sunnuntai, maalis 3, 2024

Fuengirolan ilmainen bussiliikenne alkoi – katso uudet aikataulut ja reitit

 

Vuoden 2023 ensimmäisestä päivästä alkaen kaupungin sisäinen bussiliikenne on maksuton. Myös linjat ja aikataulut menivät uusiksi.

Tammikuun ensimmäinen päivä toteutui lopulta yksi kauan odotettu uudistus, kun Fuengirolan kaupungin sisäinen bussiliikenne meni kokonaan uusiksi. Asiakkaille näkyvimmät muutokset olivat mm. matkustamisen muuttuminen maksuttomaksi, uudet reitit ja selvästi tiheämmät aikataulut.

Vuoden vaihtuessa myös bussikyydeistä vastaava liikennöitsijä vaihtui. Kaupungin järjestämän tarjouskilpailun julkisen liikenteen tuottamisesta voitti La Unión Temporal de Empresas (UTE) Urbana Fuengirola. Yhtiön kanssa on tehty kymmenvuotinen sopimus, jonka arvo on 30 miljoonaa euroa.

Fuengirolan vanhat punaiset bussit vaihtuivat tammikuun alussa moderneihin, ympäristöystävällisempiin busseihin. (Kuva: Fuengirolan kaupunki)

- Mainos -

Uusi yhtiö toi mukanaan myös uuden ja ympäristöystävällisemmän kaluston. Yhdeksän uutta bussia ja kolme uutta minibussia (Torreblancan linjaa varten) kuljettavat jatkossa kaupunkilaisia. Täysikokoisista busseista kahdeksan on hybridejä ja minibusseista kaksi vähäpäästöisiä dieseleitä. Näillä valinnoilla halutaan edesauttaa kestävää kehitystä. Bussit on muokattu myös liikuntarajoitteisten tarpeita palveleviksi.

Ilmainen kyyti houkuttimena

Ilmaisen julkisen liikenteen järjestäminen oli yksi vaalilupauksista, jotka pormestari Ana Mula antoi viime vaaleissa. Pienessä ja ahtaassa kaupungissa julkisen liikenteen hyödyntäminen on erityisen tärkeää. Nyt asia ei jää ainakaan hinnasta kiinni.

Los Pacosin ja Los Bolichesin alueilla liikkuva linja 4 palvelee varmasti monia suomalaisia.

Jotta mahdollisimman moni innostuisi julkisten käytöstä, on matkustaminen Fuengirolan busseilla aluksi ilmaista kaikille, myös mm. turisteille, eikä bussiin nousemiseksi vaadita lippuja tai kortteja. Tarkoitus kuitenkin on, että myöhemmin tänä vuonna otetaan käyttöön matkakortti, jolla matkustaminen jatkuu maksuttomana. Kortin saavat kaupungit viralliset, kaupungintalolle kirjautuneet asiakkaat. Milloin tämä muutos tulee ja mitkä ovat sen yksityiskohdat, sitä ei vielä ole täsmennetty. Joka tapauksessa toistaiseksi Fuengirolassa bussilla matkustaminen on ilmaista kaikille, eikä mitään lippuja tarvita.

Reitit uusittu

Myös kaupunkibussien reittikartasto on mennyt osittain uusiksi. Päällekkäisyyksiä on pyritty karsimaan ja vastaavasti parantamaan kattavuutta, niin että mahdollisimman moni voisi hyödyntää bussikyytejä vaivattomasti.

Vuoden alusta alkaen Fuengirolassa on käytössä viisi bussilinjaa. Linja 1 kulkee ostoskeskus Miramarin ja Carvajalin väliä jokseenkin niin suoraviivaisesti kuin mahdollista. Linja leikkaa jokseenkin läpi koko kaupungin.

Älylaitesovelluksesta löytyvät kaikkien linjojen tiedot.

 

- Mainos -

Linja 2 kulkee el Boquetillon ja keskustan alueilla. Linja 3 on kehämäinen reitti, jonka toisistaan etäisimmät pisteet ovat keskustan kauppahalli ja Avenida Salinaksen Repsol-huoltamo. Linja 4 kiertää melko laajasti Los Pacosissa ja yhdistää sen Los Bolichesin alueeseen. Pikkubusseilla liikennöitävä linja 5 puikkelehtii pitkin Torreblancan kapeita katuja ja yhdistää sen niin ikään Los Bolichesiin.

Aikataulut huomattavasti paremmat

Jos ihmiset halutaan saada käyttämään julkista liikennettä, on hinnan ja reitin ohella ehdottoman tärkeä tekijä se, että busseja kulkee riittävän usein. Harvalla työssä käyvällä on aikaa odotella tuntia että seuraava bussi tulisi. Tässäkin suhteessa uudistus tuo merkittävän parannuksen.

Aiemmin kunkin linjan bussit kulkivat pääsääntöisesti kerran tunnissa, parhaimmillaankin puolen tunnin välein. Joillain linjoilla liikennöinti jopa katkesi siestan ajaksi.

Tämän vuoden alusta käyttöön otetut viisi linjaa ajetaan huomattavasti tiheämmillä aikatauluilla. Linjat 2 ja 5 ajetaan 15 minuutin välein, linja 1 ajetaan 16 minuutin välein, linja 4 ajetaan 20 minuutin välein ja linja 3 ajetaan 30 minuutin välein.

Sovellus näyttää mm. millä pysäkeillä on vaihtoyhteys muille linjoille.

Linjat ajetaan maanantaista sunnuntaihin samoilla aikatauluilla. Aamun ensimmäiset bussit lähtevät liikkeelle klo 7:15 ja illan viimeiset hieman klo 23 jälkeen. Kesäkuukausina ajetaan iltaisin vielä tuntia myöhempään.

Siirtyminen älyaikaan

Oleellinen osa nykyaikaista julkista liikennettä on myös älypuhelinsovellus. Fuengirolan uusitun bussiliikenteen sovellus on nimeltään Fuengirola Transporte Urbano ja se löytyy sekä Google Play että Apple Store palveluista.

Fuengirolan bussiliikenteen älysovellus.

- Mainos -

Sovelluksesta löytyvät luonnollisesti tiedot linjoista ja mm. tieto siitä milloin seuraava bussi kullekin pysäkille saapuu. Sovelluksesta näkee myös missä sijaitsevat lähimmät pysäkit, millä pysäkeillä on vaihtoyhteys toisille linjoille jne.

Lisää tietoja uusiutuneesta kaupunkiliikenteestä löytyy myös ilman erillistä sovellusta, kun suuntaa osoitteeseen www.transportefuengirola.com.

Alla vielä kaikkien linjojen aikataulut, kuvat saa suuremmaksi klikkaamalla.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä mieltä olet Suomen poliittisista lakoista?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...