin luotettavan tiedon valossa (mm. YK:n tilastot) maailmassa eivät asiat ole koskaan olleet näin hyvin, kuin nyt.
Luin kiehtovan kirjan ”Faktojen maailma”. Sen on kirjoittanut lääkäri Hans Rosling, joka omisti elämänsä viimeiset vuodet ihmiskunnan hyvinvoinnin kehitystä kuvaavan tilastotiedon havainnollistamiselle.
Poimin muutaman esimerkin:
-
Luonnonkatastrofien aiheuttamat vuosittaiset kuolemat ovat pudonneet alle puoleen viimeisen sadan vuoden aikana. Ihmiskunta on paremmin valmistautunut.
-
Vuonna 1980 noin 40 % maailman väestöstä eli äärimmäisessä köyhyydessä (alle $2 päivässä). Nykyään äärimmäisessä köyhyydessä elää noin 10 % maailman väestöstä.
-
Eliniänodote on tasaisesti kasvanut koko maapallolla viimeisen 50 vuoden aikana. Vuonna 1970 köyhien maiden ihmisen eliniänodote oli 44 vuotta. Nykyään se on 60 vuotta.
-
Ihmisillä on valtava vaikutus maapalloon, mutta ihmisen rakentamaa aluetta (teitä tai rakennuksia) on alle 5 % maapallon pinta-alasta.
Mielikuvamme maailmasta on usein väärä. Kirjailija kertoi, että ”jopa simpanssit saavat arvaamalla parempia tuloksia kuin 14 maan koulutetut ihmiset keskimäärin”, kun vastataan kysymyksiin maailman kehityksestä.
Minä aion ottaa ilahtuneena vastaan tulevan vuoden ja luottaa siihen, että kehitys kohti parempaa jatkuu. Se ei tietenkään estä minua toisinaan päivittelemästä, kuinka ennen kaikki oli paremmin. Sillä faktoista ei voi väitellä, mutta mielipiteistä toki voi!
Ihanaa Uutta Vuotta kaikille lukijoille!