Kyseinen laji on erittäin uhanalainen, jonka asuinseudut luonnossa ovat Etelä-Amerikassa. Luonnossa jättiläissaukkoja arvioidaan olevan enää alle 7.000 yksilöä.
Tällä hetkellä vastasyntyneet poikaset ovat puiston sisäosassa, yleisön katseilta suojassa rauhallisessa ja valvotussa ympäristössä. Elämänsä ensiviikkoina ne ovat täysin riippuvaisia vanhemmistaan – silmänsäkin ne avaavat vasta noin 30 päivän iässä.
Pesälaatikoihin ja hoitotiloihin asennetut kamerat tallentavat kuitenkin ainutlaatuisia hetkiä perhe-elämästä, kun emo imettää ja isä osallistuu aktiivisesti poikasten hoivaamiseen. Molemmat vanhemmat siirtelevät poikasia pesästä toiseen useita kertoja päivässä, mikä edistää hygieniaa ja mukavuutta.
Bioparc on mukana lajin elvytyksessä
Suuri yleisö haluaisi luonnollisesti nähdä nämä uudet tulokkaat mahdollisimman pian.
Bioparcista on kerrottu, että tässä suhteessa kaikki riippuu vanhempien käyttäytymisestä. Noin kahden viikon kuluttua aikuiset saattavat alkaa tutkia ulkotiloja ja jättää poikaset pesään. Tällöin henkilökunta varmistaa, että ne voivat palata poikasten luo aina tarvittaessa. Siirtymää seurataan tarkasti ja eläinten tarpeisiin vastataan tilanteen mukaan.
Jättiläissaukko tunnetaan kotiseudullaan Etelä-Amerikassa myös nimellä Lobo del Rio eli jokisusi. Tämä johtuu siitä, että luonnossa jättiläissaukot saalistavat suurissa laumoissa, kuten sudet.
Laji on kadonnut kokonaan esimerkiksi Argentiinasta ja Uruguaysta, joissa on nyt käynnissä uraauurtavia palautusohjelmia lajin pelastamiseksi. Argentiinassa on vuodesta 2019 alkaen siirretty eurooppalaisissa eläintarhoissa, kuten Bioparcissa, syntyneitä yksilöitä Iberán ja El Impenetrablen kansallispuistoihin.
Bioparc Fuengirola on yksi kahdesta espanjalaisesta eläintarhasta, jossa jättisaukkoja elää, ja se osallistuu aktiivisesti kansainvälisiin suojeluhankkeisiin. Toinen on Madridissa sijaitseva Zoo Aquarium.