Andalusian sisämaahan julistettiin äärimmäinen vaara rankkasateista ja tulvista

Odotettua sadetta on saatu Aurinkorannikollakin, ja lisää ropisee lähipäivinä myös pitkin Fuengirolaa. Pohjoisosissa tulvii vaarallisesti.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
3 min lukuaika
Andalusian pohjoisosissa Sevillassa ja Córdoban maakunnissa pelätään rankkasateiden aiheuttavan pahoja tulvia. Kuvituskuva.

Espanjan ilmatieteen laitos Aemet on julistanut punaisen varoituksen eli äärimmäisen vaaran rajusta sateesta Andalusian itsehallintoalueen pohjoisosiin Espanjassa. Punainen on korkein säävaroituksista ja myös harvinaisin.

Varoitus koskee Sevillan ja Córdoban pohjoisia maakuntia. Säätieteilijät varoittavat, että näillä alueilla voi kertyä sadetta perjantain keskiyön ja lauantain keskipäivän aikana jopa 120 millilitraa neliömetrillä, mikä johtaa väistämättä tulviin.

Yhden millimetrin sademäärä tarkoittaa, että yhden neliömetrin pinta-alalle kertyy yksi litra vettä. Jos vesi leviäisi tasaisesti, niin sitä olisi yhden millimetrin paksuinen kerros. Esimerkiksi yli 4,5 millimetrin vuorokausisademääristä puhutaan jo runsaina sateina.

Lue myös: Fuengirolassa herättiin outoon heinä-ääneen: sateen lotinaan – pilvien poistuttua palaa föönituuli

Espanjan ilmatieteen laitoksen Aemetin punainen varoitus Andalusian sisäosiin, Sevillan ja Córdoban maakuntien vuoristoalueille lauantaille 12. lokakuuta.

- Mainos -

Ukkosmyrskyjä ja tulvia

Oranssi varoitus on voimassa lauantaina muualla Länsi-Andalusiassa, erityisesti Huelvassa ja Cádizissa, ja vähäisempiä sateita on odotettavissa Jaénissa. Vettä odoteaan tulevan noin 25-75 ml/m2.

Lisäksi on annettu keltainen varoitus ukkosmyrskyistä näillä alueilla, lukuun ottamatta Jaénin maakuntaa.

Kauan odotettua ja toivottua sadetta on saatu perjantaina myös pitkin Aurinkorannikkoa. Fuengirolan seudulla satoi päivällä reippaasti, kuten meteorologit alkuviikosta ennustivatkin.

Lue myös: Hurrikaanin häntä pyyhkäisee Espanjaan – vettä luvassa rutkasti Aurinkorannikollekin

KATSO autovideolta sadetta A-7-tieltä Espanjan Aurinkorannikolla 11.10.24:

Sadetutka perjantailta 11.10. klo 14 näyttää runsaat vesisateet Aurinkorannikolla ja ympäri Andalusiaa.

Sadetta saadaan useina päivinä Fuengirolassakin

Ilmatieteen laitoksen mukaan tulvat eivät kuitenkaan uhkaa Aurinkorannikkoa, vaan runsaimmat vesimäärät ropisevat taivaalta juurikin sisämaassa.

Fuengirolan seudulle povataan silti märkiä päiviä lähipäiviksi: sadekuuroja ja toisinaan jatkuvampaakin ropinaa on luvassa tämän hetkisen ennusteen mukaan lauantaina, sunnuntaina kuin maanantainakin.

Lämpötilat pysyttelevät kosteudesta huolimatta päivisin 25 asteen tietämillä, ja öisinkin on lempeitä lukemia, vajaassa parissakympissä.

- Mainos -

Näin vältät vaarat rajuilmalla

Andalusian hätäkeskuspalvelu 112 on ohjeistanut väestöä sateeseen ja ukkosiin liittyvien vaaratilanteiden välttämiseksi.

Ennen sateiden saapumista on tärkeää tarkistaa syöksytorvet ja viemärit varmistaaksesi, että ne ovat puhtaita sateiden varalle. On suositeltavaa siirtää ulkoa (etenkin terasseilta ja parvekkeilta) kaikki huonekalut ja esineet, jotka voivat joutua tuulen tai veden mukana ja aiheuttaa onnettomuuksia: kukkaruukut, kyltit, pyykkinarut, pöydät, tuolit jne.

On suositeltavaa välttää liikkumista maanteillä sateen tai ukkosmyrskyn aikana. Jos matkustaminen on välttämätöntä, on tärkeää tarkistaa ennen lähtöä tien kunto, ja matkan aikana noudattaa tiedotusnäyttöjen ja viranomaisten ohjeita. On myös hyvä pysyä ajan tasalla tiedotusvälineiden kautta ja seurata viranomaisten ja palveluiden antamia suosituksia.

”On suositeltavaa välttää liikkumista”

Sateen aikana on tärkeää noudattaa erityistä varovaisuutta ajaessa, vähentää nopeutta ja lisätä turvaväliä. Tulvivia tai veden peittämiä alueita ei pidä ylittää. Jos kuitenkin ylität tällaisen alueen, jarrut on testattava kevyillä painalluksilla toiminnan varmistamiseksi. Jos veden pinta nousee ajoneuvossa yllättäen yli pyörän akselin, on valmistauduttava poistumaan ajoneuvosta välittömästi.

Rauhallisuuden säilyttäminen ja virallisten lähteiden seuraaminen sosiaalisessa mediassa ja tiedotusvälineissä auttaa välttämään huhuja ja väärää tietoa. Kaikissa hätätilanteissa soitetaan Andalusian hätänumeroon 112, joka on maksuton ja käytettävissä ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *