Jungnerille Liike Nyt on intohimohanke

Paljon nähnyt ja monessa mukana ollut Mikael Jungner ei kaipaa valtaa eikä parrasvalojen loistetta. Entiset tehtävät ovat tarjonneet molempia yltäkylläisesti. Into yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ei kuitenkaan ole himmennyt. Se kanavoituu nyt Liike Nytin toiminnassa.

– Tämä on minulle intohimohanke, Mikael Jungner luonnehtii.
Liike Nyt haluaa uudistaa poliittista päätöksentekoa perustavanlaatuisesti.
Kyllä kansa tietää, sanoi edesmennyt SMP:n perustaja Veikko Vennamo aikoinaan. Tähän uskoo myös Liike Nyt. Kun puolue viime vuoden marraskuussa ilmoitti lähtevänsä eduskuntavaaleihin, samalla se lanseerasi toimintaperiaatteensa.

Kansan ääni esiin

Liike Nyt kysyy kansalaisilta ne tärkeät asiat, joita se ryhtyy ajamaan. Tähän niin sanottuun tiekartan tekoon ovat mielipiteensä antaneet liikkeen sivuille rekisteröityneet ihmiset. Heitä on ilmoituksen mukaan tuhansia.
– Lähtökohtana on saada kansalaisten mielipide paremmin esiin poliittisessa päätöksenteossa ja alentaa vuorovaikutuskynnystä päättäjien ja kansalaisten välillä, selvittää Jungner.
Vaikka maailma on muuttunut perusteellisesti muun muassa teknisen kehityksen myötä, toimitaan politiikassa Jungnerin mukaan hyvin samalla tavalla kuin aina ennenkin.
Tämä on etäännyttänyt kansalaiset poliittisesta päätöksenteosta. Juopa on vuosi vuodelta vain kasvanut. Seuraukset näkyvät jatkuvana äänestysinnon laskuna.
– Liike Nyt pyrkii osallistamaan ihmisiä; saamaan mahdollisimman monet kiinnostumaan yhteiskunnallisista asioista, sanoo Jungner.

Oikealla vai vasemmalla?

- Mainos -

Toimintamallia on haettu Italian Viiden tähden liikkeeltä, joka luokitellaan oikeistopopulistiseksi.
Malli tulee saapasmaasta, mutta oikeistopopulismiin Liike Nyt tekee ison hajuraon. Ideologisesti liikettä on vaikea lokeroida perinteiselle vasemmisto–oikeisto-akselille. Helsingin Sanomien kyselyssä valtaosa vastaajista sijoitti Liike Nytin poliittiseen keskustaan.
– Me etenemme asiat ja asiantuntemus edellä. Eli haemme päätöksenteon pohjaksi parhaat tiedot. Asiantuntijoihimme kuuluvat nimenomaan eri mielipiteiden edustajat. Kansalaiset sitten päättävät äänestyksissämme, mikä esitys kulloinkin viedään eteenpäin.
Pragmaattinen lähestymistapa on Liike Nytille tärkeä. Jungneria kansanedustajana ja SDP:n puoluesihteerinä häiritsi juuri se, ettei järkevääkään esitystä kannatettu, koska se ei sopinut ideologiaan tai se tuli väärästä suunnasta.
Jungner ymmärtää, että liikkeen toimintamallille hymähdellään.
– Kyllä näitä juttuja kuulee, että mitä siitä tulee, jos poliitikot ryhtyvät tuulikaapissa kyselemään ihmisten mielipiteitä.
– No, vastauksia ainakin, hän naureskelee.
Jungnerin mukaan uusi toimintatapa vaatii kansalaisilta uudenlaista suhtautumista ja osaamista. Hänen mukaansa Sveitsi on hyvä esimerkki suoran demokratian toimivuudesta.
– Sveitsiläiset ovat ottaneet kansanäänestykset vakavasti ja kiinnostuneet asioista, joista päätetään.

Tekniikka avuksi osallistamisessa

Liike Nytin mallissa pyritään siihen, että kansalaisten mielipide tulisi mahdollisimman suoraan päättäjille, kun kerran nykytekniikka antaa siihen mainiot mahdollisuudet.
Jungner ottaa esimerkin:
– Kun ennen piti mennä videovuokraamoon hakemaan elokuvia, niin nyt ei tarvitse lähteä mihinkään, kun filmin saa netin palvelusta suoraan kotiin.
– Ei puolueenkaan tarvitse välttämättä lähteä turuille ja toreille, vaan se voi rakentaa suoran yhteyden äänestäjiin netin avulla.
Jungner ei ole itse ehdolla eduskuntaan. Hän haluaa vaikuttaa taustalla. Eikä hän ole liikkeen tunnetuimman vaikuttajan Hjallis Harkimon pitkäaikainen ystävä. Häntä kiinnosti vain Harkimon ideoima uusi poliittisen vaikuttamisen tapa.
– Meidän yhteistyö lähti ihan vaan kahvilakeskusteluista, hän tarkentaa.
Jungnerilla on vahva usko siihen, että Liike Nytin toimintatapaan tarttuvat muutkin. Demareiltakin löytyy jo oma sovellus, samoin Rkp:lta.
Hän ei seuraa kehitystä kateellisena, päinvastoin.
– Jos puolueet ottavat meistä mallia ja ryhtyvät kysymään kansalaisilta yhä enemmän mielipiteitä ja osallistamaan heitä, olen pelkästään iloinen.
– Tärkeintä ei ole se, kuka saa päättää, vaan se, että kansalaiset osallistuvat yhä aktiivisemmin yhteiskunnallisiin rientoihin ja heidän mielipidettään kuullaan, hän vakuuttaa.
Jungner näkee riskinä juuri sen, että demokratiamme rapautuu vähään osallistumiseen ja lisääntyvään nuorten syrjäytymiseen.
Hän sanoo olevansa yhteiskunnan asialla, ei oman eikä Liike Nytin sinänsä. Se on hänelle vain väline pyrittäessä parempaan huomiseen.

Pauli Uusi-Kilponen

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista