Espanja on maailman ykkönen elämänlaadussa – Suomen maakuva romahti ulkomaisten työntekijöiden silmissä

Ulkomaisten osaajien eli expatien kokemukset eri maista kertovat karua kieltä Suomen romahduksesta. Espanja sen sijaan mielletään elämänlaadultaan ylivertaiseksi.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
7 min lukuaika
Kuurainen koivu vai vehreä palmu? Ulkomaalaisten työntekijöiden mielestä Espanja pesee Suomen selvästi.

Espanja porskuttaa elämänlaadullaan, mutta Suomen arvostus on suorastaan romahtanut kansainvälisen työvoiman silmissä.

Tulokset perustuvat vuosittaisen kansainväliseen tutkimukseen, jossa tutkitaan ulkomaisten työntekijöiden eli expatien kokemuksia maasta, minne he ovat muuttaneet töihin.

InterNations-verkoston tekemässä Expat Insider 2024 -tutkimuksessa selvitetään ulkomaalaisten näkemyksiä liittyen muun muassa elämänlaatuun, työskentelyolosuhteisiin, yleiseen elintasoon sekä helppouteen asettua osaksi yhteiskuntaa.

InterNations on maailman suurin expatien verkosto, jolla on 5,3 miljoonaa jäsentä kautta maapallon. Tämän vuotiseen tutkimukseen osallistui reilut 12.500 expatia, jotka edustavat 175 kansallisuutta ja asuvat 174 maassa.

- Mainos -

Vuonna 2023 Suomi oli 53 maan vertailussa suhteellisen mukavasti sijalla 16, mutta nyt sijoitus romahti sijalle 51. Vain kaksi maata, Turkki ja Kuwait, jäivät Suomen taakse.

Suomi on koko tutkimuksen suurin häviäjä vuonna 2024. Tämä on herättänyt kuohuntaa Suomessa, missä hallitusta vaaditaan jo toimiin romahtaneen maa­kuvan vuoksi.

Ykkösenä on Panama, toisella sijalla oli Meksiko ja kolmantena Indonesia. Espanja on kokonaistilaston neljäntenä.

Ulkomaisten osaajien silmissä maailman ykkösmaat ovat Panama, Meksiko, Indonesia, Espanja ja Kolumbia. Hännänhuippuina 53 maan tutkimuksessa ovat Kuwait, Turkki ja Suomi.

Pimeät talvet, raha ja integroituminen haasteina

Tutkimuksen mukaan ”Suomen digitaalinen osaaminen ei riitä kompensoimaan maan ammatillisia, taloudellisia ja sosiaalisia esteitä”.

Suomi pärjää yhä ympäristön ja ilmaston (8. sija) sekä digitaalisen elämän (6. sija) luokissa, mutta haasteita ilmenee sopeutumisessa (50. sija), ulkomailla työskentelyssä (46. sija) ja henkilökohtaisissa taloudellisissa asioissa (52. sija), joissa Suomen sijoitukset heikkenevät rajusti.

Vain vuodessa expatien tyytyväisyys elämäänsä Suomessa laski pohjalukemiin. Mikä aiheutti tämän valtavan muutoksen?

Valitettavin tekijä on Suomen ilmasto ja sää, jossa maa on 47. sijalla, ja vain 31 % expateista arvioi sääolosuhteita myönteisesti (verrattuna 58 prosenttiin maailmanlaajuisesti). Ei ole yllättävää, että expatit valittavat Suomen pitkistä, pimeistä talvista.

Suomen pitkä ja pimeä talvi on ulkomaisille osaajille haastava ja raskas.

Myös raha on ongelma.

- Mainos -

Suomen sijoitus Henkilökohtaiset talousasiat -indeksissä laski 22 sijaa, 52. sijalle. Suhteellisen korkean elinkustannuksen (42. sija) vuoksi expatit saattavat kamppailla talouden hallinnan ja budjettirajoitusten kanssa arjessaan. He eivät pidä käytettävissä olevia tulojaan riittävinä (51. sija) ja ovat tyytymättömiä taloudelliseen tilanteeseensa (53. sija).

