Uusimmassa, vuoden 2025 Michelin-oppaassa näitä maailman johtavia gastronomiatähtiä on myönnetty kaikkiaan 291 espanjalaiselle ravintolalle.
Kolmen Michelin-tähden varsin eksklusiiviseen joukkoon on kelpuutettu kaikiaan 16 espanjalaisravintolaa. Kahdella Michelin-tähdellä on huomioitu 33 eri ravintolaa ympäri maata.
Näiden lisäksi yhden tähden Michelin-ravintoloita on Espanjassa peräti 242 kappaletta.
Marbella, Málaga ja Fuengirola
Aurinkorannikolla Michelinin noteeraamia tähtiravintoloita on kolmessa eri kaupungissa. Fuengirolassa asustavien herkkusuiden riemuksi lähin näistä löytyy omalta kylältä, sillä El Higueron hotellin yhteydessä toimiva ravintola Sollo on säilyttänyt Michelin-tähtensä myös vuoden 2025 katalogissa.
Aurinkorannikon alueella löytyy yksi kahden Michelin-tähden ravintola, joka on Marbellassa sijaitseva modernista keittiöstään kuuluisa Skina.
Skinan lisäksi Marbellassa on kolme yhden Michelin-tähden ravintolaa, jotka ovat Messina, Nintai ja BACK.
Maakunnan pääkaupungista Málagasta löytyy sieltäkin kolme Michelin-ravintolaa. Blossom, Kaleja ja José Carlos García on kukin huomioitu yhdellä tähdellä.
Näin ollen koko Aurinkorannikon saldo on siis kahdeksan Michelin-ravintolaa.
Tämän vuoden Michelin-oppaassa ei Aurinkorannikon alueella ole uusia tähti-ravintoloita, eikä myöskään yksikään seudun ravintoloista ole onnistunut tienaamaan lisätähtiä.
Sen sijaan naapurimaakunnassa Cádizissa peräti kaksi ravintolaa on onnistunut siirtymään kahden tähden Michelin-ravintoloiden joukkoon.
Jerez de la Fronterassa sijaitseva LÚ Cocina y Alma ja Chiclana de la Fronterassa oleva Alevante ovat kumpainenkin tämänvuotisen Michelin-oppaan uusia tulokkaita kahden tähden ravintoloiden joukossa.
Kolmen tähden ravintolat ovat harvassa
Koko Espanjaa katsottaessa voidaan todeta, että kolmen tähden Michelin-ravintoloiden harvalukuiseen joukkoon on tämän vuoden oppaassa kelpuutettu yksi uusi ravintola.
Arriondasissa, Asturian itsehallintoalueella sijaitseva Casa Marcial on saanut kolmannen Michelin-tähtensä, mikä nostaa kolmen tähden ravintoloiden kokonaismäärän Espanjassa 16:een.
Fuengirolasta katsottuna lähimmät kolmen tähden Michelin-ravintolat ovat noin parinsadan kilometrin päässä.
Lähin on Córdobassa sijaitseva ravintola Noor, jonka patojen ääreen on matkaa noin 190 kilometriä, joka taittuu autolla noin parissa tunnissa.
Seuraavaksi lähin kolmen tähden ravintola on Cádizin kaupungin pohjoispuolella, El Puerto de Santa Maríassa sijaitseva Aponiente. Sinne matkaa kertyy hieman päälle 200 kilometriä, joka taittuu autolla vajaassa kolmessa tunnissa.
Suomi on kaukana perässä
Michelin-tähdillä noteerattujen ravintoloiden määrä koko Espanjan mittakaavassa on vahvassa nousussa. Yhden tähden luokkaan on tämän vuoden oppaaseen lisätty peräti 32 uutta ravintolaa. Tämä on vahva osoitus siitä, että huippuluokan gastronomia on Espanjassa voimissaan ja vahvistuu entisestään.
Vuoden 2025 Michelin-oppaassa on siis kaikkiaan 291 vähintään yhdellä tälle palkittua espanjalaisravintolaa.
Jos haluaa suhteuttaa Michelin-ravintoloiden määrää väkilukuun, on Espanjassa keskimäärin yksi tällainen herkkukeidas jokaista 166.000 asukasta kohti.
Jotta Suomessa päästäisiin samaan suhteeseen, pitäisi siellä olla vähintään 33 michelin-ravintolaa.
Näin ei kuitenkaan ole. Viimeisimmän listauksen mukaan Suomessa on kahdeksan yhden Michelin-tähden ravintolaa ja yksi kahden tähden Michelin-ravintolaa, joka on Palace Helsingissä.
Kolmen tähden ravintoloita ei Suomessa ole.
Herkkusuille vinkattakoon, että kaikkein tiheimmin Michelin-ravintoloita on Sveitsissä. Tässä 41 290 neliökilometrin laajuisessa, 8,9 miljoonan asukkaan maassa on peräti 134 Michelin-tähdillä noteerattua ravintolaa.
Kappalemääräisesti eniten Michelin-ravintoloita on – vähemmän yllättäen – Ranskassa, missä tähtistatuksesta nauttii peräti 652 ravintolaa.