Pääkirjoitus: ”Turisti, sinua ei vihata”

Fuengirola.fi:n pääkirjoituksessa perataan espanjalaisten suhtautumista turisteihin.

Fuengirola.fi
2 min lukuaika

Uskaltaako sinne Aurinkorannikolle tai Kanarialle tai Espanjaan ylipäätään enää tulla, kun siellä vihataan turisteja? Tämän kaltaisia viestejä ja kysymyksiä on näkynyt some-palstoilla viime aikoina, ja moni suomalainen on viestinyt huolestaan myös meille Fuengirola.fi:hin.

Kysymysmerkkejä ovat tietysti herättäneet keväällä ja kesällä monin paikoin järjestetyt mielenosoitukset, joissa ihmiset niin Kanarialla, Kataloniassa kuin Málagassakin osoittivat mieltään matkailun tuomia lieveilmiöitä kohtaan. Eritoten asukkaita korpea lyhytaikaisten Airbnb-tyylisten asuntovuokrausten aiheuttama vuokakotien kato ja hintojen nousu. Syypää ei ole niinkään yksittäinen matkailija, vaan moderni alustatalous, joka tarjoaa asunnonomistajille korkeampaa tuottoa lyhytaikaisesta vuokrauksesta. Bisnes on bisnestä.

Toki etenkin Palma de Mallorcalla paikalliset ovat osoittaneet kyllästymistään bilettäviin räyhäturisteihin, mutta Aurinkorannikolla tällaiselta on vältytty.

Mutta vastauksena kaikkiin huoliviesteihin: turisteja ei todellakaan vihata. Suomalainen voi turvallisin ja hyvin mielin matkustaa jatkossakin Fuengirolaan tai Marbellaan tai Benalmádenaan.

- Mainos -

Lue myös: Espanjassa ei vihata turisteja: valtaosa kansasta hyväksyy matkailun merkityksen

Matkailu on valtavan iso ja tärkeä elinkeino espanjalaisille, sen paikallisetkin hyvin ymmärtävät ja tiedostavat. Tuoreen, laajan kyselytutkimuksen mukaan 69 prosenttia väestöstä suhtautuu myönteisesti tai hyvin myönteisesti turisteihin. Vain kuusi prosenttia ilmaisi kielteistä asennetta (koko kiinnostava tutkimusjuttu on luettavissa Fuengirola.fi:n verkossa).

Pelkästään Andalusiassa matkailuala työllistää yli 475.000 ihmistä ja tuo häkellyttävän runsaat 25 miljardia tuloja vuodessa. Näiden lukujen valossa varmasti jokainen ymmärtää, että kovin hevillä ei matkailijoista luovuteta eikä elinkeinoa haluta vihalla pilata.

Kunhan lyhytaikaiseen vuokraustoimintaan löydetään kultainen keskitie esimerkiksi rajoitusten suhteen, Espanjan turismilla on vielä pitkä, antoisa tie edessään.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *