Ilon ja työn kautta estradeille

Musiikki ja tanssi ovat aina olleet osa Merike Linkin elämää. Aurinkorannikolla hän pääsee toteuttamaan näitä intohimojaan kaikkien iloksi mm. Fugesingers projektissa.

Viimeisen vuoden aikana Aurinkorannikon viriilissä viihdekentässä yleisöä on ilostuttanut Fugesingers niminen kokoonpano, joka on kerännyt osakseen paljon kehuja. Eikä ihme, sillä 13 musiikin ammattilaisen ja aktiiviharrastajan voimalla esitettävä musiikkishow on sellainen spektaakkeli joka vie varmasti mukanaan.

Produktion myötä yhä useampi alueen suomalainen on päässyt tutustumaan Merike Linkiin, sillä hänen kädenjälkensä näkyy esityksissä voimakkaasti. Link on kulkenut pitkän ja mielenkiintoisen, musiikin värittämän matkan Neuvostoliitosta Suomen kautta Aurinkorannikolle.

Taiteellinen lapsuus

- Mainos -

Merike Link syntyi Tallinnassa aikana, jolloin Viro oli vielä kiinteä osa Neuvostoliittoa, eikä muusta ollut puhettakaan. Kuten hyvin yleistä oli, myös hänen elämäänsä musiikki ja liikunta tulivat hyvin nuorella iällä.

– Aloitin kilpatanssin harrastamisen jo kolmevuotiaana, Link kertoo.

– Tanssin sekä lattareita että vakiotansseja yli kymmenen vuoden ajan, kunnes sitten teini-iässä, joskus 14-vuotiaana lopetin aktiivisen harrastamisen.

Asiaan kuului, että harrastaminen otettiin jo pienestä pitäen tosissaan. Harjoituksia oli viisikin kertaa viikossa ja töitä tehtiin ahkerasti. Siitä huolimatta jo varhaisessa vaiheessa musiikki hiipi Merike Linkin elämässä tanssin rinnalle.

– Menin koulussa musiikkiluokalle heti ensimmäisestä luokasta alkaen, ja aloitin samalla sekä pianon soiton että laulun. Nuorempana soitin jonkin verran myös kitaraa, mutta se jäi aika nopeasti pois.

Kuoroja ja bändejä hänen elämässään riitti, kunnes oli aika tömistellä Tallinnan pölyt jaloista.

Pohjoisen kutsu

Kuten Merike Linkin sujuvasta suomen kielestä voi päätellä, hän ei suinkaan saapunut Aurinkorannikolle suoraan Virosta, vaan takana on lähes kolme vuosikymmentä Suomessa asumista. Jos ihan tarkkoja ollaan, hän ehti muuttaa pois valtiosta jota ei enää ole.

- Mainos -

– Vuonna 1990 muutin Suomeen, Savonlinnaan. Viro itsenäistyi vasta vuonna 1991, joten muutin pois Neuvostoliitosta.

Savonlinnasta Merike Linkin tie vei jo vuoden kuluttua kohti pohjoista, Kuusamoon. Sieltä löytyi koti pidemmäksi aikaa, sinne hän perusti perheen ja sieltä löytyi lopulta myös nykyinen puoliso.

– 90-luvun alussa Kuusamo oli vireä kaupunki, jossa tapahtui koko ajan, kuvailee Link, joka Suomessa toimi ravintola-alalla.

Työtoveruudesta parisuhteeseen

Vuonna 1991 syntyi Linkin esikoinen Jaana-tytär ja Jaakko-poika vuonna 1996. Lasten kautta musiikki astui jälleen entistä voimakkaammin Merike Linkin elämään. Molemmat lapset esiintyivät ja kilpailivat ahkerasti lasten laulukilpailuissa. Sisarukset myös voittivat kumpikin vuorollaan Tenavatähti-kilpailun seuraajaksi lanseeratun Lasten laulukilpailu Karusellin, Jaana vuonna 2003 ja Jaakko vuonna 2004.

Lasten laulamisen kautta hän tutustui myös nykyiseen puolisoonsa Kari Alajuumaan, vaikka aluksi kyse olikin pelkästään työasioista.

– Minä en pitänyt niistä lauluista joita Suomessa lapsilla laulatettiin, Hämä Hämähäkeistä ja sen sellaisista. Ravintolatöiden kautta tunsin paljon ihmisiä ja joku neuvoi, että käy puhumassa Karille, hän voi säveltää kappalaita lapsillesi, kertoo Link.

– Minä otin Kariin yhteyttä ja hän suostui säveltämään kappaleita lapsilleni. Näin me tutustuimme, mutta pitkään olimme vain työsuhteessa. Vasta vuonna 2004 aika ja molempien elämäntilanne oli kypsä sille että aloimme pitää yhtä myös työasioiden ulkopuolella.

- Mainos -

Etelän kutsu

Viitisen vuotta sitten Merike Link ja Kari Alajuuma suuntasivat Aurinkorannikolle.

– Aika ja tilanne oli otollinen. Kari oli jäänyt eläkkeelle, joten työt eivät sitoneet häntä enää Suomeen. Lisäksi Kuusamo oli muuttunut, sanoisinko jopa näivettynyt. Ravintoloita ja muitakin yrityksiä oli suljettu vaikka kuinka paljon, eikä jäljellä ollut juuri muuta kuin Ruka, Link kertoo.

– Lisäksi me molemmat aloimme saada pikkuhiljaa tarpeeksemme pimeydestä ja kylmyydestä, hän lisää nauraen.

Tammikuussa 2018 pariskunta saapui Fuengirolaan, ja sen jälkeen koti onkin löytynyt palmujen maisemista.

Pitkän uran musiikin saralla tehnyt – muun muassa Tapani Kansan yhtyeessä kitaraa soittanut – Alajuuma on näiden vuosien aikana ottanut näkyvän roolin monissa Aurinkorannikon musiikkiproduktioissa. Myös Merike on aktivoitunut ensin Suomelan revyyesityksiin ja sittemmin jo mainitun Fugesingersin voimahahmoksi.

– Kari hoitaa musiikkipuolen, minä puolestani huolehdin koreografioista ja monista juoksevista asioista, Link kuvailee työnjakoa.

Vaikka Fugesingers onkin liikkeellä harrastuspohjalta, tehdään esitysten eteen valtavasti töitä.

– Meillä on joka viikko neljän tunnin harjoitukset. Sen lisäksi jokainen tietysti harjoittelee omatoimisesti esimerkiksi kappaleiden sanat. Me emme pidä lunttilappuja lavalla, vaan kappaleet opetellaan ulkoa, jolloin voi keskittyä tulkintaan, Merike Link perustelee.

Tulevaksi syksyksi on jälleen uusia ideoita suunnitteilla, mutta vielä tällä kevätkaudellakin Fugesingersin näkemiseen ja kokemiseen on kaksi tilaisuutta: sunnuntaina 19.2. Las Palmeras hotellissa klo 18 ja keskiviikkona 1.3. Nuriasolissa niin ikään klo 18.

Kuka?

  • Merike Link
  • 57 vuotta
  • Kotoisin tallinnasta
  • Muutti Suomeen vuonna -90
  • Aurinkorannikolla vuodesta 2018
  • Puoliso Kari Alajuuma
  • Kaksi aikuista lasta

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, kuva: Sanna Niemi
Mainos
Jatka lukemista