Joulu on kaksipiippuinen juttu. Toisaalta se on ihanan rentouttavaa aikaa syödä hyvin, katsella jouluelokuvia ja rentoutua kotona. Mutta se voi myös muodostua itse kullekin stressin aiheeksi.
Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä joulun suorittaminen ei tue kenenkään hyvinvointia. Jos siis alkaa tulla kiire, niin kannattaa höllentää tahtia ja hyväksyä, että ei ole pakko saada kaikkea heti valmiiksi. Läsnäolo ja hauskanpito perheen ja läheisten kanssa on varmasti arvokkaampaa, kuin että kaikki kotona on viimeisen päälle laitettu hienoksi.
Joulunajan voi ottaa myös täysin hyvinvoinnin kannalta. Pyhien aikana, kun on enemmän vapaa-aikaa, niin kerkeää esimerkiksi tehdä pitkiä ja virkistäviä kävelylenkkejä ja retkiä luontoon. Raitis ulkoilma kohottaa mielialaa, jonka lisäksi kävely on mitä parasta rasvanpolttoliikuntaa mahdollisesti normaalia tuhdimpien ruokailujen vastapainoksi.
Säännöllisen ateriarytmin ja maltillisen jouluruuan nautiskelun voi ottaa myös hyvinvoinnin edistämisen kannalta. Kasvisten ja hyvien proteiinien lisääminen joululautaselle tekee aterioista terveellisempiä. Ja santsikierroksia voi tietoisesti vähentää tai annoksia pienentää jouluähkyn välttämiseksi. Mutta hyvästä ruuasta ja juomasta on tietysti myös tarkoitus jouluna nauttia. Mikäli joulu menee terveellisesti, on helppoa myös välttää joulun jälkeinen morkkis ja supertiukan kuntokuurin aloittaminen.
Mikä parasta, pyhien aikana on yleensä aikaa pitkien yöunien nukkumiseen. Arkisin riittävä nukkuminen voi monilla jäädä jatkuvasti liian vähäiseksi, joten olisiko jouluna aikaa panostaa erityisesti hyvänlaatuiseen uneen? Joulun taikaan kuuluu nimenomaan myös päivittäinen rentoutuminen, kuten hyvän kirjan lukeminen, palapelin kokoaminen, saunominen ja muu rauhoittava puuhastelu.
Vapaapäivät ovat lisäksi otollista aikaa pysähtyä miettimään, mistä kaikesta kuluneen vuoden aikana tapahtuneesta on kiitollinen. Sekä suunnitella uusia tuulia uudelle vuodelle. Rauhallista, nautinnollista ja tervehenkistä joulunaikaa!