Pähkinät 29/24

Kaikenlaista taas kysellään Muumipeikosta viikinkeihin. Löytyykö tietoa?

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
4 min lukuaika

1. Milloin on Muumipeikon syntymäpäivä?

2. Missä meressä sijaitsee maailman pienin kahden valtion välillä jaettu saari?

3. Kuinka pitkiä ovat keskimääräisesti Suomessa myytävät XL-kokoiset kondomit?

4. Miksi jossain elokuvissa lavastaja tekee taloihin tavallista pienemmät ovet?

- Mainos -

5. Minkä nimistä aarretta Ranskassa jahdattiin yli 30 vuotta (1993-2024)?

6. Kuinka monta suomalaista isä-poika-paria on nähty NHL:ssä?

7. Miksi viikingit kehittivät pipoihin tupsut?

8. Mitä tarkoittaa suomen kielen sana yliolkainen?

9. Millä vuosisadalla valkoinen hääpuku yleistyi?

10. Minkä merkkiseen tehdasvalmisteiseen autoon on laitettu tilavuudeltaan suurin polttomoottori?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. 7. elokuuta

- Mainos -

Tove Janssonin piirtämän satuhahmon syntymäpäivä käy ilmi Muumipeikko ja Pyrstötähti -elokuvassa. Sitä ennen se oli vain harvojen ja valittujen tiedossa. Hemi on käynyt Muumin synttäreillä Naantalin Kaivohuoneella jo useita vuosia – myös viime maanantaina.

2. Itämeressä

Märketin saari on 0,0329 neliökilometrin kokoinen. Se on jaettu ”palapelimäisesti” Suomen ja Ruotsin kesken eikä yhdellä suoralla rajalinjalla. Halti on Suomen korkein kohta, mutta tunturi on myös jaettu. Haltin korkein kohta on Norjan puolella.

3. 200 mm

Suomessa myytävistä XL-kokoisista kondomeista suurin osa on 20 senttiä pitkiä ja kuusi senttiä halkaisijaltaan. Durex Natural XL-koko on hieman suurempi. Se on pituudeltaan 22 senttiä. Aina ei kannata kaupassa miettiä kokoa. Pienempi koko voi antaa vastapuolelle paremman vaikutelman ”työkalusta”.

4. Jotta päähenkilö näyttää suuremmalta

Jos et vielä tajunnut, niin samasta syystä pienempi kondomi voi olla parempi ostos. XL-koko voi antaa suuret ennakko-odotukset, mutta koska suomalaisen miehen keskivertopenis on 13,77 senttiä pitkä, niin kun kuusi senttiä kortsusta jää rullalle, niin efekti toimii silloin toisin päin.

5. Kultaista pöllöä

- Mainos -

Kirjailija ja palapelin suunnittelija Régis Hauser (1947-2009) piilotti kopion Kultaisesta pöllöstä ja antoi aarteenetsijöille vihjeitä sen löytämiseksi. 1990-luvulla Michel Beckerin taideteos arvioitiin 150.000 euron arvoiseksi. Becker jatkoi vihjeiden antamista Hauserin kuoleman jälkeen.

6. Neljä

Viimeisin heistä on Tamba Bay:ssä pelaava Jesse Ylönen, jonka isä on maailmanmestari Juha Ylönen. He ovat myös ainoa pari, joka on edustanut samaa seuraa. Muut NHL:ssä pelanneet isä-poika-parit ovat Matti ja Niklas Hagman, Sami ja Kasperi Kapanen sekä Timo ja Juuso Pärssinen.

7. Etteivät ne purkaannu

Viikingit käyttivät pipojen neulonnassa nålebinding-tekniikkaa. Siinä lenkkien läpi viedään koko lanka. Koska tarjolla ei ollut pitkää lankaa, niin lankojen päät kerättiin yhteen ja tupsulla peitettiin saumakohta siten, ettei pipo pääse purkaantumaan.

8. Halveksivaa

Monet ihmiset kohtelevat Suomessa yliolkaisesti maahanmuuttajia ja pakolaisia. Espanjassakin tähän on herätty. Keskushallinnon maksama parhaillaan kuultava radiokampanja taistelee rasismia vastaan.

9. 1900-luvulla

Aiemmin hääpuku oli juhlava mekko, jota käytettiin uudelleen. Vajaa 500 vuotta sitten muodissa olivat kukalliset silkkimekot. Viattomuutta kuvastavia valkoisia hääpukuja nähtiin jo 1700-luvulla, mutta silloin ne olivat vain varakkaiden suosiossa, koska köyhemmillä ei ollut varaa toiseen juhlamekkoon.

10. Fiatiin

Vuonna 1910 Fiat laittoi S76-erikoismalliinsa 23,5 litran moottorin. Se tuotti tuolloin 290 hevosvoimaa. Tehokkuudessa auto on hävinnyt jo aikoja sitten pienemmille polttomoottoreille.

Oikaisu: Viime viikon 1. kysymyksen vastauksen knoppitieto-osuuteen livahti yksi nolla liikaan. 1-vuotias tamma Rani Hanover myytiin huutokaupassa noin 835.000 eurolla. Kallein ori on maksanut noin satatuhatta euroa enemmän – ei miljoona euroa enemmän.

TAGIT:
Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *