Tilanne hälytystilan jatkamiseksi ei sinänsä ole uusi. Hallituksen julistama hälytystila alkoi 15.3. ja sen jälkeen sitä on jatkettu kahden viikon jaksoissa. Jokainen jatko on vaatinut myös opposition tuen, jonka hallitus on toistaiseksi saanut.
Se mikä on muuttunut, on epävarmuus opposition yhteistyöhalukkuudesta. Jos pääministeri Sanchez ei saa oppositiopuolueilta riittävästi ääniä hälytystilan jatkamiselle, se päättyy lauantaina 9.5. Asiantuntijoiden mukaan, mikäli näin käy, eivät hallituksen asettamat rajoitukset ole enää laillisesti sitovia.
Jo kaksi viikkoa sitten oppositiopuolueissa oli lisääntyvässä määrin soraääniä hälytystilan jatkamiselle. Nyt tilanne näyttää vielä tiukemmalta. Suurimman oppositiopuolueen, PP:n johtaja Pablo Casado totesi jo maanantaina, ettei hänen mielestään hälytystilan jatkamisessa yli 60 vuorokauteen ole mitään järkeä.
Tiistai-iltapäivällä oppositiopuolueista Vox, JxCat, ERC ja CUP ilmoittivat, että ne aikovat äänestää hallituksen esitystä vastaan. Jos PP liittyy tähän rintamaan, niin kuin näyttää käyvän, on vastustavia ääniä jo 164 kaikkiaan 350:sta.
Asian kanssa vääntämistä jatkettiin kuitenkin pitkälle tiistai-iltaan ja sen seurauksena ERC ilmoitti lopulta vaihtavansa kantaansa. Kun tähän lisätään Ciudadanos -puolueen ja baskinationalistisen PNV:n tuki, sekä luonnollisesti hallituksen omat äänet, niin tällä hetkellä näyttää siltä, että Sanchezin hallituksella on kasassa 178 tukiääntä, joilla esitys menee läpi.
Sanchezin nelivaiheinen ohjelma ”uuteen normaaliin” palaamiseksi on suunniteltu kestäväksi ainakin kesäkuun loppuun asti. Nähtäväksi jää, millaisia työkaluja hallituksella on vaiheiden läpiviemiseen, jos esimerkiksi kahden viikon kuluttua oppositiolta ei enää tuke tule.