Aurinkorannikon rantavesi loistaa sinisenä yöllä – katso video

Läntisellä Espanjan Aurinkorannikolla on hiekkaranta, jossa voi yöllä pulahtaa sinisten vesisävyjen sekaan. Kyse on ainutlaatuisesta luonnonilmiöstä.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika
Tältä näyttää bioluminesenssi rantavedessä. Kuvituskuva.

Espanjan Aurinkorannikolla Manilvan kunnassa sijaitseva La Duquesan hiekkaranta on noussut viraalihitiksi, kun málagalainen some-vaikuttaja julkaisi videon yölliseltä uintiretkeltään.

Manilva sijaitsee läntisellä Aurinkorannikolla, vajaan tunnin ajomatkan päässä Fuengirolasta. Naapurissa on muun muassa Esteponan viihtyisä kaupunki ja vähän matkan päässä Gibraltar.

Manilvan rannat ovat leveitä ja harvemmin tupaten täynnä turisteja.

Rannalla voi kokea myös ainutlaatuisen luonnonilmiön, jossa vesi loistaa kirkkaissa sinisen sävyissä yöaikaan. Kyse on bioluminesenssistä.

- Mainos -

”Luonto ei lakkaa yllättämästä”

Málagassa asuva tiktokkaaja julkaisi sinisestä uintiretkestään videon, ja some räjähti. Yöllisellä videolla on jo yli 818.000 katselukertaa.

– Luonto ei koskaan lakkaa yllättämästä meitä, somettaja ihmetteli.

Mies juoksee videolla pärskien rantaveteen ja jokaisella liikkeellä merivesi hänen ympärillään säkenöi sähkönsinisenä.

Vastaavaan hohdeilmiöön voi toki törmätä muillakin Aurinkorannikon rannoilla, ja siitä on raportoitu muun muassa Benalmádenassa.

@mi_mundo_en_fotos La naturaleza es increible, nunca dejará de sorprendernos Playa de Manilva 📍 #bioluminiscencia #bioluminescentplankton #bellezasdelanaturaleza ♬ Luminary – Joel Sunny

Merieliöt käyttävät hohdetta saaliin houkutteluun

Värille on luonnollinen selitys. Bioluminesenssi on biologista valotuotantoa.

Meressä se on ilmiö, jossa tietyt merieliöt tuottavat ja säteilevät näkyvää valoa. Tämä valo syntyy kemiallisesta reaktiosta, jossa molekyyli nimeltä luciferiini reagoi entsyymin nimeltä luciferaasin kanssa hapen läsnä ollessa. Tämä kemiallinen reaktio tuottaa valoa ilman lämpöä, mikä mahdollistaa näiden eliöiden valaista ympäristöään.

- Mainos -

Ilmiötä esiintyy monissa merieliöissä, kuten meduusoissa ja panssarisiimaeliöissä, sekä joissakin maalla elävissä lajeissa, kuten kiiltomadoissa. Bioluminesenssia käytetään esimerkiksi saaliin houkutteluun, petojen pelotteluun tai kumppanin löytämiseen.

Suomessa loistetta on kutsuttu vesisäihkyksi tai noidantuleksi

On arveltu, että jopa 90 prosenttia syvänmeren eliöistä tuottaa valoa tavalla tai toisella. Osa niistä saalistaa ja osa viestii valollaan lajitovereilleen. Myös monet kalat tuottavat valoa. Yleensä valon väri on sininen tai vihreä tai siltä väliltä, sillä nämä värit näkyvät veden alla parhaiten ja niiden kantama on pitkä. Tämä johtuu siitä, että valon ollessa meriveden värinen vesi absorboi sitä itseensä vähemmän kuin muita värejä.

Meren pinnalle asti näkyvää vesieliöiden loistetta kutsutaan suomalaisessa kansanperinteessä vesisäihkyksi ja noidantuleksi.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *