Konsulttiyhtiön raportista ilmenee, että turistiasuntojen määrä Fuengirolassa on kasvanut 30 prosentilla vuodesta 2020 lähtien. Raportin mukaan tällaiset Airbnb-tyyppiset ja muut vastaavat turistiasunnot muodostavat jo 65% Fuengirolan turistimajoituskapasiteetista. Kappalemääräisesti puhutaan noin 28.000 yöpaikasta yli 5.500 loma-asunnossa.
Turismin aiheuttaman paineen edelleen kasvaessa kaupunginhallitus on päättänyt seurata mm. Málagan kaupungin esimerkkiä ja kieltää tästä lähtien lupien myöntämisen niille turistiasunnoille, joilla ei ole erillistä sisäänkäyntiä. Tämä sääntö oli jo aiemmin kirjattu Fuengirolan yleiskaavan
Nyt Fuengirolan kaupunki on pyytänyt Andalusian hallitukselta noin 600 turistiasunnon rekisteröinnin perumista julkisesta rekisteristä, koska ne rikkovat kyseistä artiklaa, joka perustuu Andalusian turistiasuntojen sääntelyä koskevaan asetukseen.
Lisäksi Fuengirolan kaupunki on päättänyt, että näitä turistiasuntoja pidetään jatkossa turistiliiketoimina jäteveron maksamisen suhteen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että turistiasuntojen omistajien on maksettava jäteverona korkeampi summa asunnon neliömetrien perusteella.
Fuengirolassa kirjoilla olevat asunnonomistajat saavat Fuengirolassa 30 prosentin alennuksen kiinteistöverosta (IBI). Tähän asti etu on koskenut myös turistiasuntoja, mutta tämä verohelpotus aiotaan nyt myös poistaa.
Näillä toimilla Fuengirolan kaupunki pyrkii tekemään matkailusta kestävää, säilyttäen sen talouden keskeisenä osana, mutta sovittaen sen yhteen asukkaiden hyvinvoinnin kanssa.
– Tavoitteenamme on laatuun perustuva malli, joka säilyttää kohteen vetovoiman ja takaa asukkaiden mukavuuden, totesi Fuengirolan kaupunkisuunnittelusta vastaava valtuutettu Rocío Arriaga.