Ai ai ai ai ja voi voi voi voi

”Ai ai ai ai ja voi voi voi voi…vatsa huokaa liikaa ruokaa joulunaikaan tarjoillaan…” lauloi Irwin 1972 eli liki 50 vuotta sitten joululevyllään. Yhtä monta vuotta olen pian tallustellut itsekin tällä pallolla ja aikanaan huokaillut vatsani kanssa samaan tahtiin jouluisin ja muulloinkin. Makoilin jo lapsena juhlapyhien aikaan usein juhla-aterian jälkeen turvonneen ja kipeän vatsan kanssa sohvan pohjalla.

Rakastan joulua ja joulun makuja. Muutenkin kannatan ruokajuhlia enemmän kuin yökerhossa biletystä. Hyvä ruoka yhdistää saman pöydän ääreen jouluna taas eri-ikäisiä juhlijoita ympäri maailmaa ja moni saattaa jo etukäteen pelätä, että kuinka vatsa jaksaa ja mahtuvatko lempivaatteet enää juhlapyhien jälkeen päälle. Pelko tällaisista asioista ei saisi kuitenkaan pilata juhlasta nauttimista. Onneksi on olemassa muutamia kikkoja, joilla voi välttää pahimmat sudenkuopat nautinnoista tinkimättä.

Tärkeintä on rauhoittuminen, koska kiireessä elimistö ei ehdi käynnistää tarvittavien vatsahappojen ja entsyymien eritystä. Ruoansulatus hidastuu ja huono sulaminen aiheuttaa kaasuuntumista sekä vatsanväänteitä ja yhtäkkiä jouluateria onkin muuttanut keskikehon rantapalloksi, joka tekisi mieli puhkaista olon helpottamiseksi.

- Mainos -

Ruoka sulaa parhaiten, kun ei yhdistellä voimakkaita tärkkelyksiä voimakkaisiin proteiineihin ja siksi olisikin hyvä pitää nämä erillään. Mäti, kalat ja smetana eivät tarvitse kaverikseen välttämättä tärkkelyspitoista leipää tai perunaa, vaan raikas rosolli tai jopa vihersalaatti niiden kyytipoikana on paljon sulavampi alkuruoka kuin sillit ja peruna, jotka harvalla hyvin sulavat yhdessä. Perunan ja leivän tärkkelys vaatii nimittäin erilaiset olosuhteet sulaakseen kuin kala tai kinkku, jotka ovat taasen proteiinipommeja, mutta sulavat hyvin kasvisten kanssa.

Laatikot ja peruna kinkun kaverina aiheuttavat monelle vatsanväänteitä. Pehmeäksi kypsennetty juures on yhtä voimakas tärkkelys kuin perunakin ja jos näiden kanssa masuun ladataan kalaa, kinkkua ja kalkkunaa, on parhaimmallakin teräsvatsalla tekemistä. Laatikoitten rakastajien kannattaakin ottaa laatikoista maistiaiset alkuruuaksi rosollin ja salaatin kanssa, seurustella hetki kaikessa rauhassa, jotta nopeasti sulavat tärkkelykset pääsevät vatsasta eteenpäin ja siirtyä proteiiniruokiin vasta puolen tunnin sulattelun jälkeen. Juuresruokia voi myös päivittää. Pyöräytä lantut, punajuuret ja porkkanat rouheina lohkoina tai suikaleina öljy -mausteseoksessa, jossa on hiukan raastettua inkivääriä, merisuolaa ja vaikkapa rosmariinia. Wokkaa tai paahda uunissa jättäen ne rapeiksi.

Täydelliseen ruokien yhdistelyyn harva kuitenkaan yltää juhlapöydissä ja kehotankin hankkimaan ruokailun yhteydessä nautittavan laajakirjoisen ruuansulatusentsyymivalmisteen terveyskaupasta helpottamaan vatsan urakkaa. Espanjassa ihan tavallisissa ruokakaupoissakin myydään ruuansulatusta helpottavia yrttiteeyhdistelmiä, joita voi myös nauttia aterian päälle.

Hedelmät kannattaa syödä tyhjään vatsaan, jolloin ne sulavat helpoiten ja jälkiruuaksi voisi riittää mukillinen itse valmistettua, sokeritonta tai hunajatilkalla makeutettua glögiä. Lempiaiheeni ovatkin joulumausteet, joilla voi ryydittää glögin sijasta muitakin joulunajan herkkuja ja lisätä niihin terveysvaikutusta. Kaneli esimerkiksi on todella monipuolisesti terveyttä tukevaa. Se kannattaa hankkia luomulaatuisena ceylonin kanelina, eikä kassiana, joka sisältää haitallista, maksatoksista kumariinia. Valitsemalla Ceylonin kanelia pääset nauttimaan kanelin hyödyllisistä vaikutuksista, joista mm. sen kyky tasapainottaa verensokeria ja veren rasvapitoisuuksia ovat varsinkin painonhallinnan ja sydän- verisuonisairauksien ehkäisyn ja hoidon kannalta ehkä tärkeimmät.

Kardemumma lisää syljen, sapen ja mahanesteiden eritystä sekä parantaa ruokahalua, ruoansulatusta ja poistaa ilmavaivoja. Se nopeuttaa kehoon kertyneitten ylimääräisten rasvojen poistumista, auttaa turvotukseen virtsaneritystä lisäävänä sekä auttaa tulehduksiin, vilustumiseen, kurkku- ja korvakipuun sekä kuumeeseen ja yskään irrottamalla limaa. Kardemumma lämmittää, rentouttaa, poistaa väsymystä, hermostuneisuutta ja unettomuutta.

Inkivääristä on apua flunssan uhatessa, sillä se alentaa kuumetta ja irrottaa limaa, lievittää kurkkukipua ja poskiontelo- ja keuhkoputkentulehdusta. Inkivääri torjuu tehokkaasti pahoinvointia ja huimausta – jopa migreeniä sen alkuvaiheissa. Edistämällä ruoansulatusnesteiden ja sapen eritystä se parantaa ruokahalua ja ruoansulatusta sekä nopeuttaa aineenvaihduntaa ja polttaa rasvaa.

Neilikka lievittää ruoansulatusvaivoja edistämällä sapen eritystä, poistamalla pahoinvointia sekä lievittämällä ilmavaivoja. Se torjuu mahahaavaa stimuloimalla liman eritystä parantaen näin mahan limakalvoja sekä torjumalla helikobakteeria. Se helpottaa flunssaa irrottamalla limaa, lievittämällä kuumetta, yskää ja poskiontelotulehdusta. Neilikka torjuu myös monia bakteereja, viruksia ja sieniä sekä lievittää kipuja muun muassa lihaksissa, nivelissä ja päässä. Siitä voi valmistaa lämmittävää ja piristävää teetä, jolla on myös rentouttavaa ja rauhoittavaa ja uupumusta poistavaa vaikutusta

Suosittelen keittämään itse glögipohjan, jossa hauduttaa hitaasti pienellä lämmöllä neilikoita, kanelitankoja, pilkottua vaniljatankoa, tuoretta inkiväärinjuurta, kardemumman siemeniä ja muutamia luomusitruunan kuoren paloja. Terveysvaikutteisen keitoksen voi makeuttaa tilkalla hunajaa tai hauduttamalla lakritsinjuurta mausteitten kanssa. Tuota tiivistettä voi tehdä kerralla isommankin satsin ja samalla saa ihanan joulun tuoksun kotiin. Omalla glögitiivisteellä voit sitten maustaa esimerkiksi lämmitetyn punaviinin tai teen ihanan jouluiseksi ja nautiskella samalla edellä kuvatuista terveyshyödyistä. Kun vielä vaihdetaan joulusuklaat tummaan, vähintään 80 % suklaaseen, saadaan siitäkin terveyshyötyjä sekä vähennettyä pelastusrengasta vyötärölle kasvattavaa sokeria. Herkullista joulua kaikille!

- Mainos -

Hanna Huttunen

Dipl.ravintoterapeutti, tietokirjailija

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista