Kipinä musiikkiin on säilynyt

Aurinkorannikolla viime viikolla keikkaillut Gugi Kokljuschkin on monien tarinoiden mies, joka on tehnyt pitkän uran musiikin parissa ja nähnyt musiikkialan monet kasvot.

Keikkailun hän aloitti jo vuonna 1964 Topmost-yhtyeen laulusolistina. Koulupojista koostunut bändi oli kovaa vauhtia matkalla kohti Suomen popmaailman huippua.

– Bändielämä oli silloin alkeellista ja vaatimatonta. Meidän koko bändi laitteineen oli ahdettu pieneen Kleinbussiin, jolla reissasimme pitkin Suomea. Aika turvatontahan se oli.

- Mainos -

Koko bändi yöpyi yleensä samassa huoneessa matkustajakotien lattioilla patjoilla. Mitään luksusta se ei ollut, mutta silti Gugilla on lämpimät muistot 60-luvun bändielämästä.

Kysyntää riitti niin maaseutujen tanssipaikoissa kuin pääkaupunkiseudun teinitansseissa.

– Keikkailimme myös ulkomailla, mutta sinne saimme onneksi paremman ja turvallisemman auton.

Gugi muistelee myös 60-luvun äänentoistoa tai pikemminkin sen puutetta.

– Soundin rakentaminen on nykyään aivan eri pohjalla. Ennen kaikki äänet tulivat lavalta, nykyään äänentoistojärjestelmästä. Tekniikka on kehittynyt ja bändeillä on omat miksaajat.

Topmostin kundiporukasta viisi kuudesta on edelleen voimissaan, eikä keikkailulle näy loppua. Bändi onkin kiertänyt Suomea Happy Together -kiertueella esittäen tuttuja hittejään.

– Puuta täytyy koputtaa, että olemme vielä hengissä niiden 60-luvun autoreissujen jälkeen. Hyvissä väleissäkin olemme, vaikka välillä on pientä vääntöä kappaleista.

Bändin seuraava kiertue on Hold Me, joka starttaa keväällä Suomessa.

- Mainos -

– Olisihan se hienoa tulla myös Fuengirolaan esiintymään koko bändin kanssa, hän haaveilee.

Intohimoa riittää

Numeroista pitävä Gugi Kokljuschkin opiskeli aikanaan ekonomiksi ja loi uran suomalaisessa musiikkibisneksessä. Hän on ollut pomona monessa musiikkialan yrityksessä.

– Matematiikasta tykkäävä muusikko on hyvä yhdistelmä, sillä kumpikaan puoli ei saa liikaa valtaa. Matemaattisista ominaisuuksistani on myös ollut valtavasti apua musiikkiuralla.

Kokljuschkin tunnetaan muun muassa pitkästä urastaan Suomen Universal Music Oy:n toimitusjohtajana ja myöhemmin hallituksen puheenjohtajana.

Vuonna 2006 hänelle myönnettiin Musiikki & Media -tapahtuman erikoispalkinto elämäntyöstä suomalaisen musiikin hyväksi ja vuoden 2009 Emma-gaalassa kultainen Emma.

– Isoin saavutus itselleni musiikkiuralla on ollut se, että olen onnistunut olemaan siinä mukana näin pitkään ja säilyttämään intohimon sekä palon musiikkiin kaikkien näiden vuosien jälkeen.

Gugi kokee edelleen saman kipinän, mikä hänellä oli mennessään ensimmäisiin kellaritreeneihin.

- Mainos -

Toukokuussa 2012 presidentti myönsi Kokljuschkinille musiikkineuvoksen arvonimen.

Elämän oppeja

Kahta sooloalbumiaan eläkkeellä tehdessään Gugi huomasi, miten paljon työtä levyn tekemisessä on. – Sen takia levy-yhtiöt ovat niin tärkeitä artisteille.

Koulussa Gugi oli huono ainekirjoittaja, mutta tyytyväinen hän on pystyttyään tekemään biiseihinsä tekstejä, joissa on jokin juju. Omat sävellykset ja sanoitukset ovat tuoneet onnistumisen iloa.

Musiikkiuran huippuhetkiä levy-yhtiöissä Gugille taas ovat olleet isot artistikiinnitykset.

– Ne ovat olleet mielettömiä hetkiä, kun vaistoni ovat osuneet oikeaan, ja artisteista on tullut suosittuja. Olen onnistunut kaivamaan esiin myös ulkomaisia artistilupauksia.

Gugin ensimmäinen sooloalbumi oli nimeltään Isot opit elämän, mutta mitä mies on oppinut?

– Ainakin sen, että elämään kannattaa suhtautua positiivisesti. Valittaa ei kannata, vaan katsoa asioita laajemmin. Elämme paljon paremmassa maailmassa kuin ennen.

What a Wonderful World on hänen mielestään loistava kappale, jonka teksti sopii niin ajan henkeen kuin elämän filosofiaan. Asiat kannattaa nähdä positiivisessa valossa ja ottaa muut huomioon.

– On tärkeää, että ihmisellä on intohimo jonkin asian toteuttamiseen. Se voi olla vaikka ihan älytön tai utopistinen haave, johon uskoo. Se voi kantaa sitten joko isoa tai pientä hedelmää.

Suomen X Factorin tuomaristossakin istunut Gugi on nähnyt urallaan, miten iso merkitys sillä on, että uskoo itseensä ja omaan asiaansa. Toisista tulee isoja tähtiä, toisista tähdenlentoja.

– Olin ihan otettu, kun minut pyydettiin ohjelman yhdeksi tuomariksi. Minun tehtäväni oli olla mahdollisimman rehellinen ja sparrata kilpailijoita sekä löytää kykyjä.

Tuomaristossa ollessaan Gugi pani merkille, että tähdiksi nousevia yhdisti muutama asia.

– Oma henkinen voima, lahjakkuus, persoonallisuus, erilaisuus, itsetunto ja katu-uskottavuus. Suomalaisen artistin on myös oltava oma, aito itsensä. Yleisö kyllä vaistoaa, jos joku filmaa.

Gugi sanoo olevansa onnekas, että hänen rakkaimmasta harrastuksestaan tuli työ, joka toi vielä valtavan ison kaveripiirin. Hän on myös tyytyväinen, että on saanut pysyä terveenä.

– Siksi minulla on riittänyt näin paljon energiaa haaveiden rakentamiseen ja toteuttamiseen.

KUKA?

  • Gugi Kokljuschkin
  • 72 vuotta
  • Suomalainen muusikko ja musiikkialan vaikuttaja
  • Asuu Espoossa
  • Harrastaa ulkoilua, purjehdusta, pyöräilyä, laskettelua ja lastenlasten kanssa olemista

Sonja Riihikangas

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...