Lukuaika: Espanja aloittaa rokotukset vielä tänä vuonna – Andalusiaan suunnitellaan rokotuspassia

Espanja aloittaa rokotukset vielä tänä vuonna – Andalusiaan suunnitellaan rokotuspassia

Euroopan lääkeviraston lääkevalmistekomitea käsitteli maanantaina 21.12. myyntiluvan myöntämistä Pfizerin ja BioNTechin koronarokotteelle. Komitea päätyi yksimielisesti suosittelemaan ehdollisen myyntiluvan myöntämistä. Lopullisen myyntiluvan myönsi Euroopan unionin komissio vielä samana iltana.

Myyntiluvan ehdollisuus tarkoittaa sitä, että tuotteelle edellytetään tarkkaa jatkoseurantaa ja erityisvelvoitteiden täyttämistä.

Rokote tulee myyntiin kauppanimellä Comirnaty, ja se on tarkoitettu yli 16-vuotiaille ehkäisemään Covid-19-viruksen aiheuttamaa tautia. Kliinisten tutkimusten perusteella rokotteen tehokkuus on noin 95%. Se on osoittautunut tehokkaaksi myös riskiryhmien keskuudessa.

Rokote annetaan kahtena annoksena, joiden välissä pitää olla 21 päivää. Tutkimusten mukaan rokote antaa maksimaalisen suojan noin viikko toisen annoksen jälkeen. Rokotteen haittavaikutuksista suurin osa on lieviä ja ohimeneviä. Näitä ovat mm. rokotuskohdan punoitus ja turvotus, kuumeen nousu, päänsärky sekä lihas- ja nivelsärky.

- Mainos -

Espanja aloittaa vielä tänä vuonna

Espanjan kannalta päätös tarkoittaa sitä, että rokotukset aloitetaan mitä todennäköisimmin 27. tai 28. joulukuuta. Terveysministeri Salvador Illa on jo ilmoittanut, että Espanjassa kaikki on valmista, joten rokotuskampanja aloitetaan heti kun ensimmäiset rokotteet saadaan maahan. Rokotukset aloitetaan samanaikaisesti kaikkialla Espanjassa.

Vielä ei ole tiedossa tarkalleen kuinka monta annosta rokotetta saadaan Espanjaan heti ensimmäisessä erässä, mutta Illan mukaan toimituksia tulee viikoittain. Hänen arvionsa mukaan ensimmäisen vuosineljänneksen aikana saadaan annettua immuniteetti noin 2,5 miljoonalle asukkaalle. Ensimmäisinä rokotetaan hoitokotien asukkaat ja henkilökunta.

Terveysministeri arvioi myös, että kesäkuuhun mennessä Espanjassa saataisiin rokotettua 20 miljoonaa ihmistä ja loppukesästä rokotuksen olisi saanut jo lähes 70% väestöstä. Tällöin olisi käytännössä saavutettu laumaimmuniteetti.

Illa kommentoi myös rokotuksen uusimisen tarvetta. Immuniteetin saamiseksi ihmiset rokotetaan siis kaksi kertaa, 21 päivän välein. Asiantuntijoiden näkemyksiin vedoten hän totesi, että tämänkaltaiset rokotteet antavat yleensä pitkäaikaisen suojan. Illan mukaan on mahdollista, että rokotteet pitää uusia vuonna 2022, mutta todennäköisesti rokotuksia ei jatkossa tarvita joka vuosi.

Maanantaina antamassaan haastattelussa Illa rauhoitteli myös huolta uudesta, erittäin tarttuvasta koronaviruksen mutaatiosta, jota on löytynyt ainakin Britanniasta, Italiasta, Tanskasta, Hollannista ja Australiasta. Illan mukaan rokote tehoaa myös tähän uuteen viruskantaan.

Andalusia harkitsee rokotuskorttia

Rokotevastaisuus näyttää hälvenevän Espanjassa hyvää vauhtia. Kun marraskuussa tehdyssä virallisessa kyselytutkimuksessa 47% vastaajista ilmoitti, ettei aio ottaa koronarokotetta, niin joulukuussa vastaava luku oli enää 28%.

- Mainos -

Andalusian itsehallintoalueella suunnitellaan kuitenkin toimenpiteitä rokotushalukkuuden lisäämiseksi entisestään. Andalusian presidentti Juanma Moreno on väläytellyt julkisuudessa ajatusta rokotuspassin käyttöön ottamisesta.

Morenon mielestä rokotteen ottaminen koronavirusta vastaan on moraalinen velvollisuus sekä itseä että muita kohtaan. Hänen mukaansa aluehallinto suunnittelee ottavansa käyttöön jonkinlaisen todistuksen tai kortin, jonka saavat ne jotka ovat rokotteen ottaneet.

Moreno kertoo, että tarkoituksena ei ole pakottaa ketään ottamaan rokotetta, mutta jos haluaa osallistua suuriin yleisötapahtumiin, kuten urheilu- ja kulttuuritapahtumiin tai jos mielii matkustaa, todistus rokotuksesta vaaditaan.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesälomakuukausi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...