Riku Suokas veti ensimmäisen stand up -keikkansa ennen kuin kukaan edes tiesi, mitä on stand up.
Koomikko Riku Suokas löysi joskus 1980-90 luvun vaihteessa VHS-kasetilta koosteen Eddie Murphyn Raw-stand up -kiertueesta. Nuori mies sai siitä ensikosketuksen live-komiikkaan, jonka sanansaattajana hän on ollut nostamassa suomalaista stand upia vaihtoehtokulttuurista mainstream-viihteeksi.
Vuonna 1993 Suokas kävi katsomassa Tampereen Teatterin kahvilassa Tuomas Parkkisen järjestämää kaksi-iltaista klubia, jossa esiintyivät myös Stan Saanila ja Markku Toikka.
– Sain siitä kimmokkeen komiikkaan, Suokas kertoo.
Hän opiskeli tuolloin Tampereen yliopiston teatterityön laitoksella Nätyssä. Opiskelijoilla oli tapana istua iltaa kosken rannalla Falls -nimisessä ravitsemusliikkeessä.
– Ravintolat olivat juuri saaneet oikeuden tuoda maahan omia viinejään. Omistaja pyysi minua esittelemään sitä asiakkaille, Suokas kertoo.
Suokas loi valtiolla töissä olevan spurgun hahmon, jonka kautta hän mainosti viiniä.
– Vaikka kyseessä oli hahmo, niin se perustui kuitenkin stand upin lainalaisuuksiin.
Suokaksen silloinen opettaja, näyttelijä Erkki Saarela näki esityksen ja pyysi tamperelaista esiintymään Helsinkiin ohjaaja Jussi Parviaisen Vierailuteatteriin. Sieltä stand upin pioneerin bongasi keikkamyyjä.
– Hän alkoi buukata minulle esiintymisiä yritystilaisuuksiin, koska siihen aikaan ei ollut vielä klubeja, Suokas muistelee.
Ensimmäinen stand up -klubi
Suokas perusti Suomen ensimmäisen stand up -klubin Club act!onen Hämeenlinnaan, jonka kautta stand up -kulttuuri alkoi levitä muualle Suomeen.
Parhaimmillaan klubeja oli kolme, mutta nykyisin Club act!one toimii Helsingin kaupunginteatterin yhteydessä.
Ensimmäisen kerran Suokas pääsi esittelemään taitojaan televisiossa 1990-luvun lopulla Ylellä esitetyssä Vadelmakallion iltamissa. Lopullisesti stand up nousi tv-viihteeksi 2000-luvun alussa, kun nykyiset huippukoomikot aloittelivat uraansa.
Miksi suomalainen stand up -komiikka tuntui vajaat kaksikymmentä vuotta sitten nololta?
– Esiintyjä tarvitsee aikaa rutinoituakseen. Itse olin sinut itseni kanssa vasta 15 vuoden jälkeen. Meidän onneksemme media jätti meidät aloittelevat koomikot rauhaan ja saimme aikaa kehittyä.
Kotimainen stand up sai vetoapua Youtubelta. Videopalvelu toi koomikot ihmisten tietokoneille.
– Nykyisin suomalaisen stand upin taso on huippua. Meillä on tällä hetkellä satoja koomikoita, minkä takia aloittelevien koomikoiden on huomattavasti vaikeampi päästä mukaan, Suokas sanoo.
Siitä hyvänä esimerkkinä siitä on Ismo Leikola, joka voitti viisi vuotta sitten yhdysvaltalaisen Laugh Factoryn Funniest Person in the World –kisan. Stand upin suosiosta Amerikassa kertoo se, että Leikola tekee parhaimmillaan neljä keikkaa illassa, kun Suokaksella niitä on neljä viikossa.
– Ismo on hyvä esimerkki oivaltavaa huumoria viljelevästi koomikosta. Hän näkee asioissa uusia puolia ja osaa yllättää, Suokas kehuu.
Suokas löysi Leikolan aikoinaan Jyväskylän yliopiston kampuksella sijaitsevasta ravintola Ilokivestä. Hän ei kuitenkaan halua ottaa siitä kunniaa itselleen.
– Ismo olisi löytynyt ilman minuakin.
Huumoria vakavalla asialla
Suokaksen mukaan vakavistakin asioista voi puhua huumorin avulla. Hän on suunnitellut esitystä ilmastonmuutoksesta.
– Komiikkaa ei voi kuitenkaan käyttää yhden asian äänitorvena. Narrin tehtävänä on pyllistää kaikille, Suokas muistuttaa.
Tällä hetkellä Suokas esiintyy Aurinkorannikolla yhdessä avopuolisonsa Johanna Tohnin kanssa. Mars vs. Venus? tekee havaintoja parisuhteesta miehen ja naisen näkökulmasta.
Näytelmän käsikirjoitus syntyi yhdessä avopuolison kanssa, mutta tavallisesti Suokas kirjoittaa stand up -esityksensä itse.
– Vaikka pohja on sama kuin puolitoista vuotta sitten, niin olemme matkan varrella lisänneet siihen vitsejä, Suokas kertoo.
Tavallisesti koomikot vaihtavat ohjelmistoa vuoden välein, mutta Suokaksen aika on mennyt viime aikoina käsikirjoittamiseen ja ohjaamiseen. Viikko sitten Ylen Areenassa sai ensi-iltansa komediasarja Melkein totta, jonka pääosissa nähdään Heli Sutela, Hannele Lauri ja Emilia Sinisalo.
Suokas käsikirjoitti sarjan yhdessä Sutelan ja Eppu Normaalin rumpalin Aku Syrjän veljen Heikin kanssa.
– Olen myös ohjannut kaksi jaksoa.
Ensi syksynä Tampereen Työnväen Teatterissa taas saa ensi-iltansa Suokaksen ja Syrjän käsikirjoittama musikaali Poikabändi, joka sijoittuu 1990-luvulle.
– Se kertoo siitä, miten Suomessa keksittiin aikoinaan maailman ensimmäinen poikabändi ToiBoys.
Näytelmän musiikkikaan ei ole mitä tahansa poppia. Niistä on vastannut esimerkiksi Nylon Beatille hittejä väsännyt Risto Asikainen ja Antti Tuiskun taustajoukkoihin kuuluva Kristian Maukonen.
Kuka?
- Riku Suokas
- 47-vuotias
- Valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Tampereen yliopiston teatterityön laitokselta Nätystä.
- Valmistunut ohjaajaksi Lontoossa sijaitsevasta MetFilms Schoolista.
- Valittiin Vuoden Viihdetaiteilijaksi vuonna 2004.
- Työskennellyt mm. Helsingin kaupunginteatterin apulaisjohtajana, Teatteristudio Pasilan johdossa sekä Tampereen Työväen Teatterin johtajana.
Mika Heikkilä