Espanjalaiset luottavat ruoanlaitossa tuoreisiin raaka-aineisiin, vaikka niiden hinta on kohonnut vuoden aikana keskimäärin 2,8 prosenttia.
Espanjalaiset käyttivät viime vuonna rahaa tuoreisiin raaka-aineisiin noin 80 miljardia euroa. Kasvua edellisvuoteen verrattuna oli noin 0,6 prosenttia, kertoo kaupan alan tilastoja ylläpitävä Nielsen.
Eniten raaka-aineista kallistui kala, jonka hinta nousi vuoden aikana noin 5,8 prosenttia. Sen sijaan kananmunien hinta nousi vain vajaan prosentin.
Nielsenin mukaan kalan kohdalla asiakkaat protestoivat hintojen nousua. Tuoreen kalan menekki putosi 5,4 prosenttia ja asiakkaat siirtyivät käyttämään pakasteita.
Espanjalaiset asioivat myös entistä enemmän perinteisten kivijalkakauppojen ja kauppahallien sijaan supermarketeissa. Tuoreiden raaka-aineiden myynti kasvoi niissä viime vuonna kuusi prosenttia.
Tutkimusten mukaan kuluttajien hintatietoisuus on parantunut vajaassa kymmenessä vuodessa.
Viime vuonna noin 70 prosenttia kuluttajista kertoi olevansa tietoinen elintarviketuotteiden hinnoista, kun sama luku vuonna 2009 oli vain 50 prosenttia.
Lähde: sanomalehti El País