Lukuaika: Hätätilasta huolimatta elämä jatkuu

Hätätilasta huolimatta elämä jatkuu

 

 

Eniten kansalaisia koettelevat öinen ulkonaliikkumiskielto, kokoontumisrajoitukset ja matkustusrajoitukset muiden itsehallintoalueiden välillä ja joissain tapauksissa myös alueiden sisällä. Andalusian maakuntahallinto kokoontui keskiviikkona ja tarkensi keskushallinnon antamia rajoituksia.

Ulkonaliikkumiskielto Andalusiassa säilyy keskushallinnon määrittelemissä ajoissa. Ulkona liikkuminen ilman perusteltua syytä on kielletty klo 23-06 välisenä aikana. Tämän säännön perusteella ravintoloiden ja baarien tulee sulkea ovensa klo 22.30.

- Mainos -

Ravintoloissa voi kokoontua

Suurin osa tartunnoista syntyy erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa kotona, ravintoloissa, baareissa tai muissa tilaisuuksissa, joissa ihmisiä on paljon koolla. Uusien sääntöjen mukaan yli kuuden hengen kokoontumiset ovat kiellettyjä yksityisissä tai julkisissa tiloissa.

Kokoontumisrajoituksella pyritään vähentämään tartuntojen riskiä. Kodeissa kokoontumiset ovat olleet hankalimpia valvoa, maskien käyttö, turvavälit ja ilmanvaihto unohtuvat niissä helposti. Ravintolat ja baarit ovat tässä suhteessa turvallisempia ja helpommin valvottavissa.

-Ravintoloille on jo aiemmin annettu tarkat säännöt siitä, miten viruksen leviämistä voidaan ehkäistä. Ne saavat käyttää vain puolta kapasiteetistaan ja turvavälien pitäminen on huomioitava. Sekä asiakkaiden että henkilökunnan tulee pitää maskia säännösten mukaan ja uusien sääntöjen mukaan yhdessä pöydässä saa istua korkeintaan kuusi ihmistä, Fuengirolan varapormestari Rodrigo Romero kertaa sääntöjä.

-Kun edellä mainittuja sääntöjä noudatetaan, ihmiset voivat aivan hyvin kokoontua ravintoloissa. Ei ole mitään syytä sille, mikseivät esimerkiksi jonkin tietyn yhdistyksen jäsenet voisi samanaikaisesti kokoontua ravintolassa, Romero jatkaa.

Sillä miten väki on kutsuttu ravintolaan ei ole merkitystä, kunhan ravintoloissa noudatetaan annettuja määräyksiä.

Romero painottaa erityisesti ilmanvaihdon merkitystä niin ravintoloissa kuin yksityisissäkin tiloissa.

-Kaikki tutkimukset näyttävät hyvän ilmanvaihdon vähentävän tartuntariskiä oleellisesti. Ravintoloiden ja baarien kannattaa kiinnittää huomiota ilmanvaihtoon ja tuuletukseen. Sama pätee myös kotiloissa, kun vieraita tulee kylään.

- Mainos -

Andalusian sulkeminen

Keskiviikkona ilmoitetun päätöksen mukaan torstaina keskiyöllä astuvat voimaan seuraavat liikkumista rajoittavat toimet:

Koko Andalusian itsehallintoalue suljetaan ulos ja sisään suuntautuvalta liikenteeltä. Andalusian sisällä liikkuminen on vapaata niillä alueilla, joita ei erikseen ole suljettu. Kaikkiaan noin 450 kuntaa Andalusiassa on suljettu liikkumiselta. Näihin kuuluvat koko Sevillan, Granadan ja Jaénin provinssit. Näiden provinssien lisäksi suljettuja kuntia on myös muilla alueilla.

Málagan provinssissa sulku koskee pohjoisessa sijaitsevaa Vega de Málagan sairaanhoitopiiriä, johon kuuluu 19 kuntaa. Mikään kunnista ei ole lähellä Aurinkorannikon suomalaiskeskittymiä.

Suljettujen kuntien asukkaat eivät saa poistua kunnan alueelta, eikä kunnan alueelle saa saapua sen ulkopuolelta. Tässä vaiheessa sulkutoimet kohdistuvat noin 4,3 miljoonaan andalusialaiseen.

Kaikkia liikkumisen rajoituksia koskee kuitenkin poikkeus, joka sallii välttämättömäksi katsotun liikkumisen, kuten töihin matkustamisen, sairaanhoitoon menemisen ja hoitoa tarvitsevista huolehtimisen. Myös kotiin saa palata, vaikka joutuisi ylittämään itsehallintoalueen rajan.

Liikkumisrajoitukset astuvat voimaan torstain ja perjantain välisenä keskiyönä ja jatkuvat nykyisellä päätöksellä 9.11. asti. Myös muut hätätilan rajoitteet ovat voimassa 9.11. saakka. Silloin päätetään jatkuvatko ne ennallaan, tuleeko niihin muutoksia vai puretaanko ne.

Teksti: Antti Pekkarinen, Janne Leipijärvi

- Mainos -

Kuva Tuisku Pekkarinen

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä tv:n musiikkiohjelma kiinnostaa eniten?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...