Lukuaika: Asuntokauppojen määrä Espanjassa laski vuodessa lähes viidenneksellä

Asuntokauppojen määrä Espanjassa laski vuodessa lähes viidenneksellä

Jo pidempään kuumana käynyt asuntokauppa näyttää rauhoittumisen merkkejä. Asuntokauppojen määrä laski viimeisen vuoden aikana lähes viidenneksellä. Myös neliöhinnat laskivat.

Asuntokauppa Espanjassa näyttä olevan rauhoittumassa. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö kauppa edelleen kävisi, mutta tilastojen valossa voidaan todeta, että sekä asuntokauppojen määrä että neliöistä maksettu hinta ovat viimeisen vuoden aikana kääntyneet laskuun. Tiedot käyvät ilmi Espanjan notaareiden yhdistyksen (Consejo General del Notariado, CGN) tilastoista.

Julkaistuissa tiedoissa vertaillaan asuntokaupan tilannetta vuoden 2023 heinäkuussa ja vuoden 2022 heinäkuussa. Tässä vertailussa tehtyjen asuntokauppojen määrä laski koko Espanjassa 18,4 prosenttia. Heinäkuussa 2023 Espanjassa myytiin kaikkiaan 57.255 asuntoa.

Samaan aikaan keskimääräinen toteutunut neliöhinta asettui 1.617 euroon, mikä puolestaan on 4,6% vähemmän kuin vuotta aiemmin.

- Mainos -

Myyntilukujen lasku osuu melko tasaisesti sekä kerros-, ja rivitaloasuntojen yms. että omakotitalojen kauppaan. Kerros- ja rivitaloasuntojen myynti laski 18,6% ja omakotitalojen myynti tasan 18 prosenttia. Lukumääräisesti kerros- ja rivitaloasuntoja myytiin 2023 heinäkuussa 43.751 kappaletta, kun taas omakotitalokauppoja tehtiin 13.505 kappaletta.

Neliöhintojen lasku näyttää osuneen enemmän kerros- ja rivitaloasuntoihin, vaikka myös omakotitalojen neliöhinnat ovat laskeneet.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kerros- ja rivitaloasuntojen keskimääräinen neliöhinta oli 1.271 euroa. Esimerkiksi Fuengirolaan El Higueronin alueelle valmistuu edelleen keskimääräistä selvästi kalliimpia asuntoja. (Kuva: Fuengirolan kaupunki)

Omakotitaloista maksettiin 2023 heinäkuussa keskimäärin 1.821 euroa neliöltä, mikä on 3,3% vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kerros- ja rivitaloasuntojen neliöhinta asettui 1.271 euroon, joka on 7% alhaisempi kuin vuotta aiemmin.

Alueellisia eroja

Notaarien tilasto osoittaa, että asuntokauppa rauhoittui kaikkialla Espanjassa, mutta itsehallintoalueiden välillä oli silti suuria eroja. Andalusia oli yksi suurimman laskun alueista.

Itsehallintoalueiden välisessä vertailussa Andalusiassa asuntokauppojen määrä laski viidenneksi eniten. Täällä laskua vuodentakaiseen oli 21,5%. Vielä jyrkempi lasku nähtiin Kanarialla (-37,4%), Navarrassa (-35,3%), Baleaareilla (-30,7%) ja Baskimaassa (-27,4%).

Pohjois-Espanjassa sijaitsevissa Cantabriassa (-2%) ja Kastilia ja Leónissa (-3,7%) asuntokauppa hiljeni vähiten.

- Mainos -

Vaikka Andalusiassa asuntokauppojen määrä laski keskimääräistä enemmän, täällä hintojen lasku oli puolestaan selvästi keskimääräistä vähäisempää.

Koko Espanjassa siis heinäkuussa 2023 tehtyjen asuntokauppojen toteutunut neliöhinta oli keskimäärin 4,6% alhaisempi kuin heinäkuussa 2022. Andalusiassa keskimääräinen neliöhinta laski samaan aikaan vain 0,6%.

Itsehallintoalueiden välisessä vertailussa eniten neliöhinnat laskivat Kastilia ja Leónissa (-13%), Extremadurassa (-9,5%) ja Aragoniassa (-9,0%).

Janan toisessa päässä löytyy jokunen alue, joilla neliöhinta jopa nousi vuodentakaisesta. Näitä alueita olivat Baleaarit (+18,7%), Baskimaa (+7,1%), Valencia (+4,9%), Navarra (+3%), La Rioja (1%) ja Katalonia (0,4%).

Myös asuntolainat laskussa

Samaan aikaan kun tehtyjen asuntokauppojen määrä laski Espanjassa 18,4 prosenttia ja keskimääräinen neliöhinta 4,6%, väheni myös pankinjohtajien pakeilla käyminen. Heinäkuussa 2023 Espanjassa otettiin kaikkiaan 26.280 asuntolainaa. Tämä on peräti 25,7% vähemmän kuin heinäkuussa 2022.

Myös asuntolainojen koko on laskussa. Tämän vuoden heinäkuussa otetut asuntolainat olivat suuruudeltaan keskimäärin 148.201 euroa. Tässä on laskua vuodentakaiseen verrattuna 12%.

Otettujen asuntolainojen tilastossa Andalusia on hyvin lähellä koko Espanjan keskiarvoa. Täällä vuoden 2023 heinäkuussa asuntolainoja otettiin 24,7% vähemmän kuin vuotta aiemmin.

- Mainos -

Lähteet: CGN ja Diario Sur

 

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...