Suomalaisten ystävällisyys ja vastaanottavuus romahtivat

Suomen haasteet expatien integroitumisessa yhteiskuntaan näkyvät sopeutumisen helppouden indeksissä (liki viimeisenä sijalla 50) ja sen kolmessa alaluokassa: paikallisten ystävällisyys (48. sija), kulttuuri ja vastaanottavuus (51. sija) sekä ystävien löytäminen (52. sija).

Vain 25 prosenttia expateista on tyytyväisiä sosiaaliseen elämäänsä Suomessa (52 prosenttia maailmanlaajuisesti), 37 prosenttia ei tunne olevansa tervetulleita (17 prosenttia maailmanlaajuisesti), ja yli kaksi kolmasosaa (70 prosenttia) kokee vaikeaksi löytää paikallisia ystäviä (41 prosenttia koko tutkimuksessa).

Suomen luvut ovat karuja. Maa sijaittuu sijalle 51 kokonaistilastossa. Elämänlaadussa Suomi on 26:s ja kärjessä on Espanja.

Espanja on elämänlaadussa maailman ykkönen

Kun mitataan elämänlaatua, ykkösenä maailmassa tulee Espanja. Espanja on itse asiassa voittanut expat-tutkimuksen elämäänlaatuindeksin kolmena vuotena peräkkäin.

Suomi on nyt elämänlaadussa sijalla 26, kun vuotta aiemmin sijoitus on kolmas. Pudotus on karu.

Vuonna 2024 ulkomaalaiset ovat vähemmän varmoja Suomen poliittisesta vakaudesta kuin vuosi sitten (61 % positiivisia arvioita verrattuna 86 %:iin vuonna 2023) ja he kokevat todennäköisemmin, että eivät voi avoimesti ilmaista itseään tai mielipiteitään (18 % negatiivisia arvioita verrattuna 7 %:iin).

Suomen poliittinen vakaus koetaan nyt epävarmaksi

Suomi, joka on tutkimuksen mukaan ”parhaillaan suuressa terveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen uudistuksessa”, menettää myös asemiaan terveydenhuollon kategoriassa (17. sijalta 38. sijalle). Ulkomaalaiset ovat vähemmän tyytyväisiä sekä palvelujen saatavuuteen (56 % tyytyväisiä verrattuna 73 %:iin vuonna 2023) että hintaan (51 % tyytyväisiä verrattuna 75 %:iin vuonna 2023).

Espanja on ollut indeksin kymmenen parhaan joukossa joka vuosi ensimmäisestä Expat Insider -kyselystä lähtien vuonna 2014.

- Mainos -

Espanjalle tämä on loistava uutinen, sillä expatien on hyvin todennäköistä muuttaa sinne elämäntapasyistä. Yksi viidestä vastaajasta (20 %) muutti parempaa elämänlaatua varten (9 % globaalisti), ja kolme kertaa globaali keskiarvo muutti eläkkeelle Espanjaan (9 % vs. 3 % globaalisti).

Expatit arvioivat Espanjan olevan kymmenen parhaan joukossa neljässä viidestä indeksin alaluokasta. Vaikka vastaajat kokevat voivansa ilmaista itseään vapaasti (3. sija), he eivät ole yhtä ylistäviä Espanjan poliittisen vakauden suhteen (57 % myönteisiä vs. 59 % globaalisti). Tämä johtaa 16. sijaan turvallisuus- ja turvallisuusindeksin alaluokassa, mikä on Espanjan ”huonoin” tulos.

Nämä Espanjan aurinkoiset maisemat ovat expateille mieluisia.

Espanja loistaa vapaa-ajassa, kulttuurissa ja terveydenhuollossa

Vapaa-ajan vaihtoehdoissa (1. sija) Espanja on maailman paras maa. Expatit arvostavat erityisesti vapaa-ajan urheilumahdollisuuksia (89 % myönteisiä vs. 72 % globaalisti) sekä kulttuuria ja yöelämää (86 % vs. 66 % globaalisti).

