D-vitamiinilla on todettu vaikutuksia sydämen eteisen rakenteeseen ja sähköiseen toimintaan, minkä perusteella vitamiini voisi ehkäistä eteisvärinää. Eteisvärinä on yleisin sydämen rytmihäiriö. Se suurentaa sydämen vajaatoiminnan ja aivohalvauksen riskiä.
Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että suosituksia suurempi D-vitamiiniannos vähensi eteisvärinäriskiä ikääntyneillä miehillä ja naisilla.
Tutkittavat koostuivat 60 vuotta täyttäneistä miehistä ja 65 vuotta täyttäneistä naisista. Yhteensä 2 495 tutkittavaa jaettiin viiden vuoden ajaksi lumevalmisteryhmään tai ryhmiin, joissa he saivat joko 40 tai 80 mikrogrammaa D3-vitamiinia.
Tutkimus toteutettiin vuosina 2012–2018, jolloin D-vitamiinin saantisuositus 60–65 vuotiaille oli 20 mikrogrammaa vuorokaudessa. Kaikki tutkimukseen osallistuneet saivat halutessaan käyttää omaa D-vitamiinivalmistetta korkeintaan sen verran tutkimuksen ajan.
FIND-tutkimus on ensimmäinen kokeellinen tutkimus, jossa D-vitamiinilisän on havaittu pienentävän eteisvärinän ilmaantumisen riskiä perusterveillä tutkittavilla.
Suosituksia suurempien D-vitamiiniannoksien käyttö voi vähentää ikääntyneiden eteisvärinäriskiä.
Eteisvärinä on yleisin sydämen rytmihäiriö, jonka riski kasvaa ikääntyessä ja johon liittyy suurentunut aivoinfarktin, sydämen vajaatoiminnan ja kuolleisuuden riski. D-vitamiinilla on havaittu vaikutuksia muun muassa sydämen eteisten rakenteeseen ja sähköiseen toimintaan, minkä perusteella D-vitamiini voisi ehkäistä eteisvärinän ilmaantumista.
D-vitamiiniannoksen lisääminen hyödyttäisi todennäköisesti eniten niitä, joilla vitamiinin pitoisuus veressä on lähtökohtaisesti matala. Suositeltu pitoisuus on vähintään 50 nanomoolia litraa kohden.
Tutkimukseen osallistuneilla pitoisuus oli keskimäärin 75 nmol/l, mikä on selkeästi suositusta korkeampi.
Eli vitamiinipitoisuuden pitäisi nousta reilusti, että sillä on vaikutusta.
Eteisvärinän riski oli 32 prosenttia pienempi jälkimmäisessä ryhmässä verrattuna lumeryhmään.
– Tässä ryhmässä vaikutus oikeasti näkyi. Tulokset ovat tilastollisesti merkittäviä, ja ne antavat viitteitä siitä, että annosvastesuhdetta on.
Annosvastesuhteella tarkoitetaan sitä, että D-vitamiiniannoksen kasvaessa sen vaikutuskin jatkoi kasvamistaan.
Se on sikäli turvallinen vitamiini, ettei tutkimuksessakaan 80 mikrogrammaa päivässä saaneilla todettu haittavaikutuksia. Tärkeintä on kuitenkin pitää huoli siitä, että nykysuositus täyttyy.
Turvallisen saannin ylärajana aikuiselle pidetään 100:aa mikrogrammaa vuorokaudessa. Lapsille se on puolet pienempi.
D-vitamiinitila voi jäädä vajaaksi esimerkiksi vegaaneilla, joiden ruokavaliosta puuttuvat kala sekä maitotuotteet, samoin vanhuksilla, jotka viettävät aikaa sisätiloissa ja joilla ravitsemus voi olla huonoa. Myös suolen imeytymishäiriöt, kuten keliakia lisää D-vitamiinin puutoksen riskiä.
9 tapaa, joilla D-vitamiinin puute voi näkyä
1. Aikuisilla D-vitamiinin puute voi johtaa osteomalasiaan, luuston pehmenemiseen. Osteomalasiassa lisäkilpirauhashormonin pitoisuus veressä suurenee, mikä edistää luun hajoamista. Osteomalasiaan voi liittyä myös lihasheikkoutta.
2. D-vitamiinin puutteen on havaittu olevan yhteydessä luun pieneen mineraalitiheyteen, suurentuneeseen kaatumisriskiin ja lonkkamurtumiin.
3. Lapsilla D-vitamiinin puute voi johtaa riisitautiin, jonka oireita ovat muun muassa luiden pehmeneminen ja taipuminen, murtumisherkkyys sekä kasvun hidastuminen.
4. Tyypin 2 diabeteksen ja D-vitamiinipuutoksen välillä on yhteys, mutta syy-seuraussuhdetta ei tunneta tarkkaan. Diabeetikoilla veren D-vitamiinipitoisuus on pienempi kuin terveillä.
5. D-vitamiinin puutoksella voi myös olla yhteyksiä astman, atooppisen ihottuman ja allergisten sairauksien kehittymiseen. Laadukasta tutkimusta ei kuitenkaan ole riittävästi.
6. Sydän- ja verisuonitaudilla ja D-vitamiinin puutoksella saattaa niin ikään olla yhteys, mutta syy-seuraussuhdetta ei ole pystytty luotettavasti selvittämään.
7. Masennuksen ja liian vähäisen D-vitamiinipitoisuuden välillä voi olla yhteys, mutta syy-seuraussuhdetta ei ole voitu päätellä.
8. Syöpäpotilailla on usein alhaisempi D-vitamiinitaso kuin terveillä, mutta syy-seuraussuhdetta ei täysin tunneta. D-vitamiinipuutoksen ja paksusuolisyövän kehittymisen välillä on havaittu pieni yhteys.
9. D-vitamiinin puutoksesta kärsivillä on todettu olevan hiukan suurempi todennäköisyys sairastua covid-19-infektion vakavaan tautimuotoon kuin niillä, jotka ovat saaneet D-vitamiinia riittävästi.
D-vitamiinin imeytymisen tiedetään olevan hyvin yksilöllistä.
– Jos asia kiinnostaa enemmän, verikokeella voi selvittää oman D-vitamiinitasonsa.