Lukuaika: Golfin peruskurssi, pelaamalla opit Osa 5

Golfin peruskurssi, pelaamalla opit Osa 5

Pelaaminen kentällä

Tässä juttusarjassa seuraamme miten ”Pelaamalla opit” golfkurssin opit alkavat tarttua aloittelijaan. ”Potilas” on jokseenkin keskinkertaisessa fyysisessä kunnossa oleva mies, jolla on jonkin verran pallopelitaustaa, mutta golfin suhteen kyseessä on kirjaimellisesti ensikertalainen.

Kurssi huipentuu pelaamiseen kentällä. Peliä ennen olisi hyvä käydä rangella lämmittelemässä. Tässä siihen muutamia vinkkejä mitä voisi tehdä ennen kierrosta.

Eräs espanjalainen Europa Tourin pelaaja kertoi oman tavan lämmitellä ennen kierrosta. Tämä sopii hyvin myös kaikille tasoille. Hän nimittäin aloittaa lyönnit tiin päältä eikä maasta. Ideana on hakea hyvä rytmi ja tempo lyöntiin. Tii auttaa osumaan palloon ja ajatus pysyy rytmissä ja tempossa. Niin helposti käy rangella, että huonon osuman jälkeen ajatukset karkaavat osuman yrittämiseen tai teknisiin asioihin. Lämmittelyn tarkoitus on kuitenkin vain vetreyttää keho tulevaa peliä varten. Ja onhan se mukava lähteä kentälle, jos on osunut hyvin palloon.

Ennen kierrosta kannattaa ottaa tuntumaa eri mailoihin.

Lyönnit voi aloittaa lyhyellä raudalla ja edetä siitä aina draiveriin saakka ja palata takaisin lyhyeen rautaan. Toistoja ei tarvitse tehdä kovinkaan monta per maila. Ennen siirtymistä lähipeliin, niin voi lyödä vielä sillä mailalla, jolla aloittaa ensimmäiseltä väylältä.

- Mainos -

Sitten siirrytään puttiviheriölle. Putataan muutamia erittäin pitkiä putteja, jotta sopeudumme kuinka pallo rullaa. Sitten otamme muutamia lyhyitä putteja reikään ja olemme valmiit siirtymään ensimmäiselle aloituspaikalle.

Ready Golf

Ready golf on tullut uutena käsitteen muutamia vuosia sitten. Tarkoittaa, että aloituspaikalla sovitaan, että pelataan ready golfia ja kaikki tietävät mitä se tarkoittaa. Ready golf nopeuttaa pelaamista.

Ready Golf pähkinänkuoressa

  • Lyöminen, kun se on turvallista, jos kauempana reiästä olevalla toisella pelaajalla on vaikeuksia lyöntinsä kanssa ja hän joutuu pohtimaan eri vaihtoehtoja.
  • Lyhempilyöntiset pelaajat pelaavat ensimmäisinä tiiltä tai väylältä, jos pidempilyöntiset joutuvat odottamaan lyöntiään.
  • Avauslyönnin lyöminen ennen omaa vuoroaan, jos vuorossa oleva ei ole valmis lyömään vielä omaansa.
  • Lyöminen, jos kauempana reiästä oleva pelaaja odottaa tuomaria tai sääntötulkintaa.
  • Lyöminen ennen kuin auttaa toista pelaajaa löytämään kadoksissa olevaa palloa.
  • Reikään asti puttaaminen, vaikka se tarkoittaisi, että seisoo lähellä toisen pelaaja puttilinjaa.
  • Lyömistä, jos juuri bunkkerista pelannut pelaaja olisi edelleen kauimpana reiästä ja hän ei ehdi lyömään, koska haravoi bunkkeria.
  • Pelaajan pallon mennessä viheriön yli tulisi toisien pelaajien, jotka ovat lähempänä reikää, mutta esim. viheriön edessä chippaamassa, pelata sillä aikaa, kun pelaaja kävelee pallolleen.

Green card ja golfarin polku

Green card on muuttunut vuosien mittaan aika tavalla. Ennen piti suorittaa lyöntikokeet ja pelaaminen tiettyjen kriteerien mukaan, että sai kortin. Nykyään tähdätään joustavaan ja nopeaan pelaamiseen aiheuttamatta vaaraa itselle tai toisille. Mielestäni ollaan menty oikeaan suuntaa ja madallettu kynnystä aloittaa golf. Lyöntimäärä ei suoraan tarkoita, että pelataan hitaasti. Eikä hyvät pelaajat ole aina nopeita. Oikein ja oikeaan aikaan toimimalla saadaan peli sujumaan joustavasti. Green cardin myöntää kotiseuran valtuuttama henkilö tai PGA pro.

Kaunis piknik paikka puiden katveessa, ei kuitenkaan paras paikka lähteä lyömään viheriölle.

Golfarin polusta puhuttaessa tarkoitetaan, kuinka pelaaja etenee omassa harrastuksessa. Kurssi on yksi tapa aloittaa harrastus, mutta ei ainoa. Taidot ja tiedot voi hankkia monella tavalla, mutta sitten, kun on valmis kentälle, on hyvä liittyä johonkin golfseuraan jäseneksi. Jäsenetuun kuuluu tasoituksen ylläpito ja vakuutus. Suomessa jäsenkortti on sähköinen ja tasoituksen ylläpito tapahtuu tänä päivänä täysin sähköisesti.

Vielä lopuksi sitten meidän pelikierrokseen. Suoriuduimme ajallisesti hyvin vaaditusta aikarajasta. Ihan suorinta reittiä ei viheriölle aina menty, mutta aina kuitenkin se reikä löytyi. Golfissa ei koskaan tule kahta samanlaista väylää ja se tässä lajissa koukuttaa. Ajatuksiin jää usein, että huomenna kaikki menee paremmin tai sitten ei. Hyviä golfkierroksia kaikille ja jos sama virhe toistuu päivästä toiseen, niin hakeudu PGA opettajan luokse.

- Mainos -

 

Potilaan oma kertomus

Viidennellä kerralla oli ns. tulikokeen vuoro. Pienen alkulämmittelyn jälkeen lähdimme kiertämään kolme väylää sillä ajatuksella, että selviääkö noviisi siellä pelin tiimellyksessä.

Alkulämmittelynä käytiin rangella ja harjoitusgreenillä ottamassa tuntumaa eri mailoihin ja eri mittaisiin lyönteihin. Tarkoituksena ei ollut tässä kohtaa harjoitella ja hio, vaan hakea muutama onnistunut suoritus ennen väylälle lähtöä. Ja pienen hakemisen jälkeen sieltä muutama onnistunut lyönti irtosikin.

Heti ensimmäisellä tiiauspaikalla huomasi, että laji muuttuu kokonaan kun ollaan väylällä. Jos rangella pamauttaa pallon minne sattuu, niin sitä poimitaan kopasta seuraava pallo ja jatketaan harjoituksia. Mutta kun edessä onkin väylä, niin tajuaa että tässä kun roiskaisee pallon pöpelikköön, niin sieltä on jollain konstilla jatkettava.

Minulla kun lyönneillä on taipumuksena kiertää oikealle, niin draivia tähdättiin hieman vasemmalle, jotta lopputulos johtaisi jokseenkin väylälle. Kahdella ensimmäisellä väylällä suunnitelma onnistui kohtuullisesti, mutta kolmannella…

Kolmannella väylällä tuli vahingossa ihan kunnollinen osuma ja pallo lähtikin sinne vasemmalle ja vieläpä riittävän pitkälle. Siitä alkoi sellainen maisemakierros, jonka aikana vierailtiin mm. kolmessa eri hiekkaesteessä ja lyöntejä kertyi, sanokaamme riittävästi. Tulos olisi todennäköisesti ollut parempi, jos olisi neppaillut putterilla koko väylän läpi.

Kaiken kaikkiaan on sanottava, että tämä aloittelijatason golf on erittäin jännittävää. Koskaan ei voi etukäteen tietää, eikä edes oikein arvata, mihin suuntaan pallo lähtee. Mutta kyllä sekin vielä selkenee, kunhan saadaan vähän kierroksia alle.

Yhtä kaikki, vaikka välillä pöpelikössä oltiinkin, niin onhan se ilman muuta selvää, että lajin varsinaiseen viehätykseen pääsi parhaiten käsiksi nyt, kun mentiin sinne oikealle tantereelle. Ja kun valmentaja kolmannen väylän jälkeen totesi että tällaista tämä golf on, niin päällimmäisenä fiiliksenä jäi, että olisihan tässä nyt mielellään vielä jatkanut kierrosta.

Ja nyt sinne klubin terassille…

-Janne Leipijärvi-

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Tapani Saarentola, kuvat ja videot: Sanna Niemi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...