Koronaseuranta Matkailu Uutiset

Fuengirolan rannoille uraauurtavaa teknologiaa

Ihmisten määrää rannoilla tullaan varmasti rajoittamaan vielä pitkään. Fuengirolalaisen Juma-yhtiön ohjelma auttaa noudattamaan rajoituksia.

Fuengirola ottaa ensimmäisenä kaupunkina Espanjassa käyttöön tekoälyvalvonnan rannoillaan.

 

Tällä hetkellä Fuengirolan rannat ovat avoinna vain ulkoilutarkoitukseen. Hietikolla saa kävellä ja lenkkeillä, mutta auringonotto ja uiminen ovat vielä pannassa. Tavoitteena on kuitenkin, että koko Espanjassa päästäisiin siirtymään jonkinlaiseen ”uuteen normaaliin” keskuun loppuun mennessä, joten myös rantaelämän jonkinlainen palautuminen lienee lähellä.

Ainakin alkuvaiheessa luvassa on epäilemättä tiukkojakin rajoituksia sen suhteen, kuinka paljon ja millä etäisyydellä ihmisiä saa rannalla olla. Näihin asioihin valmistaudutaan Fuengirolassa uuden teknologian avulla.

Kyseessä on fuengirolalaisen Juma-nimisen yhtiön kehittämä ohjelma, joka otetaan ensimmäisenä käyttöön Fuengirolassa, heti kun rannat avataan.

Kyseinen tietokoneohjelma pystyy kertomaan kuinka paljon sallitusta ihmismäärästä kullakin ranta-alueella on paikalla. Ohjelmaa esittelivät Fuengirolan pormestari Ana Mula ja Juma-yhtiön johtaja Carlos Moreno

Fuengirolan pormestari Ana Mula ja Juma-yhtiön johtaja Carlos Moreno havainnollistavat miten ohjelma toimii. (Kuva: Fuengirolan kaupunki)

Mula ja Moreno totesivat, että uudella teknologialla sekä parannetaan turvallisuutta, että helpotetaan terveysviranomaisten antamien sääntöjen noudattamista.

– Haluamme turvata tällä uudella teknologialla sekä omia asukkaitamme, että niitä jotka tulevat vierailemaan kaupungissamme. Haluamme hyödyntää siinä innovaatioita ja luottaa paikallisiin yhtiöihin, jotka osaavat luoda tällaisia apuvälineitä, lausui Ana Mula.

– Ohjelma käyttää keinoälysensoreita, joita asennetaan valopylväisiin. Fuengirolan seitsemän kilometrin rantaviivan kattamiseen tarvitaan 40-50 sensoria. Niiden avulla rannasta luodaan virtuaalinen ruudukko, jonka kullakin alueella saa olla tietty määrä ihmisiä. Sensorit havaitsevat kuinka paljon kullekin alueelle tulee ihmisiä ja kuinka paljon poistuu, joten kulloinenkin väkimäärä voidaan tietää, Moreno selvitti ohjelman toimintaa.

Reaaliaikaista tietoa

Sensoreiden tuottama tieto prosessoidaan reaaliajassa, joten ohjelman kautta on aina saatavissa ajantasainen tieto kunkin alueen väenpaljoudesta suhteessa viranomaisten kulloinkin asettamiin rajoituksiin. Toisin sanoen ohjelma kertoo, voiko kyseiselle ranta-alueelle turvallisesti mennä. Kuka tahansa pääsee tähän tietoon käsiksi ilmaisella älylaitteisiin ladattavalla sovelluksella.

Ohjelma näyttää värikoodeilla ja prosenttilukuina kunkin alueen täyttöasteen.

Ohjelma ilmoittaa rannan tilanteen värikoodeilla. Kun alueella on väljää, se näkyy ohjelman kartalla vihreänä. Kun sallitusta ihmismäärän maksimista saavutetaan 75%, alue muuttuu keltaiseksi. Ja kun jollain alueella on maksimi määrä ihmisiä, se näkyy kartalla punaisena, Moreno kuvaili.

Ohjelma mahdollistaa siis esimerkiksi sen, että jo kotona rannalle lähtöä suunnitellessa voi katsoa missä on väljempää ja missä ahtaampaa.

Ohjelma otetaan ensimmäisenä käyttöön juuri rannoilla, koska niiden avaaminen ja niillä turva-asetusten valvominen on nyt erittäin ajankohtaista ja rannat ovat fuengirolalaisille erittäin tärkeitä. Jatkossa samaa teknologiaa on mahdollista hyödyntää missä tahansa julkisessa tilassa: ostoskeskuksissa, hotelleissa, tapahtumapaikoissa jne.

Mitä pidit jutusta?
+1
178
+1
12
+1
9
+1
11
+1
2
+1
10

Kolumnit

Pääkirjoitus

Kenen siivellä?

Finnair ilmoitti viikko sitten vähentävänsä lentovuorojaan entisestään lokakuusta alkaen. Ikävästi leikkaukset...

Viikon kysymys

Jos kunnallisvaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa