Huhtikuiset kuntavaalit näkyvät jo nyt Suomessa. Poliittinen ilmapiiri on kiristynyt. Etenkin keskusta kipuilee vaisun kannatuksensa ja perussuomalaisten ” tanssiinkutsun” kanssa.
Keskusta on ollut nimenomaan kuntapuolue. Se on hallinnut suvereenisesti pienien kuntin valtuustoja. Nyt perussuomalaiset haastavat keskustaa vahvan kannatuksensa turvin.
Viime mielipidemittauksissa perussuomalaiset on ottanut ykköspaikan demareilta. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei kuitenkaan haasta keskustaa kunnallisilla teemoilla.
Tavoitteena on voittaa keskusta maakunnissa ja lisätä paineita puolueen hallituksesta lähtöön. Halla-ahon mukaan keskustan murskatappio kevään kunnallisvaaleissa tekee tehtävänsä.
Jos näin käy, tietää se todennäköisesti uusia vaaleja, ja jos persut ovat vaalien jälkeenkin ykköspaikalla gallupeissa, on Halla-aholla hyvä mahdollisuus nousta hallitustunnustelijaksi.
Vaaleihin on matkaa ja mitä vain saattaa tapahtua. Tämä on kuitenkin Halla-ahon tavoite ja näkymien valossa ei ihan pelkkä toiveuni.
Keskustan suunnastakin puheet kovenevat. Yksittäiset kansanedustajat ovat vaatineet, että puolueen johdon on ryhdyttävä rohkeasti puhumaan perussuomalaisista äärioikeistolaisena populistisena puolueena ja sen yksittäisten edustajien jatkuvasta rasismin kanssa flirttailusta.
Keskustalla on ollut vaikeuksia hallituksessa vihreiden kanssa. Puolueen yksittäisten edustajien hallitusohjelmasta poikenneet kannanotot ärsyttävät. Keskustalaisilta kysytään tämä tästä, että ovatko he sen ja sen vihreiden linjausten takana.
Puheenjohtaja Annika Saarikko ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ovat joutuneet toistuvasti vakuuttamaan, että he toimivat hallitusohjelman mukaan, ei yksittäisten vihreiden edustajien.
Myös jatkuva spekulaatio keskustan hallituksessa pysymisestä lisää kierroksia. Toistuvasti puolueen johto joutuu vakuuttelemaan, että hallituksessa pysytään myös vaalien jälkeen.
Kokoomus on jäänyt tässä jossittelussa sivustakatsojaksi. Puolue ei ole löytänyt sopiva retoriikkaa, jolla se haastaisi keskustaa ja etenkin perussuomalaisia. Aihetta kuitenkin olisi. Viimeaikaiset mielipidetiedustellut näet osoittavat, että kokoomuksesta valuu kannatusta Halla-ahon taakse.
Kokoomus on kuitenkin vaikeassa raossa. Halla-aho sanoo, että EU:n elvytyspaketti tekee unionista tulonsiirtounionin, jossa Suomi toimii maksumiehen osassa.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo kannattavansa pakettia, mutta syyttää hallitusta heikosta neuvottelutuloksesta. Viesti valuu kuitenkin tyhjiin kuin vesi hanhen selästä.
SDP pitää kannatusmittauksissa kakkospaikkaa aivan PS:n kannoilla. Ero mahtuu virhemarginaaliin. Puolueen kannatus perustuu paljolti puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marinin suosioon.
Hän onkin opposition maalitaulu. Etenkin Orpo haastaa pääministeriä, milloin heikosta neuvottelutuloksesta elvytyspaketin tiimoilta, milloin perättömistä puheista.
Ylen vaalitentissä Marin sanoi, ettei pakkotestaus rajoilla mennyt eduskunnassa syksyllä läpi. Totuus kuitenkin on, että esitys ei mennyt läpi heikon valmistelun takia. Siinä oli perustuslaillisia ongelmia.
Marinin suosio ei kuitenkaan tunnu laskevan. Hänen suosionsa voi kuitenkin saada särön, jos pinna palaa. Tästä on ollut merkkejä aiemmissa esiintymisissä.
Edessä on kiinnostava vaalikevät Suomessa. Toivon mukaan reipas retoriikka saa myös äänestäjät vilkkaasti liikkeelle.
Pauli Uusi-Kilponen
Kirjoittaja on yli 40 vuotta media-alalla toiminut lehdistöneuvos.