Kesäloma toisilla, koulua meillä

Elokuun tuoksut, värit ja tunnelma tuovat meille monelle mieleen sen, että loma on loppumassa ja kesä muuttuu hiljalleen syksyksi. Leppoisa loma-Suomi siirtyy takaisin aikataulutettuun ja järjestäytyneeseen aikaan. Elämä palaa taas arkisesti raiteilleen, harrastukset alkavat ja rytmistä pitää saada kiinni.

Näin vuodenkierto kulkee – paitsi jos aloittaa lukuvuotensa Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa. Elokuussa koulun alkaessa koko muu maailma ympärillä lomailee, espanjalaiset siirtyvät illallistamaan, kun koululaisten pitäisi olla jo unten mailla ja koko yhteiskunta ympärillä on kiinni. Suomessa välitunnit vietetään sisällä kylmimpinä ja sateisimpina kuukausina, täällä taas elokuussa, koska ulkona on liian kuuma. Vesipullo on yksi tärkeimmistä kouluvarusteista, liikuntatunteja pidetään sisätiloissa ja oppilaiden espanjalaisystävät viettävät päivänsä rannalla, kun meillä aherretaan jo koulutyön parissa.

Suomessa keskustellaan joka vuosi siitä, pitäisikö lukuvuoden noudattaa yleiseurooppalaista lomarytmiä tai ainakin siirtää lomien aloitusta parilla viikolla. Jos saman kysymyksen esittäisi kouluyhteisöllemme elokuussa, suurin osa varmasti haluaisi elää samassa rytmissä kuin ympäröivä maailma. Suomalaisen koulun työ- ja loma-aikojen ehdottomasti paras puoli on kuitenkin se, että se jakaa syksyn ja kevään lähes yhtä pitkiin jaksoihin. Jos lomia siirrettäisiin, siirtäisi se myös syyslukukauden loppumista joulun jälkeiseen aikaan tai sitten pidentäisi kevätlukukautta huomattavasti.

Ja kun syyskuussa espanjalaiset käynnistelevät arkeaan, olemme me taas kuukauden lähempänä tulevaa kesää ja lomaa. Kesäkuussa meillä oppilaat lomailevat, kun muu maailma ympärillä paahtaa vielä täyttä häkää. Ja Aurinkorannikon rannoilla on väljää.

- Mainos -

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Saara Ikonen
Kirjoittaja on Aurinkorannikon suomalaisen koulun rehtori.
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Minkä kouluarvosanan annat kesälle 2024?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...