Espanjan Aurinkorannikolla, Marbellaan kuuluvalla Cabopinon rannalla havahduttiin viime viikolla jättikokoisten vesieläinten vierailuun.
Rannalla viihtyneet uimarit nimittäin säikähtivät meressä lilluneita ja rantaveteen ajatuneita isoja meduusoita.
Paikallinen Diario SUR -lehti kertoo, että kyseessä on meduusalaji nimeltä Rhizostoma luteum. Ne havaittiin Cabopinossa, viidentoista minuutin päässä Fuengirolasta, viime torstaina (12. syyskuuta).
Kolmen metrin lonkerot
Meduusalaji tunnetaan suurikokoisista, jopa 50 cm halkaisijaltaan olevista yksilöistään, jotka voivat painaa j 40 kiloa. Niiden lonkerot voivat kasvaa kolmen metrin pituisiksi.
Rhizostoma luteum on usein nimetty ”tynnyrimeduusaksi” lonkeroidensa muodon vuoksi.
Viime vuosina sitä on havaittu yhä useammin Välimeren rannikoilla, erityisesti Espanjan etelärannikolla Aurinkorannikolla. Kyseinen meduusa on pääasiassa pelaginen eli se elää avomerellä, mutta virtaukset ja myrskyt voivat kuljettaa sen rannoille.
Niitä on nähty Aurinkorannikolla 2000-luvun alusta alkaen yhä useammin, etenkin loppukesästä ja alkusyksystä.
Vain lievä pisto
Vaikka se on kooltaan vaikuttava ja sen lonkerot ovat pitkät, sen pisto on lievä, aiheuttaen yleensä vain pientä kirvelyä.
Lajilla on myös tärkeä ekologinen rooli, sillä se tarjoaa suojaa saalistajilta joidenkin syötävien kalalajien nuorille.
Lisäksi Rhizostoma luteum tuottaa pistäviä soluja, jotka voivat sekoittua veteen aiheuttaen kutinaa, kun ne joutuvat kosketuksiin ihmisen ihon kanssa.