Useiden vuosien lykkäysten ja jahkailujen jälkeen Espanjan kauan odotettu ruokahävikkilaki astui vihdoin voimaan tämän kuun alussa, torstaina 3. huhtikuuta. Jo vuonna 2021 hyväksytty laki puuttuu suoraan tarpeettomaan ruoan poisheittämiseen ja velvoittaa yritykset tarkastelemaan uudelleen, mitä ja kuinka paljon ruokaa heitetään menemään.
Tästä eteenpäin supermarketit eivät enää saa heittää hedelmiä ja vihanneksia roskikseen vain sillä perusteella, että niiden ulkonäkö ei ole aivan priimaa. Sen sijaan nämä lievästi kärsineen näköiset ruoka-aineet on laitettava myyntiin – usein alennettuun hintaan – ja erityisesti suuremmissa liikkeissä on lisäksi panostettava kausituotteiden, paikallisen ja luomuruuan myyntiin.
Tämän lain voimaan astuminen tuo Espanjan vihdoin samalle viivalle monien muiden maiden kanssa, joissa niin sanotut ”vänkyrät vihannekset” ovat jo pitkään saaneet paikan kauppojen hyllyillä.
Uusi laki velvoittaa myös kauppoja asettamaan myyntiin tuotteet, jotka lähestyvät viimeistä käyttöpäiväänsä, kunhan niiden syöminen on edelleen turvallisia.
Tämä kaikki on merkittävä askel myös Espanjan maineen parantamisessa, sillä maassa heitetään vuosittain pois valtavia määriä täysin syömäkelpoista ruokaa.
Ravintoloiden on tarjottava ilmainen ”Doggy Bag”
Pois heitettävän ruuan vähentämiseen tähtäävä lakimuutos koskee myös ravintoloita. Jatkossa Espanjassa kaikkien ravintoloiden, kahviloiden ja baarien on tarjottava asiakkaille mahdollisuus ottaa syömättä jääneet ruoat mukaan. Tämä nähdään monien mielestä jo pitkään kaivattuna kulttuurimuutoksena.
Ravintoloiden on tarjottava näitä uudelleenkäytettäviä tai kierrätettäviä astioita, joita usein kutsutaan kansankielisesti Doggy Bageiksi, veloituksetta, jotta asiakkaat voivat viedä syömättä jääneet annokset kotiin. Tärkeä piirre tässä lain pykälässä on nimenomaan se, että tästä palvelusta ei saa periä maksua.
Sääntö ei kuitenkaan koske buffet- tai ns. syö-niin-paljon-kuin-jaksat -ravintoloita, joissa rajoittamattoman ruoan tarjoaminen tekee toteutuksesta hankalampaa. Kaikkien muiden ravitsemusliikkeiden kohdalla laki kuitenkin velvoittaa ja kannustaa vähentämään ruokahävikkiä myös tällä tavalla.
Laiminlyönneistä uhkaavat tuntuvat sakot
Nyt voimaan astunut uudistus on kuitenkin vasta ensimmäinen askel. Seuraava on luvassa vuoden kuluttua, huhtikuussa 2026. Siitä alkaen kaikkien elintarvikealan yritysten on laadittava virallinen suunnitelma ruokahävikin ehkäisemiseksi. Suunnitelmassa on esitettävä, miten ruokahävikkiä seurataan, miten sen määrää hallitaan ja millä keinoin sitä pyritään vähentämään.
Myös Espanjan hallitus pyrkii tekemään oman osansa ruokahävikkitalkoissa yhtenäistämällä tuotteiden ”parasta ennen” -merkintöjä. Näin vältettäisiin väärinkäsityksiä, jotka johtavat syömäkelpoisen ruoan ennenaikaiseen poisheittämiseen.
Nyt voimaan astuneen lain painoarvoa lisäävät siinä säädetyt tuntuvat sanktiot, jotka sen rikkomisesta voivat seurata. Sakot vaihtelevat 2.000 eurosta aina 500.000 euroon saakka, riippuen luonnollisesti rikkomuksen vakavuudesta.