Mijasiin suunnitellaan saattohoitokeskusta ulkomaalaisille, joilta eutanasia on kielletty

Espanjan Aurinkorannikolle Fuengirolaan naapuriin rakentuva sattohoitokeskus valmistunee vuonna 2029.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
2 min lukuaika
Aurinkorannikolle voi pian hakeutua kuolinapuun eli eutanasiaan. Kuvituskuva.

Espanjan Aurinkorannikolle Mijasiin on suunnitteilla erityinen saattohoitokeskus. Se on suunniteltu palvelemaan muun muassa potilaita maista, joissa eutanasia on kielletty.

Rakennusprojekti on ollut vireillä jo useiden kuukausien ajan Fuengirolan naapurissa sijaitsevassa Mijasin kaupungissa, joka on antanut alustavan hyväksynnän paikallisen yleiskaavan uudistamiselle.

Tavoitteena on muuttaa noin 34.800 neliömetrin asuinrakennuskäyttöön kaavoitettu alue saattohoitokeskuksen käyttöön. 10.500 neliömetrin rakennusoikeus antaa luvan rakentaa 112 vapaarahoitteista asuntoa ja 34 valtion tukemaa asuntoa.

Hankkeen takana on brittiläinen firma, jonka investointi on suuruudeltaan 14 miljoonaa euroa.

- Mainos -

Hankkeesta kertoo El Español -lehti.

Toinen keskus Espanjassa

Saattohoitokeskus on tarkoitettu sekä espanjalaisille että ulkomaalaisille potilaille. Eutanasiaoikeuden saamiseksi potilaalla tulee olla vakava ja parantumaton sairaus, johon liittyy lyhyt elinajan ennuste, ja hänen tulee olla edenneessä tai terminaalisessa vaiheessa.

Oikeus koskee myös henkilöitä, joilla on ”vakava, krooninen ja invalidisoiva sairaus tai parantumaton vakava sairaus, joka aiheuttaa sietämätöntä kärsimystä”.

Oikeus saada keskuksessa kuolinapua koskee niitä kansallisia tai ulkomaalaisia asukkaita, jotka asuvat laillisesti Espanjassa ja joilla on todistus yli 12 kuukauden asuinpaikasta.

Saattohoitokeskuksen rakennuttajien mukaan väestön ikääntyminen ”vahvistaa tällaisten terveydenhuollon kanssa yhteensopivien kolmannen sektorin palveluiden tarvetta”. Mijasin keskus olisi toinen koko Espanjassa, joka on erikoistunut saattohoitoon.

Firman mukaan kunnianhimoinen projekti tarjoaa ”erittäin inhimillisen ja erittäin tarpeellisen palvelun kansallisella ja kansainvälisellä tasolla, ja tuo suurta potentiaalia Aurinkorannikolle”.

Alueen kunnallistekniikan kehittämisen arvioidaan alkavan vuonna 2026, ja sen odotetaan valmistuvan vuoden 2029 aikana.

Suomessa eutanasia on kielletty

Eutanasia on sallittu Espanjassa sekä esimerkiksi Hollannissa, Belgiassa, Portugalissa ja Kanadassa.

- Mainos -

Suomessa eutanasia ei ole sallittu. Suomen lainsäädäntö ei salli aktiivista eutanasiaa, eli sitä, että lääkäri tai joku muu aktiivisesti auttaa potilasta kuolemaan. Sen sijaan palliatiivinen hoito ja kivunlievitys, mukaan lukien terminaalinen sedaatio, ovat sallittuja, kun potilas on vakavasti sairas ja lähestyy kuolemaa. Tämä tarkoittaa, että potilaan elämän loppuvaiheessa voidaan keskittyä lievittämään kärsimystä ja kipua, mutta aktiivisia toimia kuoleman aikaansaamiseksi ei sallita.

Eutanasian laillistamisesta on kuitenkin käyty keskustelua, ja Suomessa on tehty kansalaisaloitteita, joissa on ehdotettu eutanasian laillistamista. Toistaiseksi ne eivät ole johtaneet lainsäädäntömuutoksiin.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *