Aurinkorannikolle on jo pidemmän aikaa ja kovenevin äänensävyin toivottu ja vaadittu laajempaa junaliikennettä. Pitkään vastahankaan ollut Madridin keskushallinto ja liikenneministeri Óscar Puentekin on vihdoin ottanut lusikan kauniiseen käteen ja alkanut edistää tätä hanketta.
Rannikkoratahanke olisi toteutuessaan myös taloudellisesti erittäin kannattava. Onhan kyseessä suuren kapasiteetin raideliikenne yhdellä Euroopan tiheimmin asutuista alueista, jossa ainoat julkisen liikenteen vaihtoehdot tätä nykyä ovat bussi tai taksi.
Miljardi-investointi palauttaa rahat tuplana takaisin
Tuore asiantuntijaraportti paljastaa, että rannikkoradan rakentaminen toisi siihen sijoitetut rahat jopa kaksinkertaisina takaisin.
Nämä laskelmat löytyvät Espanjan rakennusyhtiöiden yhdistyksen Seopanin (Asociacion de Empresas Constructoras y Concesionarias de Infraestructuras) viimeisimmästä raportista. Siinä ratahanke esiintyy yhtenä kannattavimmista suunnitteilla olevista projekteista koko Espanjassa. Se on myös yksi harvoista julkisten hankkeiden suunnitelmista, joiden odotetaan tuottavan peräti kaksinkertaisesti investointiin nähden.
Raportissa on huomioitu ne ratahankkeen osat, jotka toistaiseksi ovat olleet selkeimmin suunnitelmissa. Toisin sanoen nykyisen lähijunareitin (Cercanías C1) kunnostaminen ja laajentaminen Málagan ja Fuengirolan välillä, sekä sen jatkaminen kahdessa vaiheessa. Ensin ratayhteys ulotettaisiin Marbellaan ja Esteponaan, ja lopulta edelleen Algecirasiin asti.
Raportissa mainitaan myös uudempi ehdotus, jonka mukaan Marbellan ja Málagan lentoaseman välinen osuus voitaisiin muuttaa suurnopeusradaksi.
Seopanin laskelmien mukaan koko reitin arvioitu investointi olisi 6,7 miljardia euroa. Summa on hulppea ja se tekisi rantaradasta yhden kalleimmista hankkeista.
Toisaalta taloudelliset ja sosiaaliset hyödyt Aurinkorannikon ja Campo de Gibraltarin alueen raideliikenteestä olisivat nekin huikeat. Raportin arvion mukaan peräti 12,5 miljardia euroa, eli lähes kaksinkertaiset kustannuksiin nähden.
– Hyödyt liittyvät pääasiassa ajansäästöön ja CO2-päästöjen vähenemiseen, kun siirtymä autoista juniin toteutuu, raportissa sanotaan.
Päästöt vähenevät ja työllisyys paranee
Tarkemmin eriteltynä 95 % hyödyistä liittyy matka-aikoihin. Ne sekä lyhenevät että ovat luotettavampia, koska tieliikenneruuhkat ja -onnettomuudet eivät vaikuta raideliikenteeseen. Lisäksi kolme prosenttia hyödyistä liittyisi ympäristö- ja sosiaalisiin parannuksiin, ja vielä kaksi prosenttia kustannussäästöihin.
Näin valtavalla hankkeella olisi myös merkittävä työllistä vaikutus koko Aurinkorannikolle ja lähialueille. Raportin laskelmien mukaan ratahanke toisi lähes 100.000 suoraa ja epäsuoraa työpaikkaa ja sen bruttoarvonlisäys olisi 7,2 miljardia euroa. Lisäksi päästöjä vähenisi 74,51 miljoonaa tonnia.
Toisaalta huomioon pitää ottaa laajennetun radan operointikustannukset, jotka olisivat 169 miljoonaa euroa vuosittain. Siitä huolimatta raportissa lasketaan, että hankkeen efektiivinen korko olisi 9,8 %, mikä tekee hankkeesta erittäin kannattavan myös yksityiselle sijoittajalle.
Tammikuussa on ensimmäinen välitavoite
Seopanin raportista on hyvä huomioida, että se perustuu viime vuoden tietoihin. Näin ollen se ei sisällä viimeisimpiä tietoja liikenneministeriön toimista. Ministeri Óscar Puente on viime kuukausina kääntänyt kelkkansa tahmeasta vastaan hangoittelijasta innostuneeksi hankkeen puolestapuhujaksi, ainakin puheiden tasolla. Hän on myös ottanut aktiivisen roolin hankkeen teknisessä ja hallinnollisessa edistämisessä.
Puente haluaa viimeisimpien visioiden mukaan toteuttaa rannikkoraideyhteyden koko Aurinkorannikon alueelle. Tämä tarkoittaisi ratayhteyttä aina Nerjasta Algecirasiin asti.
Tässä laajimmassa mitassaan rantaradalle siis kertyisi pituutta noin 200 kilometriä. Nykyinen Aurinkorannikon rantarata Málagasta Fuengirolaan on noin 30 kilometriä. Kyseessä olisi siis massiivinen laajennus.
Seuraavaksi hankkeessa laaditaan toteutettavuustutkimus, joka on ensimmäinen virallinen vaihe ennen varsinaista rakentamispäätöstä. Aikataulun mukaan ensimmäinen tärkeä välitavoite on asetettu tammikuulle 2026, jolloin julkaistaan alustava vaihtoehtotutkimus. Toisin sanoen missä ja miten rata voitaisiin fyysisesti toteuttaa Nerjan ja Algecirasin välillä.
Toisessa vaiheessa tutkitaan tarkemmin eri osioiden vaihtoehtoja, arvioidaan matka-aikoja, kysyntää ja kannattavuutta. Kolmas vaihe keskittyy laadunvalvontaan ja hallinnollisiin toimiin, ja etenee samanaikaisesti muiden vaiheiden kanssa.
Tutkimuksen lopullinen hyväksyntä on suunniteltu marraskuulle 2026, jolloin yhteenvetoraportti esitellään julkisesti.