Lukuaika: Fat lady – voisitko jo laulaa?

Fat lady – voisitko jo laulaa?

 

Amerikkalaisesta urheilumaailmasta on peräisin sanonta: ”It ain’t over until the fat lady sings” eli suomeksi: ”Peli ei ole ohi ennen kuin lihava leidi laulaa”. Tällä varoitetaan ennakoimasta lopputulosta liian aikaisin.

Suomessakin tunnetaan sanonta: ”Peliä ei ole vielä pelattu”. Tätä sanontaa ovat etenkin jääkiekkofanit saaneet niellä vuosien varrella karvaasti. Monen monta kertaa on oltu johdossa Ruotsia vastaan, mutta loppuhetkillä tilanne on kääntynyt toisin päin.

Korona on opettanut meille ettei lihava leidi ole vielä laulanut. Viimeistä sanaa ei ole siis vielä sanottu. Välillä on odotettu, että korona menee pian ohi. Sitten on pelätty toista aaltoa. Nyt pelätään virusmutaatioita.

- Mainos -

Onneksi on rokote. Ehkä se pelastaa koronakurimuksesta? Emme vielä tiedä miten tässä lopulta käy ja mikä on kaiken hinta. Kuinka syvää kumarrusta korona meiltä vielä vaatii? Lihava leidi vaikenee, vastausta ei kuulu.

Korona on pannut meidät tekemään kysymyksiä elämästä ja kuolemasta. Se on asettanut arvoja uusiin puihin ja sanonut: kaiken on muututtava. Mikään ei saa jäädä entiselleen. On sopeuduttava ja etsittävä uusia keinoja selviytyä. Korona on sepittänyt monelle onnellisesti alkaneelle tarinalle uuden, ikävän lopun. Se on arvaamaton käsikirjoittaja.

Epävarmuutta on siis ilmassa. Vanha sanonta: ”Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma”, tuntuu olevan myös uuden vuoden teema. Epävarmuuden keskellä on silti uskottava hyvään lopputulokseen.

Varmaa on, että yön jälkeen koittaa aina aamu. Valo voittaa pimeyden. William Shakespearea lainatakseni: “All’s well that ends well” eli loppu hyvin, kaikki hyvin. Toivotaan niin!

Hannu T. Korhonen

Kirjoittaja on eläkkeelle siirtynyt Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, dosentti

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesälomakuukausi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...