Jiri Nikkisen, 59, johtama Clifters aloitti jo 1970 -luvun lopulla. Alusta saakka vaikutteet tulivat 60-luvulta ja Beatles oli punainen lanka yhtyeen kaikessa toiminnassa. Isoin hitti tuli Jaana Rinteen Beatles -käännöksestä Elekieltä (Here Comes the Sun).
– Kyllä Beatles on minulle monella tapaa elämän tärkein juttu. En tiedä, olisinko soittaja ollenkaan, jos en olisi Beatlesia löytänyt, Jiri kertoo.
– Musiikin lisäksi olen omaksunut elämääni paljon siitä arvomaailmasta, mikä bändiin liittyy. Lisäksi heidän stailinsa ja ulkoinen habituksensa näkyy vahvasti myös minun elämässäni.
Isäin astuma
Nikkinen muistaa löytäneensä Beatlesin jo 6-vuotiaana.
– Meillä on tällainen muusikkosuku. Faija tuli joltain pitkältä laivakiinnitykseltä kotiin ja heittäytyi rättiväsyneenä olohuoneen lattialle luurit päässä kuuntelemaan musiikkia. Huomaamattaan hän lauloi siinä mukana. Menin katsomaan, mitä täällä oikein huudetaan. Levy, jota faija kuunteli oli Beatlesin Abbey Road. Ajattelin, että tuon täytyy olla hyvä, kun sitä noin kuunnellaan ja mukana lauletaan.
Kyllä Beatles on minulle monella tapaa elämän tärkein juttu. En tiedä, olisinko soittaja ollenkaan, jos en olisi Beatlesia löytänyt
Abbey Road pyöri sittemmin Nikkisen perheen levylautasella tiuhaan.
– Homma meni niin pitkälle, että lauloin levyä kaikkine filleineen ja sooloineen esimerkiksi koulumatkoilla. Osasin levyn ulkoa, joskaan sanoista en tietysti ymmärtänyt mitään. Lauloin kuten ne kuulin, Jiri hymyilee.
Koulun laulukokeetkin menivät tyystin Abbey Roadin hengessä.
– Laulukokeet olivat monelle piinaava paikka. Moni kävi laulamassa opettajan korvaan todella hiljaa jotain Jänis istui maassa –juttuja. Minä lauloin rohkeasti Abbey Road -levyä kaikkine sooloineen ja filleineen. Jossain kymmenen minuutin kohdalla opettaja totesi, että eiköhän tämä nyt tällä kertaa riitä, Nikkinen muistelee nauraen.
Beatles on kuin Mozart
Mikä Nikkisen mielestä on sitten Beatlesin kappaleiden nerokkuuden salaisuus?
– Bealesin melodiat ovat valovuosien päästä kenestäkään muusta. Saman tyylistä musaa on moni muukin tehnyt, mutta sitä tarttuvuutta kukaan ei ole saanut aikaiseksi, Jiri vakuuttaa.
– Amadeus-elokuvassa on yksi vähän samankaltainen juttu. Säveltäjä Salieri on hullujen huoneella ja soittaa papille ensin muutaman oman sävellyksensä. Ne eivät aiheuta papissa mitään reaktiota, mutta kun hän aloittaa Mozartin melodian pätkää, pappi innostuu ja kehuu loistavaksi. Siinä siis kaksi saman ajan ja paikan säveltäjää, joista toisen musa tarttuu ja innostaa, toisen ei. Niin se on usein Beatlesin ja muiden artistienkin kohdalla. Beatlesin melodiat vaan ovat tarttuvampia ja innostavampia.
Musiikillisesti vaikeiden asioiden saaminen kuulostamaan helpolta on myös Nikkisen mielestä osa Beatlesin nerokkuutta.
– Aika monissa Beatlesin kappaleissa on kaikenlaisia kommervenkkejä. Vaihdetaan rytmiä, sävellajia tai tahtilajia. Silti se kuulostaa helpolta. Ja ymmärtääkseni noiden vaikeidenkin biisien kirjoittaminen oli John Lennonille ja Paul McCartneylle helppoa. Sen kuulee lopputuloksesta: vaikeat koukut kuulostavat helpoilta.
Maailman musikaalisin yksilö
Kolumnisti Mattiesko Hytönen määritteli aikoinaan, että Coitus Int -yhtyeessä Mikko Alatalo oli kuin Paul McCartney ja Juice Leskinen kuin John Lennon. Mitä tuumailet tuollaisesta vertauksesta?
– Hmm… voi tuossa jotain perää olla, mutta en täysin allekirjoita vertausta. Sellainen mielikuva on olemassa, että Paul olisi ollut parempi säveltäjä ja John parempi sanoittaja, mutta kyllä he molemmat olivat aivan loistavia kummassakin hommassa.
Vaikka Lennon-McCartney kaksikko on Nikkiselle rakas, kysymällä hän suostuu valitsemaan parivaljakosta suosikkinsa.
– Henkilökohtaisesti Lennonin tekemä musiikki puhuttelee minua jossain määrin enemmän. Siinä on enemmän läsnäoloa ja kun hän laulaa, tuntuu siltä, että hän todella ajattelee kuten laulaa. Ja Lennon laulaa juuri sinulle, ei kenellekään muulle.
– McCartneyssä on ehkä enemmän sellaista miellyttämisen halua. Toisaalta sen kyllä ymmärtää, miehellä soi koko ajan päässään uusi musiikki, hän ei ehkä jaksa keskittyä yhtä hyvin jo aiemmin tehtyihin biiseihin. Väitän, että Paul McCartney on ainakin elossa olevista muusikoista maailman musikaalisin yksilö.
Ensikertaa Fuengirolaan
Jiri Nikkinen esiintyy tulevana viikonloppuna Jiri Nikkinen The Beatles Tribute Bandin kanssa Fuengirolassa. Keikat ovat myyneet niin hyvin, että tarvittiin vielä lisäkeikka seuraavan viikon tiistaille 18.2.
– Hienoa, että yleisö on kiinnostunut Beales-musiikista. Me tässä vielä pohdimme, otammeko mukaan nuo ihan oikeat Beatles –puvut vai mennäänkö Espanjassa vähän rennommalla outfitillä. Jääköön se yllätykseksi.
Nikkinen on käynyt Beatles -bändinsä kanssa Englannissa soittamassa niin monta kertaa, että hän ei pysy enää edes laskuissa mukana.
– Liverpoolissa olemme esiintyneet isoissa Beatles-tapahtumissa lukuisia kertoja. Hienoa, että Liverpoolin kaupunkikin nykyään ymmärtää Beatlesin arvon. Tapahtumat ovat todella isoja ja niissä käy ihmisiä ympäri maailman. Liverpoolin keikat ovat poikineet esiintymisiä muuallekin, ainakin Ranskassa ja Ruotsissa olemme päässeet keikkailemaan.
Espanja on toistaiseksi Nikkiselle neitseellistä soittomaata.
– Aurinkorannikolla en ole koskaan edes käynyt. Muutaman kerran on ollut jotain virityksiä jollain kokoonpanolla tulla soittamaan, mutta ensimmäisen kerran asia toteutuu nyt. Hienoa tulla sinne soittamaan!
Jiri Nikkinen The Beatles Tribute Band Kukossa
Pe 14.2. Loppuunmyyty
La 15.2. Joitain VIP -lippuja jäljellä
Ti 18.2. Lisäkeikka, lippuja jäljellä
Varaukset: kukko.events@gmail.com