Ananas on yksi suosituimmista trooppisista hedelmistä ympäri vuoden. Sen makean ja happaman vivahteet vaihtelevat kypsyydestä riippuen, mutta yleisesti se tarjoaa täydellisen tasapainon makeuden ja hapokkuuden välillä, tehden siitä vastustamattoman.
Ainutlaatuisen ulkonäkönsä, karhean kuorensa ja mehukkaan keltaisen hedelmälihansa ansiosta tämä virkistävä herkku on paljon muutakin kuin pelkkä jälkiruokahdelmä – se sopii monipuolisesti myös muuhun ruoanlaittoon.
Ananas edistää ruoansulatusta ja sisältää antioksidantteja sekä muita hyödyllisiä ravintoaineita. 100 grammassa tuoretta ananasta on 13 g hiilihydraatteja ja noin 50 kaloria. Se myös tukee immuunijärjestelmää korkean C-vitamiinipitoisuutensa ansiosta.
Ananas on kotoisin Etelä-Amerikasta
Vaikka ananas on herkullinen sellaisenaan, listasimme kolme maistuvaa reseptiä, joilla voi hyödyntää tätä monille tuttua trooppista hedelmäherkkua parhaalla mahdollisella tavalla.
Ananas on myös edullinen aines. Esimerkiksi Espanjan Aurinkorannikolla Mercadona-ruokakaupoissa se maksaa XXXX.
Ananas on alun perin peräisin Etelä-Amerikasta, erityisesti Brasilian ja Paraguayn alueelta. Sieltä se levisi Karibialle ja Keski-Amerikkaan, missä alkuperäiskansat viljelivät sitä jo ennen eurooppalaisten saapumista. 1500-luvulla espanjalaiset ja portugalilaiset valloittajat toivat ananaksen Eurooppaan ja myöhemmin myös Aasiaan ja Afrikkaan.
Ananas ei ole perinteinen viljelykasvi Espanjassa, koska se tarvitsee trooppisen ilmaston kasvaakseen hyvin. Espanjan mannerilmastossa ei ole tarpeeksi lämpöä ja kosteutta ananaksen kaupalliseen tuotantoon. Kuitenkin Kanariansaarilla, erityisesti Teneriffalla ja Gran Canarialla, kasvatetaan jonkin verran ananasta, koska ilmasto on siellä suotuisampi.
Valtaosa Espanjassa myytävästä ananaksesta tuodaan Costa Ricasta, Brasiliasta ja Ghanasta, jotka ovat maailman suurimpia ananaksen tuottajamaita.
3 reseptiä ananaksella

Ananas-kermavaahtomousse
Resepti kahdelle hengelle
- Valmista rapeita murusia murskaamalla 25 g keksejä pieniksi paloiksi varoen muuttamasta niitä jauhoksi.
- Sulata pannulla 20 g voita ja lisää joukkoon murskatut keksit, 30 g hienonnettuja saksanpähkinöitä, 2 rkl hunajaa ja 2 rkl kookoshiutaleita.
- Paista miedolla lämmöllä 10–12 minuuttia jatkuvasti sekoittaen, kunnes seos on kauniin kullanruskea. Anna jäähtyä.
- Soseuta ananas ja vatkaa 100 g kuohukermaa vaahdoksi. Sekoita ananassose varovasti kermavaahdon joukkoon.
- Jaa seos annoskulhoihin tai laseihin ja anna viiletä jääkaapissa 2 tuntia.
- Tarjoile ripottelemalla päälle keksiseosta ja viimeistele lusikallisella kookoshiutaleita.

Ananas-jogurttismoothie
Resepti kahdelle hengelle
- Kuori ¼ ananasta ja poista sen kova keskiosa sekä kuori ¼ mangoa.
- Pese ½ kurkku, leikkaa se paloiksi ja poista siemenet.
- Laita kaikki tehosekoittimeen ja lisää 2 pientä purkkia kreikkalaista jogurttia.
- Sekoita tasaiseksi ja lisää murskattua jäätä.
- Sekoita ja tarjoile tuoreiden mintunlehtien kera.

Ananas-katkarapu-poké bowl
Resepti kahdelle hengelle
- Kuori ¼ ananasta, poista sen kova keskiosa ja leikkaa kuutioiksi.
- Viipaloi ½ avokadoa.
- Kuori 8 keitettyä katkarapua.
- Kokoa poké bowl: aseta kulhon pohjalle salaattia, lisää päälle 1 annos basmatiriisiä, 8 kirsikkatomaattia, avokado, katkaravut ja ananas.
- Mausta suolalla, ripottele päälle hieman Teriyaki-kastiketta ja viimeistele paahdetuilla seesaminsiemenillä oman maun mukaan.