Gibraltarilla voi viettää brittipäivää syöden – näissä paikoissa kelpaa herkutella

Päiväretki Fuengirolasta Gibraltarille vie keskelle brittiläistä kulttuuria, ruokaa ja tunnelmaa – passintarkastuksineen ja punaisine puhelinkoppeineen.

Fuengirola.fi
5 min lukuaika
Gibraltarin jylhä vuori "The Rock" sijaitsee Espanjan Andalusian kyljessä. Brittiherkkuja on tarjolla yllin kyllin.

Gibraltar tarjoaa Aurinkorannikolla lomailevalle helpon ja kiinnostavan irtioton. Se on kuin pieni palanen Britanniaa Espanjan kupeessa.

Fuengirolasta on Gibraltarille matkaa noin sata kilometriä lounaaseen – autolla tai bussilla reilu puolitoista tuntia, liikenteestä riippuen. Perillä tunnelma vaihtuu andalusialaisesta arjesta brittiläiseen elämänmenoon. 

Hyvä vaihtoehto päiväretkelle on Meriaturin järjestämä matka, johon itsekin osallistuin. Meillä, jotka emme lähteneet erillisille opastetuille kierroksille, oli käytössämme lähes viisi tuntia omaa aikaa.

Gibraltar on Euroopan viimeinen Ison-Britannian hallinnassa oleva merentakainen alue, jolla on kuitenkin laaja itsehallinto. Päiväretki Aurinkorannikolta tuo konkreettisen kosketuksen brittikulttuuriin – ja ensimmäinen muistutus siitä tulee jo rajalla, jossa passit tarkistetaan aivan kuin ennen EU:n vapaan liikkuvuuden aikaa.

Gibraltarin ruokakulttuuri on sekoitus brittiläistä, espanjalaista, juutalaista, marokkolaista, intialaista ja italialaista keittiötä. Tämä heijastaa alueen pitkää ja monikulttuurista historiaa. 

Vaikka valikoima on laaja, itse keskityin tällä reissulla puhtaasti brittiruokaan – ja se kannatti.

Gibarltarin eloisa ja värikäs pääkävelykatu.
The Star Barin Full English Breakfast on saatavilla kahdessa annoskoossa. Kuvassa pienempi annoskoko eli early starter. Ainekset molemmissa annoksissa samat, yhdelle tämä pienempikin oli jo vatsan täyttävä.

Aamiainen: brittiläinen aloitus päivälle

Gibraltarilla ei ole vaikea löytää klassista full english breakfastia. Päädyin The Star Bariin, jota oli suositeltu perinteisen aamiaisensa vuoksi. Valitsin kevyemmän version, Early Starterin, mutta annos oli silti runsas ja täynnä tuttuja makuja: pekonia, munaa, makkaraa, papuja ja paahtoleipää.

Ravintolan historia ulottuu vuosisatojen taakse – sitä pidetään Gibraltarin vanhimpana yhä toimivana anniskelupaikkana. Paikallisen legendan mukaan jopa Kristoffer Kolumbus olisi pysähtynyt sinne matkallaan kohti Amerikkaa.

Aamiaisen raaka-aineet ovat brittiperäisiä, mutta tuoreet vihannekset tuodaan useimmiten Marokosta, koska EU-tuonti on Gibraltarin kannalta monimutkaista. 

Hauskana yksityiskohtana: paikan suoituimpana annoksena aamiaisen lisäksi on makkarapatonki, jota nautitaan usein kahvin kanssa – näin kertoi ravintolapäällikkö Klaudia.

The Star Barissa kannattaa maistaa sausage roll kahvin kanssa, juuri niin kuin gibraltarilaiset nauttivat.
Ravintolanjohtaja Klaudia tiimeineen palvelee sinua ilolla ja korkealaatuisilla tuotteilla.