“Espanjassa on paljon nautittavaa ja nähtävää: paljon puistoja, pyöräteitä, ja on helppo harrastaa urheilua. Myös museot ja festivaalit ovat loistavia.” – Venäläinen expati

Terveydenhuolto (3. sija) on toinen huipputulos, expatit pitävät sitä edullisena (5. sija), helposti saatavilla olevana (7. sija) ja korkealaatuisena (10. sija). Sama koskee julkista liikennettä: yli neljä viidestä vastaajasta on yhtä mieltä siitä, että se on helposti saatavilla (85 % vs. 72 % globaalisti) ja halpaa (89 % vs. 70 % globaalisti).

Yli puolet expateista aikoo jäädä Espanjaan ikuisesti

He ovat myös tyytyväisiä paikalliseen autoinfrastruktuuriin (85 % vs. 73 % globaalisti) ja mahdollisuuteen liikkua turvallisesti jalkaisin tai pyörällä (88 % vs. 76 % globaalisti). Espanja sijoittuu näin ollen 9. sijalle matkailu- ja liikennelajien alaluokassa.

Espanjan sijoitus ympäristön ja ilmaston osalta (9. sija) ei ole muuttunut paljoakaan. Vaikka expatit rakastavat ilmastoa – 88 % arvioi tämän tekijän myönteisesti, 30 prosenttiyksikköä enemmän kuin globaali keskiarvo, joka on 58 %– parannettavaa löytyy vielä ilman laadussa (21. sija) ja hallituksen toimenpiteissä ympäristön suojelemiseksi (23. sija).

Ei ole yllättävää, että yli puolet expateista Espanjassa (51 %) aikoo mahdollisesti jäädä maahan ikuisesti (vs. 34 % globaalisti).

Jaa tämä artikkeli
6 kommenttia
  • Voin hyvin uskoa tuon fiiliksen Espanjasta! Sinne aion itsekin muuttaa aktiivityövuosieni jälkeen! Hävettää tämä suomalaisten ( persujen etenkin) ajattelu ulkomaalaisesta työvoimasta ja ihmisistä!

  • Kiitos kokoomuksen ja politiikan.
    NATO ,Ukrainan natsien tukeminen, Venäjän pakotteet jotka romahduttavat talouden.
    Mutta hurraa äänestäkää vaan näin jatkossakin saadaan kohta ylivoimainen vika sija.

    • Juuri niin.Ja nämä pöljät jatkavat itsekeskeisessä ympäri surkean hallitusohjelmansa toteuttamista ja kansalaisten henkisestä hyvinvoinnista viisveisaamista..

    • Mitä tarkoitat? Eihän Perussuomalaisilla ole mitään ulkomailta meille töihin tulevia vastaan. Pieleen mennyt sote-sirkus ei ainkaan paranna sijoitusta terveydenhuollon osalta. Ja maailman kovinta luokkaa oleva verotus tulee pitämään huolta siitä, että talouden osalta sijoitus tulee pysyvästi olemaan häntäpäässä. Suomi vaan on liian sosialistinen maa. Ryöstöverotus ja maailman parannus velkarahalla tuhoaa työtätekevien mahdollisuuder vaurastua työllänsä. Ehkä tässä meidän mankelissa moni yrittää selviytyä päivä kerrallaan seuraavaan päivään eikä energiaa riitä mihinkään ylimääräiseen. Siinä voi maaanmuuttaja jäädä vaille tutustumisia.

  • Olen oikein tyytyväinen tähän sijaan. Sieltä huomasi hyvin että vastaajat olivat vihervassareita. Pls pysykää poissa, meillä on teitä jo liikaa

  • Suomessa on enimmäkseen kylmä. Täällä on ahne ja itsekeskeinen kansa 03 läänistä alas päin. Suomi on itse asiassa varsin epämiellyttävä maa muutenkin. Täällä ihmisten mentaliteetti on muuttunut ja valtiovalta on kieroa keinottelevaa porukkaa mikä myy valtion omaisuutta pois, tehdäkseen bisnestä. Kiitos porvareille siitä. Mä olen jättämässä tämän maan piakkoin. Olen valmis taistelemaan uuden eteen ja nöyrryn sen maan edessä jossa näen sitä mitä kannattaa arvostaa ja kunnioittaa. Suomi on suo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *