Demokratiaa haastetaan

Demokratian toteutumisen puolesta on syytä huolestua, kun seuraa kehitystä Yhdysvalloissa. Maassa horjutetaan demokratian tukipilareita ennennäkemättömällä tavalla. Sillä voi pahimmassa tapauksessa olla kohtalokkaita seurauksia.

Ex-presidentti Donald Trump on jatkanut varastettujen vaalien julistustaan vastoin kaikkia tutkimuksia, ja kymmenissä republikaanien johtamissa osavaltioissa on ryhdytty säätämään lakeja, joilla vaikeutetaan äänioikeuden käyttämistä.

Vaalituloksen jatkuva kyseenalaistaminen ja salaliittoteorioiden viljely näkyvät mielipidetiedusteluissa. Enää vähemmistö amerikkalaisista uskoo vaalijärjestelmän vilpittömyyteen.

 

- Mainos -

Kun Trumpin Floridan kartanoon tehtiin kotietsintä, koska hän ei suostunut luovuttamaan liittovaltiolle kuuluvia salaisia papereita, Trump puhui kotietsinnästä lainvastaisena noitavainona.

Näin siitä huolimatta, että oikeuslaitos oli tehnyt päätöksen kotietsinnästä, jonka liittovaltion poliisi FBI toteutti. FBI tutkii nyt erittäin salaiseksi luokiteltuja ja maan turvallisuutta mahdollisesti vaarantavia asiakirjoja, mitkä Trumpin piti palauttaa hävittyään vaalit.

Trump haukkui FBI:n korruptoituneeksi ja fasistiseksi. Ex-presidentin lausunnot kiihdyttivät edustajahuoneen republikaaneja. Muun muassa edustaja Paul Gosar julisti, että FBI on tuhottava.

Tällaiset ulostulot ovat rohkaisseet salaliittoteorioita ylläpitäviä Trumpin kannattajia. Yksi heistä yritti hyökätä FBI:n toimistoon. Tätä ennen hän oli kirjoittanut someen, että FBI:n edustajat pitäisi tappaa ja jos työskentelee FBI:ssä, ansaitsee kuoleman.

Koskaan aikaisemmin liittovaltion poliisi ei ole joutunut vastaavien hyökkäysten kohteeksi. Ei edes kommunistivainojen ja kansalaisoikeusliikkeen aikoina.

Nykyinen käänne juontaa juurensa vuoden 2021 tammikuun 6. päivän tapahtumiin, kun Trumpin kannattajat hyökkäsivät väkivaltaisesti maan kongressirakennukseen.

Trump on vastustanut ja tuominnut jyrkästi tutkimuksia, joissa selvitetään hänen kannattajiensa toimintaa hyökkäyksessä.

Trump myös vaati FBI:n johtajalta lojaalisuutta häntä kohtaan. Kun johtaja James Comey toimi lain edellyttämällä tavalla Trumpin toiveiden vastaisesti, presidentti erotti hänet.

- Mainos -

Kun tuohon vielä lisätään valtamedian jatkuva haukkuminen valemedioiksi ja erilaisten salaliittoteorioiden toistaminen, mitkä pönkittävät vaihtoehtoista todellisuutta ja demokratian vastaisuutta, on tulos todella huolestuttava.

Vaikka Trump hävisi vaalit, on hänellä yhä uskomattoman vahva ote republikaaneista. Hänen kannattajiinsa kuuluvat myös erilaiset äärioikeistolaiset järjestöt ja valkoista ylivaltaa ajavat ryhmät.

 

Tänä vuonna arvio Yhdysvaltain demokratian tilasta saavutti mittaushistorian pohjalukemat. The Economist luonnehti maan demokratian tilaa hauraaksi ja jopa puolet yhdysvaltalaisista uskoo sisällissodan mahdollisuuteen.

150 Yhdysvaltain politiikan eturivin tutkijaa allekirjoitti yhteiskirjeen, jossa vaadittiin maan kongressia nopeisiin toimiin demokratian pelastamiseksi.

Länsimaisen demokratian toteutumisen osana on vallanjako-oppi, jonka mukaan lainsäädännön-, toimeenpanon- ja tuomiovallan on kuuluttava eri elimille. Lisäksi demokratia toteutuminen edellyttää vapaita vaaleja, mielipiteen ilmaisemisen vapautta ja vallanpitäjistä riippumatonta mediaa.

Kaikkia näitä demokratian kulmakiviä horjutetaan nyt Yhdysvalloissa, maassa, jota on ongelmista huolimatta pidetty länsimaisen elämänmuodon, vapauden ja demokratian esitaistelijana.

- Mainos -

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Pauli Uusi-Kilponen
Kirjoittaja on yli 40 vuotta media-alalla toiminut lehdistöneuvos.
Mainos
Jatka lukemista