Lounas tai päivällinen – tietenkin fish & chips

Fish & chips on Britannian rakastetuimpia ruokalajeja. Se syntyi 1800-luvulla työväenruoaksi, kun haluttiin nopea ja täyttävä annos tuoreesta kalasta. Sittemmin siitä tuli britti-instituutio – ja se elää vahvana myös Gibraltarilla.

The Clipper -ravintolaa oli kehuttu juuri tämän annoksen vuoksi, ja maine piti paikkansa. Kala oli tuoretta, leivitys paikan päällä tehtyä ja paisto tapahtui vasta tilauksen jälkeen. Tuloksena rapea pinta ja mehukas sisus. Lisukkeina klassisesti herneet ja ranskalaiset.

Ruokajuomana toimi Bushy’s Gibraltar Barbary Ale.

Ravintolan toinen suosikki, Steak & Ale Pie, nautin brittiläisen Old Speckled Hen -alen kanssa. Molemmat annokset olivat suosittuja niin paikallisten kuin turistien keskuudessa.

Tarjoilija Jyoti suositteli varausta, jos liikkeellä on isommalla seurueella.

The Clipperissä kannattaa syödä aito ja tuoreista aineksista valmistettu Fish & Chips. Jyoti Gungaram suosittelee syömään fish & chips annokset ehdottomasti oluen kansssa.
The Clipperin toinen suosikkiannos Steak and Ale Pie nautitaan mm. perunamuhennoksen kanssa ja juomaksi henkiklökunta suosittelee ale-oluita.

Iltapäivätee – luonnollisesti skonssien kanssa

Mitä olisi brittivierailu ilman teetä ja skonssia (scones)? Ei mitään.

The Gibraltar Tea Company Tuckey’s Lanella on paikka, jossa tämä klassikkohetki toteutuu parhaimmillaan. Teehuone on tunnelmallinen ja täynnä yksityiskohtia. Täällä tarjoillaan myös koko päivän ajan Afternoon Tea perinteisellä kerrosvatitarjoilulla.

Tilasin Gibraltar Breakfast Tean, joka tarjoiltiin sihdin ja kannun kanssa – ja tietysti maidon ja sokerin kera. Se oli täyteläinen ja tasapainoinen, juuri sellainen kuin brittitee parhaimmillaan on.

Teen kanssa otin skonssin mansikkahillolla. Paikan isäntä Tim kertoi, että heidän skonssit tehdään brittiläisellä reseptillä, mutta espanjalaisella twistillä: täysrasvaisen kerman sijaan käytetään ruokakermaa, mikä tekee mausta hieman vähemmän makean. Toimi erinomaisesti.

Skonssit ovat olennainen osa brittiläistä cream tea -perinnettä. Ne ovat olleet osa iltapäiväteen tarjoilua jo 1800-luvulta asti. Ja tee – se on ollut osa brittikulttuuria jo 1600-luvulta lähtien, niin syvästi, että teekuppi kuuluu monen päivään yhtä varmasti kuin aamiainen.

Gibraltar Tea Company sijaitsee Tuckeys Lanella ja houkuttelee nauttimaan teetä  laajasta teevalikoimasta niin sisällä kuin ulkona.
Gibraltar Tea Companyn tee tarjoillaan haudutettuna kauniissa kullatussa teekannussa. Valitse teen kanssa nautittavaksi joko juuri leivottu skonssi tai vaikka perinteinen afternoon tea monine herkkuineen.

Suosikkiravintoloita

Suositeltavia ruokakohteita Gibraltarilla. Kaikki sijaitsevat aivan keskustassa parin korttelin päässä toisistaan.

The Star Bar, 12 Parliament Lane, Gibraltar

The Clipper, 78B Irish Town, Gibraltar

The Gibraltar Tea Company, 5 Tuckey´s Lane, Gibraltar

The Clipper -ravintolan iloista henkilökuntaa ryhmäkuvassa Gibraltarilla.

Meriatur.com tekee suomeksi opastettuja päiväretkiä Gibraltarille torstaisin.

Jaa tämä artikkeli
Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *