Pääkirjoitus: Danny, hae polvinivel täältä

Fuengirola.fi:n pääkirjoituksessa muistutetaan Aurinkorannikon monipuolisista ja jatkuvasti paranevista terveydenhoitomahdollisuuksista.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika

Suomen ja Espanjan välisessä terveydenhuollon asioinnissa on taas tapahtunut merkittävä ja potilaita palveleva edistysaskel. Kuluneella viikolla tuli voimaan muutos, jonka ansiosta Suomen kansalaisen potilastietoja voidaan hyödyntää myös Aurinkorannikon terveydenhuollossa hoidon yhteydessä. Suostumuksen tähän voi antaa OmaKannassa.

Tämä mahdollistaa laadukkaan hoidon, sillä on tärkeää, että myös espanjalaisella lääkärillä on käytössään mahdollisimman ajantasaiset tiedot suomalaispotilaansa terveydentilasta. Näkyviin tulevat yhteenvetomaisesti tärkeimmät potilastiedot esimerkiksi lääkityksestä, allergioista ja diagnooseista.

On toki mielenkiintoista nähdä, kuinka tämä toteutuu käytännössä. Moni miettii, mahtaako espanjalaislääkäri todella jaksaa ymmärtää, mitä Suomen potilastietoihin on kirjattu. Esimerkiksi lääkkeiden nimet voivat olla tyystin toisenlaiset eri maissa, joskin lääkeosat ovat samat ja ammattilaiset ne kyllä tunnistavat. Toisaalta voi myös ajatella, että lääkäriäkin helpottaa, kun hän näkee yhdestä paikasta perustiedot suomalaisen potilaansa terveydentilasta.

- Mainos -

Ja jos kielitaitoa ei ole, niin vaikkapa Fuengirolassa on Costaklinikan kaltaisia suomalaisia alan toimijoita.

Aurinkorannikolla voi siis turvautua paikallisiin terveyspalveluihin luottavaisin mielin. Suomalaisillahan on oikeus saada lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, ja suomalaisella sähköisellä reseptillä pitäisi ainakin Kelan mukaan voida ostaa lääkkeitä lähes kaikista Espanjan apteekeista.

Lisäksi on vielä ”porsaanreiäksi” kutsuttu laki, jonka ansiosta Suomesta voi mennä ulko­maille yksityis­lääkärille ja Kela maksaa viulut. Kela korvaa hoidon kustannukset siihen määrään saakka, mitä vastaava hoito olisi maksanut Suomen julkisella puolella. Korvauksen edellytyksenä on, että hoito kuuluu Suomessa julkisen terveydenhuollon palveluvalikoimaan ja henkilöllä on ollut lähete hoitoon, jos sitä olisi tarvittu vastaavan hoitoon hyvinvointialueella.

Kerromme tästä aiheesta laajemmin ja perinpohjaisemmin myöhemmin tänä syksynä Fuengirola.fi.ssä ja radio FugeFM:ssä.

Mutta vinkkinä vaikkapa Dannylle eli musiikkineuvos Ilkka Lipsaselle, 82, jonka polvi vaurioitui Espanjassa taksiturmassa parikymmentä vuotta sitten ja joka nyt odottaa pääsyä polvinivelen vaihtoon. Otapa lähete julkiselta puolelta ja tule tänne Aurinkorannikolle leikkaukseen, hoituu nopeasti ja vaivattomasti!

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *