Pääministeri Sanna Marinin (sd) ravintola- ja yökerhokierros viikonloppuna otti julkisuudessa kierroksia, jotka ylittävät kaikki kohtuuden rajat tapauksen vakavuuteen nähden.
Tampereen yliopiston politiikan tutkija Sami Borgin ja tutkimusjohtaja Juho Rahkosen mielestä kohun ainekset ovat vähäisiä.
Kyse on siitä, että ulkoministeri Pekka Haavistolla (vihr.) todettiin oireeton koronatartunta. Marin oli ollut samassa tilaisuudessa hänen kanssaan ja oli siksi altistunut tartunnalle. Pääministeri sai tiedon asiasta puhelimitse valtiosihteeriltään. Hänen ohjeistuksensa Marinille oli, ettei hän tarvitse karanteenia kahdesti rokotettuna, vaan voi jatkaa ravintolailtaa.
Näin hän myös teki. Hänelle tuli kuitenkin tiukemmat ohjeet valtioneuvoston puhelimeen, jonka Marin oli jättänyt kotiin. Ihmiskontakteja välttämään vaativan viestin hän luki vasta sunnuntaiaamuna.
Ongelma oli siinä, että Marin toimi samansa tiedon mukaan, eikä tarkistanut toiselta taholta tiukempaa ohjeistusta, jossa kehotettiin välttämän ihmiskontakteja.
Kohu oli valmis.
On helppo yhtyä politiikan tutkijoiden analyysiin pääministerin virheen vähäisyydestä. Virheen vähäisyydellä tai yhteiskunnallisella merkityksellä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä siihen, miten media reagoi. Mediatodellisuus on oma todellisuutensa ja poliitikkojen pitää elää sen kanssa.
Jääkiekkotermein Marin antoi kaksoissyötön, joka osui sekä median että poliittisten vastustajien lapaan.
Kohtuuttomuudesta on turha panna toimittajia jalkapuuhun. Etenkin iltapäivä- ja viihdelehdet kirjoittavat siitä, mikä lukevaa yleisöä kiinnostaa. Sellainen tapa kirjoittaa on niiden leipä.
Ja kun nuo mediat avaavat pelin, on päivälehtien ja valtakunnallisten televisiokanavien tultava perässä.
Marin on harvinaisen kovapäistä sorttia. Kyllä hänen olisi pitänyt jo Kesärannan jatkobileiden jälkeen ymmärtää, kuinka kiinnostava persoona hän pääministerinä medialle on. Kaikki mitä hän tekee yksityiselämässään kiinnostaa erityisesti. Jos henkilökohtaisessa elämässä tapahtuu vielä jotain poikkeavaa eli sellaista mitä pääministeriltä instituutiona ei odoteta, seuraavat suuret otsikot.
Vielä nyt on liian aikaista pohtia kielteisen julkisuuden vaikutuksia Sanna Marinin poliittiseen uskottavuuteen ja uraan. Bilejälki hänen kylkeensä jää ikuisesti. Marinilla on poliittista substanssia, sujuva tapa puhua ja esiintyä sekä ennen kaikkea kova paineensietokyky.
Jälkimmäinen ominaisuus näkyi myös keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa. Marin pyysi anteeksi, myönsi virheensä ja pahoitteli tapahtunutta moneen kertaan, mutta ei epäröinyt eikä nöyristellyt. Hän otti tilanteen haltuunsa ja oli valmis vastaaman toimittajille yli sovitun ajan.
Kiinnostava on se, asettuuko Sanna Marin, 35, pääministerin muottiin myös henkilökohtaisessa elämässään. Ainakin koulu kohuineen on ollut kova.
Pauli Uusi-Kilponen
Kirjoittaja on yli 40 vuotta median palveluksessa toiminut lehdistöneuvos.