Vältä kesän ikävimmät huijaukset

Kesä on lomamatkojen, romanssien ja konserttien aikaa – ja huijarit tietävät sen. Niinpä he ovat kehittäneet erilaisia konsteja huijata unelmien kesästä haaveilevia internetin käyttäjiä.

Kesällä saatetaan etsiä myös lisätienestejä tai uutta työpaikkaa, ja uuteen osoitteeseen muuttaminenkin on yleistä. Arvasitkin jo: huijarit vaanivat niin työpaikan etsijöitä kuin muuttajiakin.

Lue alta yleisistä verkossa tapahtuvista huijaustavoista ja ota talteen vinkit, joiden avulla säästyt kyberrikollisten tempuilta.

 

- Mainos -

Matkailuun liittyvät huijaukset

Lomahuijaukset ovat erityisen kurjaa sorttia: ne pilaavat pahimmillaan koko kesän. Mitä kyberrikolliset sitten tekevät huijatakseen loman tarpeessa olevia kesän viettäjiä?

Monet etsivät internetistä mahdollisimman edullista lomaa, ja saatavilla onkin huima määrä erilaisia sivustoja lomien varaamiseen. Niiden määrä on myös kasvanut jatkuvasti. Valtaosa sivustoista on asiallisia, mutta joukkoon mahtuu myös huijaussivustoja.

Lentomatkoja, majoituksia tai pakettimatkoja tarjoavat huijaussivustot voivat esimerkiksi kalastella käyttäjän tietoja. Tällöin uhrin tiedot, kuten maksukorttitiedot, kaapataan, ja niitä voidaan käyttää petoksiin. Sivustolle syötettyjä tietoja voidaan myös käyttää identiteettivarkauksissa tai niitä voidaan myydä hakkereille.

Huijaussivustot saattavat myös levittää haittaohjelmia. Tässä tapauksessakäyttäjä klikkaa linkkiä, joka käynnistää latauksen, tai lataa tietoisesti luotettavalta vaikuttavan tiedoston, joka sisältääkin haittaohjelman. Haittaohjelmia on monenlaisia: kiristysohjelmat lukitsevat käyttäjän laitteen tiedostoja ja vaativat lunnaita, kun taas vakoiluohjelmat keräävät käyttäjästä tietoja.

Halpoja majoituksia tai lomamatkoja tarjotaan myös huijausviesteillä, jolloin uhreja etsitään lähettämällä heille mainos huiman edullisesta lomatarjouksesta, ja vastaanottajan toivotaan klikkaavan mainoksen linkkiä. Sen jälkeen uhrin maksutiedot otetaan talteen, tai uhrin tekemä tilisiirto päätyy huijarille, josta ei enää maksun jälkeen kuulu mitään.

Tietoja voidaan kalastella myös loman jälkeen – tiedetään, että tietoja on kalasteltu viesteillä, joissa on luvattu hyvitystä esimerkiksi myöhässä olleesta lennosta.

On myös hyvä muistaa, että huijarit hyödyntävät aitojakin sivustoja. Esimerkiksi majoitussivustoille saattaa päätyä huijareiden tekemiä ilmoituksia, joiden kuvat on ladattu netistä, eikä todellista majoitusta ole tarjolla lainkaan. Luotettavat majoitussivustot tosin näkevät merkittävästi vaivaa huijausten torjumiseksi.

 

- Mainos -

Kesäromanssihuijaukset

Monet sinkut haaveilevat suloisesta kesäromanssista, ja romanssihuijauksiakin tapahtuu paljon kesällä. Mistä niissä on kyse? Usein huijarit käyttävät sosiaalista mediaa, kuten Facebookia tai Instagramia, ja deittisovelluksia uhrien etsimiseen. Jos siis saat vetoavan viestin yllättävältä taholta, ole varuillasi – viestin lähettäjä saattaakin olla kiinnostunut rahoistasi tai tiedoistasi, tai haluaa ujuttaa laitteellesi haittaohjelman. Tällaiset henkilöt eivät suostu videopuheluihin, ja kuvatkin ovat mitä luultavimmin ladattu netistä tai jonkin toisen henkilön profiilista.

 

Lippuhuijaukset

Kesä on festivaalien, ulkoilmakonserttien ja klubikeikkojen aikaa. Loman viettäjillä on enemmän vapaa-aikaa, ja konserttitarjonta on usein kesällä parhaimmillaan. Monet ostavat keikkalippunsa nykyään internetistä, ja kyberrikolliset pyrkivät löytämään uhreja myös musiikin ystävien parista. Huijaussivustoilla myydään olemattomia lippuja edulliseen hintaan, ja “ostaja” päätyykin vain antamaan tietojaan rikollisille. Huijarit viihtyvät myös esimerkiksi sosiaalisen median ryhmissä, joissa myydään jo ostettuja lippuja. Uhri saattaa luulla saavansa lempiartistinsa keikkalipun hyvään hintaan, mutta pääseekin sen sijaan rahoistaan ja jää paitsi keikasta.

