Kaleva on tuonut kulttuuria Aurinkorannikolle jo 35 vuotta

Aurinkorannikon suomalaisten oma Kulttuuriyhdistys Kaleva juhlii tänä syksynä 35-vuotisjuhliaan.

Janne Leipijärvi
Janne Leipijärvi
4 min lukuaika
Kulttuuriyhdistys Kalevan 35-vuotisjuhlia vietetään 31.10. Mijasissa.

Kulttuuriyhdistys Kaleva on tehnyt Aurinkorannikolla arvokasta kulttuurityötä jo vuodesta 1989 asti. Perustamiskokouksesta tulee kuluneeksi tasan 35 vuotta 5. joulukuuta.

– Ihan päivälleen ei voida vuosijuhlia järjestää, sen verran on yhdistysväellä muuta puuhaa itsenäisyyspäivän aattona, perustelee Kalevan puheenjohtaja Annukka Salonen.

Niinpä Kalevan merkkipäivää juhlitaan torstaina, 31. lokakuuta.

-Upeat juhlat on tulossa. Mijas Pueblossa, ravintola Alcazaba de Mijasissa on luvassa hyvää ruokaa ja laadukasta ohjelmaa, Salonen iloitsee.

- Mainos -

Vetovoimaa lisäämään

Kulttuuriyhdistys Kaleva perustettiin aikoinaan yhtenä tärkeänä tehtävänään lisätä Aurinkorannikon vetovoimaa suomalaisten keskuudessa.

– Silloin 80-luvun lopussa täällä oli paljon suomalaisia yrityksiä, esimerkiksi rakennusyhtiöitä kuten Haka, YIT ja Puolimatka. Samoin useita matkatoimistoja, kuten Hasse, Finnmatkat, Aurinkomatkat ja Spies. Näiden työntelijöille haluttiin tarjota kulttuurielämyksiä ja samalla tietysti lisätä alueen viehätysvoimaa suomalaisten silmissä, Annukka taustoittaa.

– Keskeiset voimahahmot yhdistyksen perustamisessa olivat silloinen Aurinkorannikon seurakunnan pappi Veli-Pekka Toiviainen, Olé-lehden perustaja Stig Westerdahl, silloisen Aurinkorannikon suomalaisyhdistyksen vetäjä Aulis Korhonen ja Suomi-Espanja seuran aktiivi Olavi Peltola, Salonen kertaa yhdistyksen alkuaskeleita.

Alusta asti Kalevan toiminta-ajatuksena on ollut keskittyä isolta osalta ns. korkeakulttuuriin, tutustuttaen toisaalta suomalaisia espanjalaiseen kulttuuriin, mutta yhtä lailla myös tuoden suomalaista kulttuuria espanjalaisten koettavaksi.

Finlandia-hymni katedraalissa

Vuosien ja vuosikymmenten saatossa Kalevan toiminnan perusajatus on pysynyt samana. Painopiste on kuitenkin siirtynyt enemmän espanjalaiseen kulttuuriin perehtymiseen, vaikka toki suomalaista kulttuuriakin edelleen rannikolle tuodaan.

– Erilaisia konsertteja, luentoja, kulttuuriretkiä, tutustumista Espanjan eri alueiden historiaan, arkkitehtuuriin, ruokakulttuuriin ja niin edelleen, puheenjohtaja Salonen luettelee yhdistyksen tapahtumien kirjoa.

Omasta vinkkelistään hän kuitenkin nimeää kaikkein unohtumattomimmiksi Kalevan tapahtumiksi ne kaksi kertaa jolloin suomalainen mieskuoro Laulumiehet pääsi Málagan katedraaliin esiintymään.

Annukka Salonen nostaa maljan kulttuurille.

– Kun upea suomalainen mieskuoro kajautti Finlandia-hymnin niin että koko katedraali raikui, se oli sellainen kokemus, että siinä monella silmät kostuivat. Myös espanjalaiset olivat aivan haltioissaan, Annukka muistelee konsertteja, jotka vetivät Málagan katedraaliin satoja kuulijoita, myös satamäärin espanjalaisia.

- Mainos -

Loppukin oli lähellä

Tänä päivänä Kalevan toiminta on vakaalla pohjalla ja jäseniä on runsaasti. Aina ei kuitenkaan ole ollut näin. Itse asiassa koko yhdistys oli lähellä loppua 90-luvun lopulla.

– Syksyllä 1997 meitä oli syyskokouksessa paikalla niin vähän, että emme meinanneet saada edes yhdistykselle hallitusta nimettyä. Erkki Vepsäläinen kuitenkin lopulta suostui puheenjohtajaksi ja alkoi aktiivisesti kehittää yhdistyksen toimintaa. Voidaan sanoa että hän pelasti tuolloin yhdistyksen, Salonen kuvailee.

Vepsäläisen ohella nykyinen puheenjohtaja nostaa esiin kaksi muutakin tärkeää edeltäjäänsä.

– Vuonna 2008 Heli Touru astui puheenjohtajaksi, ja hän virkisti toiminnan uudestaan tuomalla paljon uusia ideoita, Annukka kehuu.

Heli Touru muuten toi argentiinalaisen tangon maailmantähden Martin Alvaradon ensimmäistä kertaa Aurinkorannikolle, hän paljastaa.

Nykyisellään Alvarado on vuosittain vakiovieras ja yleisön suuri suosikki Aurinkorannikon suomalaisten keskuudessa.

– Helin jälkeen, vuonna 2012 puheenjohtajaksi tuli todellinen maailmankansalainen Hannu Vuori. Hän toimi tehtävässä aina vuoteen 2022, tuoden laajan kulttuurintuntemuksensa ja vahvat kontaktinsa yhdistyksen hyödyksi, Salonen hehkuttaa.

Aktiivista toimintaa

Annukka Salonen on nyt toista vuotta Kulttuuriyhdistys Kalevan puheenjohtajana, oltuaan sitä ennen kymmenkunta vuotta varapuheenjohtajana. Hän iloitsee suuresti yhdistyksessä vallitsevasta aktiivisesta tilasta.

- Mainos -

– Meillä on tällä hetkellä 264 jäsentä, se on oikein hyvä määrä. Erilaisia tapahtumia on vuosittain varsin paljon.

Taide ja tapas -tapahtumia meillä on keskimäärin noin kerran kuussa. Seuraava on marraskuun 16. päivä, jolloin puhujaksi saapuu Raija Oras kertomaan tuoreesta kirjastaan. Joulukuun 7. päivä taas symboliasiantuntija Liisa Väisänen tulee puhumaan joulun symboleista, Annukka vinkkaa.

-Vakituiseen ohjelmaan kuuluu myös vuosittain noin 7-8 konserttimatkaa Málagan upeaan Teatro Cervantesiin.

– Sen lisäksi vuosittain on kaksi pidempää, viisipäiväistä kulttuuriretkeä. Tällä talvikaudella menemme Extremaduraan ja Baskimaahan, Salonen iloitsee.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *