Pepe Forsberg kerää 10 miljoonaa vuodessa metsien suojeluun

Pepe Forsberg toimii Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtajana. Säätiö on Pentti Linkolan perustama, sen tarkoitus on kerätä lahjoitusvaroja ja ostaa niillä metsää suojeltavaksi.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
5 min lukuaika
Pepe Forsberg jatkaa Pentti Linkolan aloittamaa työtä metsien suojelussa.

Pepe Forsberg, 52, valittiin Luonnonperintösäätiön vetäjäksi, kun Pentti Linkolasta jätti aika vuonna 2020.

– Nykyisellään säätiön perusajatus on toiveikas. Me uskomme siihen, että teknologinen kehitys voi vielä pelastaa maailman ja metsien suojelulla on maailmanlaajuisesti iso rooli maapallon hyvinvoinnille, Forsberg sanoo.

Perusasiat kuntoon

Säätiön toiminta on tehostunut merkittävästi.

– Kun neljä vuotta sitten astelin ensimmäistä kertaa työpaikalleni, minulla oli ristiriitainen olo. Töitä oli paljon edessä.

Me uskomme siihen, että teknologinen kehitys voi vielä pelastaa maailman ja metsien suojelulla on maailmanlaajuisesti iso rooli maapallon hyvinvoinnillePepe Forsberg

- Mainos -

Toimen miehenä Forsberg päätti, ettei luovuta ainakaan heti ja hän aloitti tiukat tervehdyttämistoimet.

– Ensiksi neuvottelimme säätiölle uudet tilat Hämeenlinnan keskustasta. Luonnonperintösäätiö on nykyään tehokas toimija. Olemme kaikki hyvässä sovussa suojelemassa metsiaä yhdessä tiiminä.

Isot tavoitteet

Luonnonperintösäätiö oli toiminut 26 vuotta ennen Forsbergin aikaa. Tuossa ajassa oli saatu hankittua noin 2.000 hehtaaria metsää.

– Nyt meillä on yli 200 aluetta ja ne kattavat lähes 6.000 hehtaaria suojeltua metsää. Tavoitteena on, että vuonna 2028 hallussamme on yli 10.000 hehtaaria metsää.

Pepe Forsbergin ylläpitämä Kansallispuistot tutuiksi fb-ryhmä nouse näinä päivinä Suomen isoimmaksi. Jäseniä ryhmässä on huikeat yli 260.000.

Luonnonperintösäätiö maksaa metsästä omistajille tapauskohtaisesti käyvän hinnan. Jatkuvasti kasvavat ostot tarkoittavat sitä, että myös lahjoituksia on tultava sisään nykyään entistä enemmän.

– Meidän tämän vuoden budjettimme on kymmenen miljoonaa euroa. Se todennäköisesti ylittyy ja tulevat vuodet näyttävät kasvun merkkejä.

Suuryhtiöt ja taiteilijat lahjoittajina

Lahjoittajina toimivat niin suuret globaalit yritykset, kuin yksityiset ihmisetkin.

– Esimerkiksi teknologiayhtiöt ovat merkittäviä lahjoittajia meille. Myös suomalaisia yrityksiä on paljon mukana, Fortum on yksi isoimmista. Muita esimerkkejä ovat vaikkapa Aino-jäätelö. Monen yrityksen johdosta löytyy henkilöitä, joiden sydän sykkii luonnolle ja siksi metsien suojeluun halutaan panostaa.

- Mainos -

Myös kulttuuriväki on vahvasti mukana toiminnassa. Viimeisen kahden vuoden aikana yli 200 kulttuuritoimijaa on lahjoittanut säätiölle varoja.

– Joukossa on ihan eturivin taiteilijoita. Popparipuolelta esimerkiksi Eppu Normaali, Jenni Vartiainen, Anssi Kela, Sami Yaffa, 22Pistepirkko ja monet muut ovat lahjoittaneet. Onpa meillä melko tiivis yhteistyö myös Coldplayn kanssa.

Urheilupuolella säätiöllä on merkittäviä sopimuksia esimerkiksi pyöräilijöiden kanssa.

– Tällä viikolla julkistettiin myös Huuhkajien ja Helmareiden kanssa alkava yhteistyö. Sen kampanjan suojelijoina toimii presidentti Sauli Niinistö ja tohtori Jenni Haukio.

Espanjan toimisto aukeaa

Tänä syksynä luonnonperintösäätiö laajentaa toimintaansa myös Espanjaan. Pesäpaikaksi on valikoitunut Fuengirola.

– Centro Finlandia tuli hienosti vastaan, saimme heiltä upeat tilat käyttöömme. Meillä on yläkerrassa toimisto ja marraskuun alkupuolella avaamme Centron alakertaan Tienda Natural -nimisen kaupan. Sinne tulee myyntiin lahjoitustavaroina retkeilyvälineitä ja muuta kivaa, mutta ennen kaikkea se toimii informaatiopisteenä. Sieltä ihmiset voivat käydä kyselemässä Luonnonperintösäätiön asioista ja samalla vaikka lahjoittaa jotain.

Säätiö aloitti jo viime keväänä näyttävän mediakampanjan Aurinkorannikolla.

– Kampanja on tuottanut hyvin tulosta. Olemme saaneet Aurinkorannikon suomalaisilta esimerkiksi merkittäviä arvopaperilahjoituksia ja jokunen testamenttikin on meille alueelta suunnattu. Strategiamme on muutenkin näkyä mahdollisimman paljon, haluamme tehdä metsien suojelusta koko kansan asian.

- Mainos -

”Olemme hyvän mielen yhteisö”

Forsberg korostaa koko kansan asian merkitystä.

– Me olemme hyvän mielen yhteisö. Metsien suojelu on pääasiallinen arvomme ja sen eteen työskentelemme. Me emme tunnusta mitään poliittista väriä, emmekä myöskään kuulu mihinkään hihhulijengeihin. Teemme suojelutyötä ostamalla metsää lahjoitusvaroin. Meidän kanssamme yhteistyötä tekevät tahot tai ihmiset eivät leimaudu mihinkään muuhun, kuin metsien suojeluun.

Tietokirjailijaksi valtioneuvoston pyynnöstä

Pepe Forsberg on kirjoittanut elämänsä aikana useita tietokirjoja. Reitti syntyi sattuman kautta.

– Sain valtioneuvostolta kutsun miettiä jotain Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Vähän aikaa mietittyäni päätin ehdottaa kirjasarjaa, jossa tutustutaan syvemmin Suomen kansallispuistoihin. Niistä syntyi ensi neljä erillistä kirjaa, mutta varsinainen myyntimenestys tuli koosteteoksesta Kansallispuistot tutuksi. Sitä on tällä hetkellä myyty yli 30.000 kappaletta, mikä on nykyään kirjalle iso määrä.

52-vuotias Pepe Forsberg on lapsesta saakka ollut kiinnostunut luonnosta ja varsinkin seikkailusta metsissä.

Sittemmin Forsbergilta on tullut muitakin tietokirjoja. Hän on pyrkinyt kirjoittamaan tieteellisiä faktoja kansan kielellä. Tällä metodilla ovat syntyneet kirjat Majavan mailla, Uskomaton luonto ja Puut puhuvat.

Pepen polut radioon

Forsbergin historiaan kuuluu myös monenlainen toiminta median parissa. Hän on kirjoittanut paljon juttuja eri lehtiin, tehnyt lukemattoman määrän luontovideoita niin televisioon kuin muillekin alustoille ja radiokokemustakin löytyy.

Ensi viikolla aloittavalla FugeFM-radiokanavalla Forsbergillä on oma nimikko-ohjelmansa Pepen poluilla. Ohjelma tulee aina torstai-iltapäivisin heti kuuden jälkeen.

– Yksi merkittävä osio ohjelmassa on vinkit luontomatkailuun Aurinkorannikolla ja laajemminkin Espanjassa. Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan Sierra de las Nievesin kansallispuistoon.

Myös ajankohtaisia asioita, kulttuuria ja viihdettä kuullaan Pepen poluilla.

– Ensimmäisessä jaksossa haastattelen Reidar Palmgreniä, joka on juuri julkaissut romaanin, jossa seikkailee nuori Kekkonen. Mielenkiintoisia tarinoita on luvassa.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *