Andalusiassa annettiin juuri tuomio hivenen harvinaisemmassa rikostapauksessa.
Espanjan Kansallisen poliisin (Policía Nacional) konstaapeli nimittäin sai vankeutta, kun hänen katsottin seksuaalisesti hyväksikäyttänen pidätettyä naista Sevillan oikeustalon sellissä. Rikos tapahtui tammikuussa 2020, mutta oikeuskäsittelyjen ja valituskierteen jälkeen tuomio nuijittiin vasta nyt.
Korkein oikeus vahvisti poliisille yhden vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeustuomion.
Tapahtumat alkoivat 5. tammikuuta 2020, jolloin poliisivirkailija kuljetti kahta pidätettyä Prado de San Sebastiánin oikeustalolle Sevillassa, Andalusian pääkaupungissa. Oikeuden mukaan miespoliisi oli humalassa.
Poliisi teki Aurinkorannikon Esteponasta kotoisin olevalle naispuoliselle pidätetylle sopimattomia ehdotuksia ja käytti hyväkseen tilannetta. Kun toinen virkailija poistui, tuomittu kysyi naiselta, haluaisiko tämä lähteä hänen ja kollegoidensa kanssa juomaan olutta.
Poliisi myös kuvaili itseään ”hyvin kuumana henkilönä”, ja tuomioistuin katsoi, että poliisin käytös muodosti henkilökohtaisen hyökkäyksen pidätetyn koskemattomuutta vastaan.
Lue myös: Seksuaalirikokset lisääntyneet Aurinkorannikolla
”Poliisi puuskutti ja katseli sukuelimiään”
Sinä aikana kun poliisi oli yksin pidätetyn naisen kanssa, hän imarteli tätä fyysisillä kommenteilla. Lisäksi jossain vaiheessa hän nousi ylös, laittoi kädet lanteilleen ja alkoi katsella sukuelimiään ja puuskuttaa saadakseen naisen huomion ”kiinnittymään kiihtymystilaansa”.
Tämän jälkeen hän suuteli naista poskelle ilman suostumusta ja yritti suudella häntä myös huulille, siinä kuitenkaan onnistumatta.
Pidätetty teki rikosilmoituksen Esteponassa samana iltapäivänä päästyään vapaaksi ja vetosi ”henkiseen järkytykseen”.
Korkein oikeus hylkäsi vastaajan puolustuksen tekemän valituksen ja totesi, ettei ole olemassa objektiivisia syitä epäillä uhrin antamaa kertomusta. Virkailijan käytös katsottiin seksuaaliseksi hyväksikäytöksi rikoslain mukaisesti. Tuomioistuin korosti myös, että ”varastettu suudelma” muodostaa nykyään seksuaalisen hyökkäyksen.
Tuomarit painottivat, että ”varastettujen suudelmien” tapauksissa avainasemassa on suostumus, ja että mikä tahansa puuttuminen henkilön seksuaaliseen vapauteen ilman tämän lupaa katsotaan hyökkäykseksi. Tuomioistuin perusteli, että ”poliisivirkailija ei missään tapauksessa saa lähestyä pidätettyä ja suudella tätä hyödyntäen tämän tilannetta ja erityistä haavoittuvuutta.”