Autolaina liikkeestä vai kulutusluotto? Toinen näistä voi olla ongelma ulkomailla

Auton osto osamaksulla on yleinen tapa rahoittaa joko uuden tai käytetyn auton hankinta. Usein autolaina on helpointa ottaa suoraan autoliikkeestä auton ostamisen yhteydessä, jolloin auton saa muutaman lomakkeen täyttämällä heti mukaansa.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
3 min lukuaika

Autokaupoilla käydessä ajatukset pyörivät autossa ja sen ominaisuuksissa, jolloin lainaehtoihin ei välttämättä tule kiinnittäneeksi yhtä paljon huomiota. Monelle auton ostajalle onkin tullut yllätyksenä, että osamaksulla ostetulla autolla ei saa ajaa ulkomailla ilman erillistä lupaa.

Jos auton ostaa sen sijaan kulutusluotolla, siirtyy auton omistusoikeus kokonaan ostajalle heti kauppahinnan maksamisen jälkeen. Auton omistaja saa ajaa autollaan missä haluaa.

Osamaksulla rahoitetun auton maastavientiin tarvitaan lupa

Jos auto on ostettu osamaksurahoituksella, sen omistusoikeus pysyy rahoitusyhtiöllä viimeisen osamaksuerän maksamiseen asti. Tästä syystä autoa ei voi niin vain viedä pois Suomesta, vaan rahoitusyhtiöltä on hankittava siihen erikseen maastavientivaltakirja hyvissä ajoin ennen matkan alkamista.

- Mainos -

Maastavientivaltakirja haetaan suoraan rahoitusyhtiöltä. Eri yhtiöiden käytännöt voivat poiketa toisistaan, mutta yleensä maastavientivaltakirjan saa verkkohakemuksen täyttämällä. Maastavientivaltakirjasta veloitetaan hinnaston mukainen maksu, joka on noin 30–50 euroa.

Maastavientiluvan saa yleensä lähes kaikkialle Euroopan alueelle, muutamin poikkeuksin. Mikäli matkan kohteena on Turkki, Kosovo tai Moldova, vaatii luvan saaminen erityisjärjestelyjä, esimerkiksi yhteydenottoa rahoitusyhtiön asiakaspalveluun. Tällä hetkellä maastavientivaltakirjoja ei myönnetä Venäjälle, Ukrainaan tai Valko-Venäjälle.

Maastavientivaltakirjalla saatu lupa on voimassa tietyn ennalta määrätyn ajan. Maksimissaan auto saa yleensä olla ulkomailla yhtäjaksoisesti kuusi kuukautta.

Kulutusluotolla ostettu auto on heti ostajan oma

Kulutusluotto on vakuudeton luotto, eli sitä hakiessa ei ostettavaa autoa tarvitse käyttää lainan vakuutena. 

Lainatarjouksen hyväksymisen jälkeen lainattu rahasumma maksetaan täysimääräisenä hakijan tilille. Autokaupan voi sen jälkeen tehdä käteisellä, ja omistusoikeus siirtyy saman tien kokonaisuudessaan ostajalle.

Auton omistaja voi luonnollisestikin päättää itse, mitä omaisuudellaan tekee. Omalla autolla voi matkustaa aivan minne haluaa ilman rajoituksia maiden tai ulkomailla vietetyn ajan suhteen. Ainoastaan vakuutusehdot voivat sanella matkalle rajoituksia, mutta ongelmatilanteessa ne saa muutettua vakuutusta vaihtamalla.

Kumpi on halvempi – kulutusluotto vai autorahoitus?

- Mainos -

Suurin ero autoliikkeen kautta hankitun rahoituksen sekä perinteisen kulutusluoton välillä on lainan vakuus. 

Autoliikkeessä tehtävä rahoitussopimus on käytännössä aina vakuudellinen osamaksusopimus, eli ostettava auto toimii lainan vakuutena. Kulutusluotot ja pikavipit annetaan puolestaan ilman vakuuksia tai takaajia.

Yleisesti ottaen vakuudelliset lainat ovat vakuudettomia lainoja edullisempia, mutta eivät aina. Jos hakijan taloudellinen tilanne on hyvä, saa kulutusluoton aina paremmilla ehdoilla ja pienemmällä korolla. Autoliikkeiden rahoitusvaihtoehdot ovat puolestaan usein kampanjakohtaisia, ja niiden ehdot voivat olla hyvinkin monimutkaisia. Lainojen keskinäinen vertailu on siis vähintäänkin haastavaa.

Helpoin keino varmistaa halvimman lainan saanti on kilpailuttaa kulutusluotto ennen autokaupoille lähtemistä ja pyytää sen jälkeen myös tarjous autoliikkeeltä. Kulutusluotolle voi hakea lainapäätöksen myös ”varalle”, sillä haetun lainan voi jättää myös kokonaan ottamatta ilman seuraamuksia.

Kulutusluotto tuo vapautta auton ostoon

Kulutusluotolla auton voi ostaa mistä tai keneltä tahansa, sillä lainaa ei ole sidottu yhteenkään autoliikkeeseen. Käteisellä ostettua ja itse omistamaansa autoa voi myös tuunata vapaasti, toisin kuin osamaksulla ostettua autoa.

Autoliikkeiden osamaksurahoitukset toimivat yleensä parhaiten uusien ja hintaluokaltaan hieman kalliimpien autojen kohdalla. Alle 10 000 euroa maksaviin autoihin ei yleensä kannata ottaa osamaksurahoitusta, sillä toimivampi ja usein myös edullisempi ratkaisu löytyy vakuudettomien lainojen parista.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *