Henriksson ja Purra kaikesta eri mieltä

Suomeen pitäisi saada toimiva hallitus kesäkuuhun mennessä. Hyvältä ei näytä.

Talouden karkeasta raamista on jonkinlainen yksimielisyys, mutta keinoista talouden tervehdyttämiseksi on yhtä monta mieltä kuin on neuvottelijaakin.

Pahiten ajatukset ovat ristiriidassa puheenjohtajien Anna-Maija Henrikssonilla (Rkp.) ja Riikka Purralla (PS.).

Kun Henriksson haluaa mieluummin lisätä kuin vähentää kehitysyhteistyörahoja, niin Purra haluaan lopettaa maksamisen siihen esti, kunnes valtiontalous on ylijäämäinen.

- Mainos -

Jussi Halla-aho esitti hieman tulkinnanvaraisemman arvion ja puhui ”mahdollisimman suurista leikkauksista”.

 

Kun tuohon lisätään vielä se, että perussuomalaiset haluaa vähentää haittamaahanmuuttoa ja lopettaa kokonaan pakolaisten ottamisen, niin miten ihmeessä nämä näkemykset kyetään sovittamaan yhteen.

Neuvotteluilmapiiriä ei yhtään paranna Mauri Peltokankaan taannoinen someviesti, jossa hän sanoi pienen puolueen vittuilevan neuvotteluissa. Kaikki ymmärsivät, että kyseessä on Rkp.

Hankalaksi tilanteen tekee se, ettei Rkp voi antaa periksi edellä kerrotuista keskeisistä kysymyksistä, joista monet liittyvät Suomen tekemiin kansainvälisiin sopimuksiin.

Jos hallitus päätyisi esimerkiksi kehitysavun lopettamiseen, syntyisi siitä Suomelle mainehaitta. Suomeahan on totuttu pitämään maana, joka on luotettava, eikä sopimuksista lipsu.

Viimeksi Suomen piispat vetosivat kehitysavun puolesta. Etenkin kristillisten suhtautumista kehitysapuun se muutti.

 

- Mainos -

Jos hallitus aiotaan saada kasaan nyt neuvottelevista puolueista, pitää tehdä paljon kompromisseja. Rkp, kristilliset ja kokoomus päässevät sopuun keskenään. Eri asia on se, miten perussuomalaisten jo ennen vaaleja ilmoittamat kynnyskysymykset kyetään hiomaan hyväksyttävään muotoon.

Edellä mainittujen ongelmien lisäksi työperäinen maahanmuutto ja ilmastotavoitteista kiinni pitäminen tuottavat päänvaivaa. Perussuomalaiset hyväksyy vain sellaisen työperäisen maahanmuuton, josta palkkaa kertyy 3000 euroa kuukaudessa.

Käytännössä linjaus veisi pohjan tulevilta metallityöläisiltä, hoitajilta ja palvelualan ammattilaisilta. Persujen linjauksella ei työperäistä maahanmuuttoa helpoteta, vaan kiristetään.

Elinkeinoelämän keskusliitto painaa vahvasti etenkin kokoomuksen päälle, että työperäiselle maahanmuutolle ei pidä asettaa palkan suhteen tiukkoja tulorajoja. EK pitää kiinni myös ilmastotavoitteesta eli hiilineutraliudesta vuoteen 2035 mennessä.

Tämä on myös kokoomuksen ja Rkp:n tavoite. Perussuomalaiset haluavat venyttää takarajaa 2050 asti.

Hallitustunnustelija Petteri Orpoa ei käy kateeksi. Hänen pinnaansa venytetään nyt äärimmilleen. Eikä hän halua luopua tavoitteestaan eli porvarihallituksesta.

Vaihtoehtona olisi demarien puoleen kääntyminen. Se tietäisi demareille sellaista pelin paikkaa, jota Orpo karttaa viimeiseen asti.

Etenkin paikallinen sopiminen, ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen puolittaminen ja viimesijaisista tuista leikkaaminen ovat asioita, joita Oprpo ajaa ja SDP puolustaa viimeiseen asti.

- Mainos -

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Paljonko käytät rahaa Black Friday ostoksiin?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...