Aurinkorannikon suomalaisten suurin yksittäinen työllistäjä tällä hetkellä on Barona. Tavoitimme yhtiön contact centereistä vastaavan toimialajohtaja Harri Alamäen kertomaan, miten Baronan Fuengirolan toimipisteessä on toimittu koronapandemian edetessä.
– Heti kun ensimmäiset tiedot tällaisesta viruksesta tulivat, lisäsimme tehoa siivoukseen, muistutimme käsienpesusta ja ohjeistimme omat siivoojamme, Alamäki toteaa.
– Samalla aloimme tehdä suunnitelmia jatkuvuuden varmistamiseksi. Esimerkiksi kriittisten asiakkuuksien työntekijät hajautettiin työtilojen eri osiin. Näin varmistimme, että jos joku saa tartunnan, se ei leviä koko tiimiin.
Viikonloppuna Espanjassa astui voimaan hälytystila, jonka seurauksena myös ulkonaliikkumista rajoitettiin voimakkaasti. Työpaikalle saa tarpeen vaatiessa edelleen mennä, mutta monet työnantajat ovat siirtyneet mahdollisuuksien mukaan etätöihin. Niin myös Barona. Etätyötä alettiin ottaa käyttöön jo huomattavasti aiemmin kuin hallitus alkoi valmistella poikkeussäädöksiä.
– Fuengirolan yksikössä ensimmäiset työntekijät siirtyivät etätöihin jo maaliskuun alussa, Harri Alamäki kertoo.
– Tällä hetkellä tilanne on se, että noin 90% Fuengirolan toimipisteen kahdesta ja puolesta sadasta työntekijästä tekee työnsä etänä. Olemme tukeneet tarvittaessa myös teknisissä ratkaisuissa, kuten nettiyhteyksissä ja muissa vastaavissa. Käytännössä toimistolla ovat enää ne jotka eivät pysty järjestämään kotiinsa toimivaa työpistettä, hän kuvailee.
Vaikka koronapandemia on kokonaisuudessaan sellainen katastrofi, että sen seurauksia korjaillaan ja paikkaillaan varmasti vielä pitkään, näyttää tässäkin pilvessä olevan ainakin pientä hopeareunusta. Nimenomaan etätyön suhteen.
– Kyllä tämä ilman muuta on iso edistysaskel etätyön yleistymiseen. Nyt kun ei ole vaihtoehtoja, niin etätyön kehittäminen etenee varmasti. Meillä on esimerkiksi jo käynnissä kehitystyö etätyön johtamismalleista, Harri Alamäki sanoo.
Työntekijät positiivisella kannalla
Halusimme selvittää myös eri aloilla ja eri yhtiöissä toimivien työntekijöiden omia kokemuksia etätyöstä. Ohessa muutamia ajatuksia Aurinkorannikon suomalaisilta, jotka koronavirus on laittanut ”kotikonttoreihin”. Näyttää siltä, että etätyö saattaa hyvinkin jäädä monen alan valikoimaan myös pandemian helpotettua.
1. Riina Leppäkangas
Ammatti: Personal trainer / ryhmäliikuntaohjaaja
Milloin aloitit etätyöt?
Viime lauantaina 14.3.
Mitä plussia olet huomannut?
Tavoittaa enemmän ihmisiä, voi tehdä etätöitä vaikka Suomeen.
Mitä miinuksia olet huomannut?
Etäohjaus ryhmille on sen verran uusi asia, että moni asiakas vielä vierastaa sitä. Vaatii vielä tottumista ja harjoitusta sekä itseltäni että asiakkailta.
Voisitko jatkossa siirtyä pysyvämmin etätyöhön?
Kyllä, se mahdollistaa niin paljon enemmän. Asia on ollut suunnitelmissa jo aiemmin, mutta nyt on ollut pakko aloittaa.
2. Mika Saastamoinen
Ammatti: Myyntineuvottelija
Milloin aloitit etätyöt?
Torstaina 19.3. Työt vaativat saapumaan työmaalle siihen asti.
Mitä plussia olet huomannut?
Ei kulu aikaa työmatkoihin ja työympäristö on rauhallisempi.
Mitä miinuksia olet huomannut?
Joutuu noudattamaan itsekuria. Kotona huomio herpaantuu helpommin muihin asioihin.
Voisitko jatkossa siirtyä pysyvämmin etätyöhön?
Ehdottomasti.
3. Tiina Leipijärvi
Ammatti: Myynnillinen asiakaspalvelija
Milloin aloitit etätyöt?
Maanantaina 16.3.
Mitä plussia olet huomannut?
Helpompi keskittyä rauhallisessa ympäristössä. Fiilis on rento ja työt sujuu.
Mitä miinuksia olet huomannut?
Lapsiperheessä jossa on lemmikki, rauhallisen työpisteen järjestelyt vaativat hieman suunnittelua.
Voisitko jatkossa siirtyä pysyvämmin etätyöhön?
Voisin. Näyttää siltä että yhteydenpito tiimiin sujuu hyvin myös etänä.
4. Merianna Luoma
Ammatti: Opettaja
Milloin aloitit etätyöt?
Aloitin etätyöt maanantaina, jolloin myös Espanjan ulkonaliikkumiskielto astui voimaan.
Mitä plussia olet huomannut?
Tämä on mielenkiintoinen kokemus, joka opettaa kärsivällisyyttä ja asioiden hyväksymistä niin oppilaille kuin opettajallekin. Etenemme etäopetuksesta huolimatta opetussuunnitelman ja lukujärjestyksen mukaan, ja samalla oppilaiden itseohjautuvuus kehittyy varmasti paljon. Yhteistyö oppilaiden kotien ja työyhteisön kanssa on myös toiminut kivasti verkon kautta, kiitokset heille siitä.
Mitä miinuksia olet huomannut?
Oppilaita on tietenkin ikävä, kun ei voi nähdä kasvotusten. Isoin miinus liittyy vallitsevaan tilaan, jossa ei ole mahdollista mennä ulos virkistymään, nähdä luontoa tai ihmisiä. Pianon soittaminen ja biisinkirjoitus kuitenkin rentouttaa ja tuo iloa.
Voisitko jatkossa siirtyä pysyvämmin etätyöhön?
Opettajan työ on kasvattamista ja opettamista. Työnkuvaan kuuluu oleellisena osana oppilaiden päivittäinen kohtaaminen. Toki tämä lyhyt kokemus on osoittanut jo nyt sen, että ehkäpä pieni osa opetuksesta voisikin olla etäopetusta.
Janne Leipijärvi