Lukuaika: Kalastajat liittyivät tukemaan kuljettajien lakkoa

Kalastajat liittyivät tukemaan kuljettajien lakkoa

14. maaliskuuta alkanut kuljettajien lakko vaikeuttaa vihannesten, hedelmien, kalan ja lihatuotteiden pääsyä maaseudulta ja mereltä kuluttajien pöytiin.

Kymmenet kuljetusalan liikkeenharjoittajat ovat ajaneet kuorma-autonsa Málagan pääkaupungin keskustaan, jossa he tehostavat lakkoviestiään ajamalla hitaassa letkassa torvia tööttäillen.

Osa kuljettajista on pyrkinyt myös estämään lakkoon osallistumattomien kuljettajien työtä.

Kuljettajat lakkoilevat polttoaineen hintojen nousun vuoksi. Polttoaineen hinnat nousivat Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

- Mainos -

Tuoretoreilla niin myyjät kuin asiakkaatkin ovat levottomia. Kukaan ei tiedä, milloin ja miten tilanne ratkeaa.

Myyjät ja asiakkaat vaativat, että hallitus kuuntelee liikenteenharjoittajien huutoa ja istuu alas neuvottelemaan.

Kauppiaat ja asiakkaat ymmärtävät ja tukevat kuljettajien kamppailua, mutta pelkäävät samalla, että jotakin väkivaltaista tapahtuu lakon jatkuessa. Nyt on jo pidätetty joitakin henkilöitä, jotka ovat aiheuttaneet vahinkoa kuorma-autoille.

Tuoretorin teurastajat, vihannes- ja hedelmäkauppiaat eivät halua sulkea kojujaan, sillä he saavat vielä tuotteita keskustukusta.

Polttoaineen hinnan nousu näkyy tosin rajusti tuotteiden hinnoissa. Jotkut tuotteet, kuten tomaatit tai paprikat, ovat nousseet 40 %, kertoo Servi Frutas Juanin johtaja Juan Nieto Atarazanasin keskustorilta.

Ernesto Sánchez Frutería Ernestosta kertoo, että häneltä pyydettiin tuoretukku Mercamálagassa tomaatista neljä euroa kilolta.

”Kaikki on erittäin kallista ja hullua”, Ernesto Sánchez valittaa ja selittää samalla, että hän on yrittänyt täyttää myyntikojuaan muilla, edullisemmilla tuotteilla.

Lihatuotteita myyvä Encarni, Encarni ja Manolo-liikkeestä, kertoo, että hänen toimipisteensä alkaa kärsiä tuotteiden puutteesta.

- Mainos -

”Tänään he jättivät minulle kaksi laatikkoa kanaa, kun yleensä saan kahdeksan”, hän sanoo. Teurastaja on vakuuttunut siitä, että kana tulee loppumaan pian hänen yrityksensä tiskiltä.

Tämän viikon maanantaina kalakojut olivat kiinni. Monet varoittivat, että tilanne tulee toistumaan lähipäivinä, sillä kalakauppiaat kärsivät toimituskriisistä eniten.

Tilannetta pahentaa kalastajien protesti. Monet kalastajat ovat päättäneet pitää veneensä maissa protestina polttoaineen hinnan nousuun.

Málagan Kalastajienliiton varapuheenjohtaja Manolo Haro sanoo, että polttoaine vie lähes 100 % voitosta. ”Viime vuonna tankin täyttäminen maksoi 2000 euroa, nyt se maksaa 10 000 euroa”.

Andalusian kalastuslaivasto on lakossa mukana nyt keskiviikkoon asti. Tavoitteena on kehottaa hallitusta ja koko Euroopan Unionia toteuttamaan toimenpiteitä, joilla lievennetään dieselin hinnan noususta johtuvaa alan kannattamattomuutta.

Keskiviikkona kokoukseen osallistuvat kalastajien etujärjestöjen edustajia sekä alan ministeri Luis Planas.

”Lakon jatkaminen riippuu tuloksista, joita kokouksessa saadaan”, Manolo Haro toteaa Kalastajien liitosta.

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...