 

Työpaikkahuijaukset

Kesätöitä tai uutta työpaikkaa etsivät eivät säästy huijausyrityksiltä. Netissä on työilmoituksia, joissa luvataan helpolta kuulostavaa työtä yllättävän hyvää palkkaa vastaan. Työn hakijalta pyydetään usein runsaasti tietoa ennen kuin haastattelusta sovitaan, tai ennen kuin työstä saa lisätietoja. Miksi? Siksi, että työpaikkaa ei ole olemassakaan, vaan ilmoitus toimii tapana varastaa uhrien tietoja ikäviä tarkoituksia varten. Työstä kiinnostunutta saatetaan myös pyytää lataamaan jonkinlainen ohjelmisto tai tiedosto, mutta tarkoituksena onkin saada uhri lataamaan laitteelleen haittaohjelma.

 

Muuttohuijaukset

Etsitkö uutta kotia tai löysitkö sellaisen jo? Asuntoilmoituksia saatetaan käyttää huijaustarkoituksiin samaan tapaan kuin työpaikkailmoituksiakin: huijari luo ilmoituksen tavoitteenaan kalastella tietoja tai ujuttaa uhrin laitteelle haittaohjelma. Jos taas etsit muuttofirmaa, ole myös tarkkana: hyvältä kuulostava tarjous voi olla huijaus – etenkin jos firmasta ei löydy arvosteluja, tai se pyytää jonkinlaista yllättävää maksua etukäteen.

 

- Mainos -

Näin suojaudut kesähuijauksilta

Huijarit ovat ovelia, mutta huijauksia voi torjua melko yksinkertaisilla keinoilla. Katso alta vinkit, joiden avulla teet kyberrikollisten yritykset tyhjiksi:

 

  1. Toimi harkiten. Huijarit yrittävät usein vedota uhriensa tunteisiin, saada heidät uskomaan, että heidän on toimittava nopeasti, tai painostaa heitä Jos siis huomaat esimerkiksi kiinnostavan tarjouksen tai saat kiinnostavan yhteydenoton, pidä pää kylmänä ja älä tee päätöksiä tai siirrä rahaa painostuksen alaisena. Muista myös, että jos saat liian hyvältä kuulostavan ehdotuksen, se todennäköisesti on juuri sitä – liian hyvää ollakseen totta.
  1. Tee Etsit sitten lomaa, keikkalippuja tai töitä, varmista, että käytät luotettavia sivustoja ja palveluita. Ennen kuin syötät tietojasi, etsi arvioita sivustosta tai palvelusta, lue muiden kokemuksista ja muista, että jos arvioita tai tietoja ei löydy, kyseessä saattaa olla huijaus.
  2. Ole tarkkana sosiaalisessa mediassa. Huijarit ottavat yhteyttä suuriin määriin ihmisiä sosiaalisessa mediassa valeprofiileja käyttäen. Jos siis saat imartelevan viestin tai kiinnostavan tarjouksen odottamattomalta taholta, pidä tunteesi Muista myös olla kertomatta julkisesti lomasuunnitelmistasi – niistä saattavat olla kiinnostuneet myös rikolliset, jotka haluavat murtautua kotiisi.
  3. Suojaa Lomalla ollaan paljon kodin ulkopuolella, jolloin käytetään usein myös suojaamattomia Wi-Fi-verkkoja. VPN-palvelu, kuten NordVPN, on tehokas tapa suojautua tällaisissa verkoissa, joita hakkerit käyttävät tihutöihinsä. VPN salaa kaiken verkkoliikenteen, mistä on hyötyä myös matkoilla sellaisissa maissa, joissa käyttäjien liikennettä seurataan. Lisäksi voit vaihtaa IP-osoitetta VPN-verkon avulla, mikä mahdollistaa esimerkiksi kotimaan sivustojen ja palveluiden käytön ulkomailla ollessa. NordVPN-alennuskoodilla pääset nyt hyödyntämään erikoistarjouksen ja kokeilemaan palveluamme edulliseen hintaan.
  1. Varo huijaussivustoja ja vaarallisia tiedostoja. Huijausviestejä lähetetään niin tekstiviesteinä, sähköposteina kuin erilaisissa viestintäsovelluksissakin. Niissä on usein linkki, jota käyttäjää houkutellaan klikkaamaan. Linkki vie usein huijaussivustolle, jolla kerätään tietoja, tai lataamaan vaarallista tiedostoa. NordVPN:n Threat Protection -ominaisuus suojaa käyttäjiä tällaisilta huijauksilta estämällä siirtymisen vaarallisille sivustoille sekä pysäyttämällä vaarallisten tiedostojen

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista