Keskusta-oikeistolainen PP jyräsi kunta- ja aluevaaleissa

Espanjaassa pidettiin sunnuntaina 28.5. kuntavaalit ja suuressa osassa maata myös itsehallintoalueiden vaalit. Maan hallitusvastuussa oleva sosialistinen PSOE hävisi rankasti kaikkialla, voittajaksi nousi keskusta-oikeistolainen Partido Popular.

Keskusta-oikeistolainen Partido Popular nousi ykköspaikalle lähes kaikilla itsehallintoalueilla. Se nousi suurimmaksi puolueeksi kuudella aiemmin PSOE:n johtamalla kymmenellä itsehallintoalueella.

PP joutuu kuitenkin liittoutumaan lähinnä äärioikeistolaisena pidetyn VOX:n kanssa usealla itsehallintoalueella. Itsehallintoalueista ainoastaan Madridissa ja Riojassa sillä on ehdoton enemmistö, muilla hallitsemillaan itsehallintoalueilla PP joutuu hakemaan tukea Voxilta tai muilta ryhmittymiltä.

Symbolisesti tärkeitä voittoja PP:lle olivat esimerkiksi ehdottoman enemmistön saaminen Madridissa ja Málagassa. Myös ykköspaikka kaikissa muissa Andalusian maakuntien pääkaupungeissa paitsi Jaénissa on merkittävä voitto, kruununa Andalusian pääkaupungin Sevillan pormestarin paikka.

- Mainos -

Valtakunnallisissa ääniosuuksissa PP otti valtavan harppauksen edellisiin vuoden 2019 vaaleihin verrattuna. PP:n ääniosuus on nyt 31,5% kun se aiemmin oli 22,6%. Hallitusvastuussa olevan PSOE:n osuus oli näissä vaaleissa 28,1% (29,4%).

Benalmádenaan uusi pormestari

Aurinkorannikon kunnissa ei järin suuria muutoksia voimasuhteissa nähty. PP onnistui pitämään ehdottoman enemmistön Fuengirolassa ja Esteponassa ja niukasti myös Marbellassa. Suurimmat voitot PP onnistui saamaan Torremolinosissa, peräti kahdeksan lisäpaikkaa valtuustoon ja selkeä ehdoton enemmistö. Myös Benalmádenassa PP onnistui saamaan ehdottoman enemmistön, joten siellä kaupungin pormestari vaihtuu.

Alueen ”suomalaiskaupungeista” ainostaan Mijas ei tätä nykyä ole PP:n hallitsema. Mijasissa PSOE onnistui kiilaamaan piikkipaikalle, kun Ciudadanos hävisi puoluekartalta. Tilanne Mijasissa on kuitenkin kinkkinen, valtuustossa on useita ryhmiä ja PSOE joutuu hakemaan tukea muilta pitääkseen pormestarin pallin itsellään. Mijasissa on totuttu monenlaisiin hallintokoalitioihin, joita joku on joskus lehmänkaupoiksikin nimittänyt.

Provinssin pääkaupungissa Málagassa PP onnistui valtaamaan ehdottoman enemmistön itselleen. Se menetti sen vuoden 2015 vaaleissa.

Kuvateksti: Fuengirolan pormestari Ana Mula sai vahvan mandaatin jatkaa kaupungin johdossa.

Ohessa vaalien tulos kaupungeittain aurinkorannikolla:

FUENGIROLA
TORREMOLINOS
BENALMÁDENA
MIJAS
MARBELLA
ESTEPONA
MÁLAGA

Lähteitä: Sur, El pais

 

- Mainos -

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Antti Pekkarinen
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...